Reklama

Gyvenimas | 2018-09-07 09:13 | Autorius:
Versija spausdinimui

Lietuviai suvalgo vis daugiau bulvių: ką iš jų gamina kitos šalys?(0)

Bulvė – nuo seno lietuvių mylima daržovė. Šeimininkių virtuvėje šios naudojamos ne tik pagrindiniams patiekalams gaminti, bet ir garnyrui paruošti. Prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad bulvės kasmet tampa vis populiaresnės tarp pirkėjų – jau keletą metų šios daržovės pardavimai auga.
Ką gaminti iš taip lietuvių mylimos daržovės?
Maisto gamybos eksperto Aido Polenino teigimu, lietuviškoje virtuvėje gausu bulvinių receptų, tačiau visuomet smagu išbandyti ką nors naujo ir suteikti gomuriui malonumo ragaujant dar neatrastus skonius.

Itališki bulvių virtinukai Gnocchi

Reikės: 1 kg bulvių, 350 g miltų, 1 vnt. kiaušinio, 1 šaukšto aliejaus, žiupsnelio druskos.
Bulves išvirkite su lupena, o joms išvirus nepamirškite jų nugarinti. Tuomet bulves nulupkite ir sugrūskite. Atskirame inde suplakite kiaušinį kartu su aliejumi ir supilkite į bulvių masę. Nuolat minkydami masę po truputį į ją berkite miltus.
Pagaminę tešlą formuokite plonus ritinėlius ir šakute įrėžkite nedidelius brūkšnelius. Ritinėlius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Virtinukus dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol iškils į paviršių. Svarbu virtinukus virti mažais kiekiais, kad nesuliptų. Patiekite su grietine ar kitu mėgstamu padažu.

Tradicinės vokiškos bulvių salotos

Reikės: 1 kg bulvių, druskos ir pipirų pagal skonį, 220 g šoninės, 170 g smulkino svogūno, 120 ml sidro acto, 2 šaukštų cukraus, 1 šaukšto „Dižono“ garstyčių, šviežių petražolių.
Bulves su lupena supjaustykite į keturias dalis ar net daugiau, priklausomai nuo bulvių dydžio. Gabalėliai turi būti kąsnio dydžio. Suberkite jas į puodą su verdančiu vandeniu, pasūdykite. Virkite tol, kol šakutė lengvai įsmigs į bulvės gabalėlį, maždaug apie 12-15 minučių. Nupilkite vandenį ir palikite atvėsti tiek, kad būtų dar šiltos.
Kol verda bulvės, gabalėliais supjaustykite šoninę ir pakepinkite gilioje keptuvėje, kol ši paruduos ir taps traški. Iš keptuvės išimkite šoninę, tačiau jos riebalus palikite ir suberkite smulkintą svogūną. Kepinkite svogūną ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol jis taps skaidriu ir pradės ruduoti. Tuomet į keptuvę supilkite sidro actą, suberkite cukrų, įdėkite garstyčių bei druskos ir pipirų pagal skonį. Kaitinkite, kol atvirs ir išjunkite viryklę.
Į keptuvę suberkite bulves bei šoninę ir viską gerai pamaišykite. Pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Šios salotos puikiai tiks prie tradicinių vokiškų dešrelių.

Marokietiškas saldžių bulvių pyragas

Reikės: 2 saldžių bulvių (batatų), 1 šaukšto sviesto, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 vidutinio dydžio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 mažo baklažano, 400 g maltos jautienos, 150 g pievagrybių, 1 geltonos paprikos, 400 g skardinės konservuotų smulkintų pomidorų savose sultyse, 300 ml jautienos sultinio, arbatinio šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, po pusę arbatinio šaukštelio kumino ir ciberžolės prieskonių.
Subadykite batatus šakute ir įdėkite kepti į iki 200°C įkaitintą orkaitę 40 minučių. Kol bulvės kepa, gilioje keptuvėje ar puode ant vidutinio kaitrumo ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną. Po 2 minučių kepinimo suberkite smulkintą česnaką, o dar po kelių– maltą jautieną, supjaustytus pievagrybius, baklažaną ir papriką.
Padidinkite viryklės kaitrumą ir kepinkite, kol daržovės suminkštės ir jautiena paruduos. Tuomet supilkite jautienos sultinį, konservuotus pomidorus bei suberkite visus prieskonius. Pamaišydami gaminkite apie 15 minučių.
Kai saldžios bulvės iškeps, išimkite iš orkaitės, bet jos neišjunkite. Palaukite, kol bulvės atvės tiek, kad jas būtų galima nulupti.
Sugrūskite bulves kartu su sviestu – tai padės bulvių masei sutvirtėti. Į kepimo indą sudėkite mėsos– daržovių masę, o ant jos – sudėkite bulvių masę. Šakute šio pyrago viršuje įrėžkite griovelius ir kepkite orkaitėje apie 10-15 minučių. Šis patiekalas itin turtingas savo skoniu.
Parengta pagal maxima.lt pranešimą

Griežtai draudžiama santarvė.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Paskutiniai komentaraivisi komentarai

Nėra komentarų. Būk pirmas parašęs!

Tavo komentaras

*

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Informuojame, kad parašius komentarą būtina įvesti saugos kodą, kuris pateikiamas ryškesnėmis raidėmis. santarvė.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Populiariausios paieškos frazės: avarija, Buy, Cheap, futbolas, gaisras, krepšinis, nuomonė, nuomonės, Online, orai, Order, paroda, Pills, policija, Purchase, savaitės tema, Seda, Seimas, skaitytojo naujiena, smurtas, sodininko skiltis, sveikata, vagystė, Viekšniai, šisbeitauskas. reklama, Mažeikiai, Mažeikių rajonas, mazeikiuose, santarve, mokinių registras, tatuiruotes, medaus kaina, mazeikiu darbo birza, auksinis usas, mažeikiuose, kalediniai papuosimai, mano sparnai, parkinsono liga, tattoo ant rankos, amandas paulauskas, vytautas lalasstorosios zarnos vezys, danieliaiskydliaukes vezys, filomena taunytė, logopedai, pieno tyrimai zemaitijos pienas, biodujos.