„Dainų dainelės“ laureatų koncertas – be mažeikiškių laureatų?

Lopšeliodarželio „Gintarėlis“ šešiamečių sekstetas ir Muzikos mokyklos auklėtinė devynmetė Monika Šakytė ruošiasi savaitgalį Operos ir baleto teatre vyksiančiam televizijos konkurso „Dainų dainelė“ laureatų koncertui ir apdovanojimo ceremonijai.
Susikirtus suaugusiųjų interesams, mažeikiškių dainorėlių tarp laureatų galime ir neišvysti.
TĖVAS PASIPIKTINO
Į redakciją paskambinęs vienos mažosios dainorėlės tėvas sakė esąs pasipiktinęs, kad į dvi dienas truksiantį renginį sostinėje mažamečiai vaikai vežami be tėvų.
„Mūsų vaikai nėra našlaičiai – jie turi tėvus. Vienas iš tėvų turėtų važiuoti kartu. Mums aiškinama, kad nėra pinigų. Keistas toks atsakymas. Juk mūsų vaikai gina rajono garbę“, – neslėpė pasipiktinimo pašnekovas.
Žmogus net žadėjo kreiptis į Vaiko teisių apsaugos skyrių. Jo nuomone, tai, kad mažamečiai į dvi dienas truksiantį renginį važiuos be tėvų, yra vaikų teisių pažeidimas.
„Aš savo vaiko į Vilnių tik su svetimais žmonėmis neleisiu“, – kategoriškai kalbėjo pašnekovas.

KONFLIKTŲ NEKILDAVO
Lopšeliodarželio „Gintarėlis“ meninio ugdymo vadovės Romos Skirmontienės rengiami vaikai nuo 1990 metų dalyvauja „Dainų dainelės“ konkursuose. Laureatais jie tampa trečią kartą.
Įstaigos direktorė Irena Buivydienė „Santarvę“ patikino, kad iki šiol nebūdavo jokių nesusipratimų su tėvais dėl auklėtinių išvykos į televizijos konkursą. Šį kartą pretenzijas ėmė reikšti net dviejų vaikučių mamos.
„Išvažiuojame penktadienio rytą. Manau, kad iki to laiko dar pavyks rasti kompromisą. Juk pirmiausia patiems tėvams turėtų rūpėti, kad jų vaikai galėtų pasirodyti tokioje scenoje. Žiūrovai ne į mane, o į jų vaiką žiūri“, – antradienį „Santarvei“ sakė vilties neprarandanti direktorė.

INVESTUOJA Į SAVO VAIKĄ
„Dainų dainelės“ konkursą rengia Lietuvos televizija su Švietimo ir mokslo ministerija. Švietimo skyriui atsiųstame rašte nurodyta, kad gali būti tik du lydintys žmonės.
Apgyvendinimo vietos ir maitinimas apskaičiuotas konkrečiam dalyvių skaičiui.
„Tėvams vykti į renginį nedraudžiama. Tačiau praėjo tie laikai, kad kažkas kitas turi padengti jų išlaidas. Tegu važiuoja savo ar visuomeniniu transportu, apsigyvena viešbutyje, kaip ir mūsų darbuotojos, perka bilietus į koncertą. Manęs taip pat niekas nemokamai neįleistų“, – aiškino lopšeliodarželio „Gintarėlis“ direktorė.
I. Buivydienė nemano, kad tėvams turėtų būti kažkaip atlyginama už tai, jog jų vaikai garsina rajoną.
„Jeigu vaikas ir turi gebėjimų, tačiau jų nelavinant rezultatų nebus. Jei rūpi vaikas, turi į jį investuoti, samdyti repetitorių. Mūsų auklėtiniams tokios būtinybės nėra, juos ruošia meno vadovė“, – sakė direktorė.

NĖRA FINANSINIŲ GALIMYBIŲ
Švietimo skyriaus vedėjas Apolinaras Stonkus pasidžiaugė, kad tarp 41 „Dainų dainelės“ laureato yra net du kolektyvai iš Mažeikių. Tai visų pirma esąs didelis meno pedagogų nuopelnas.
„Suprantame, kad šie žmonės turėtų sulaukti didžiausio dėmesio. Tačiau jo rodom tiek, kiek galime. Dažniausiai tenka apsiriboti padėkos raštais, jei yra pinigų – ir kukliomis dovanėlėmis“, – kalbėjo vedėjas.
A. Stonkus supranta tėvų norą stebėti svarbų savo vaikams įvykį. Tačiau Švietimo skyrius neturįs galimybių šio noro paversti realybe.
„Negaliu aš kitur dirbančiam žmogui mokėti dienpinigius. Už koncerto dalyvių apgyvendinimą, maitinimą moka ministerija. Nuvežti tėvų į Vilnių taip pat negalime, pagal savo finansines galimybes samdėme 12 vietų autobusą“, – pasakojo vedėjas.
Vaikai bus apgyvendinti Didlaukyje. Repeticijos, koncertai vyks Operos ir baleto teatre.
Anot Švietimo skyriaus inspektorės Nijolės Zakalskienės, būtų per didelė prabanga samdyti didesnį autobusą po Vilnių važinėti.

ATSAKO UŽ SAUGUMĄ
N. Zakalskienė prisipažino, kad ją pribloškė tėvų pozicija.
„Tėvai norėtų, kad mes jiems primokėtume. Meno ugdymo pedagogė net po darbo valandų dirbo su vaikais, papildomai negaudama nė cento. Darželis koncertinius drabužius pasiuvo. Vaikus nuvežame, globojame, atsakome už jų saugumą. Jokie įstatymai mūsų neįpareigoja pasirūpinti jų tėvais“, – sakė inspektorė.
Anot N. Zakalskienės, tėvai gali jaustis ramūs. Šešių mažųjų dainorėlių grupę lydės trys moterys: pedagogė, auklėtoja ir jos padėjėja. Pastarosios dvi moterys yra ir dviejų ansambliečių mamos.
„Už mažųjų saugumą garantuojame“, – pridūrė pašnekovė.
25 metų pedagoginį darbo stažą turinti inspektorė sakė, kad toks incidentas rajone esąs pirmas.
„Su meno vadove tarėmės, kaip elgtis. Jeigu nepavyktų peršnekėti principingai nusiteikusių vienos mergaitės tėvų, koncerto neatsisakytume dėl kitų vaikų. Nedrįstume jiems atimti džiaugsmo dainuoti Operos ir baleto teatro scenoje“, – sakė N. Zakalskienė.

PAŽEISTI VAIKŲ INTERESAI
Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Liudvika Lapienė, iš „Santarvės“ išgirdusi apie iškilusią problemą, perklausė: „Ar vaikus veža į renginį? Taip? Tai nėra jokių vaikų teisių pažeidimų“.
Anot vedėjos, jokiuose dokumentuose nenurodyta, kad mažamečius į kelionę turi lydėti tėvai. Be tėvų jie dalyvauja olimpiadose, sporto varžybose ir kituose renginiuose.
„Vaikai nevažiuoja vieni. Saugumą privalo užtikrinti juos lydintys suaugusieji“, – pridūrė pašnekovė.
L. Lapienė tėvų užsispyrimą neleisti vaikų vykti į renginį vertina kaip jų interesų pažeidimą.
„Jeigu tėvai savo atžalas leidžia į lopšelįdarželį, vadinasi, pasitiki jų darbuotojais. Kodėl tas pasitikėjimas dingo dabar, kai vienam vaikui tenka dvi prižiūrėtojos?“– stebėjosi vedėja.
Nuotr. iš asmeninio albumo:
„Gintarėlio“ sekstetas atrankiniame konkurse surinko daugiausia žiūrovų balsų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto