Padažai, kurie paskanins griliaus patiekalus

Vasarą, prasidėjus griliaus sezonui, yra puikus metas išbandyti ir atrasti naujus skonius. Esama įvairiausių būdų, kaip paruošti ant laužo kepamus mėsos kepsnius, žuvį ar daržoves, tačiau dažnai pamirštame apie dar vieną ingredientą – padažą.

Kepsnys atsiskleis naujai

Maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi padažų receptais, kurie keptiems patiekalams suteiks naujų skonių.
„Jeigu iškylose karts nuo karto ruošiate tuos pačius kepsnius, tikėtina, kad įsibėgėjus vasarai pabosite ir sau, ir savo artimųjų nebenustebinsite. Idėjų griliaus patiekalams paskaninti ir paįvairinti toli ieškoti nereikia, nes kartais mėgstamam patiekalui užteks pasigaminti kelis skirtingus padažus ir ant laužo iškeptas mėsos ar žuvies kepsnys atsiskleis naujais skoniais“, – sako „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas A. Poleninas.
Ekspertas dalinasi skirtingais padažų receptais ir patarimais, koks padažas labiausiai tinka mėsos patiekalams, žuviai ir net keptoms daržovėms paskaninti.

Chimichurri padažas

Pasak A. Polenino, šis padažas idealiai tiks prie mėsos patiekalų. Griliaus patiekalai su prieskoniniu žolelių padažu – chimichurri – leis atrasti naujų skonių.
Šiam padažui paruošti reikės: 1 stiklinės skintų šviežių petražolių, ¼ stiklinės skintos šviežios kalendros, pusės svogūno, 3 česnako skiltelių, pusės puodelio alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės raudonojo vyno acto, ¾ arbatinio šaukštelio smulkintų raudonųjų pipirų, pusės arbatinio šaukštelio kumino ir pusės arbatinio šaukštelio druskos.
Į maisto smulkintuvą sudėkite petražolių ir kalendros lapelius su koteliais, česnaką, svogūną, supilkite vyno actą ir viską susmulkinkite. Įpusėjus smulkinimui supilkite alyvuogių aliejų ir prieskonius – kuminą, druską ir raudonųjų pipirų. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas, belieka tik pagardinti mėgstamos rūšies mėsos patiekalą šiuo aromatingu padažu.

Citrininis krapų padažas

Keptą žuvį A. Poleninas rekomenduoja paskaninti citrinų-krapų padažu.
Jam paruošti reikės: 2 skiltelių smulkinto česnako, pusės stiklinės sauso baltojo vyno arba vištienos sultinio, 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, 3 valgomųjų šaukštų šviežių kapotų krapų, pusės arbatinio šaukštelio garstyčių padažo, pusės puodelio grietinėlės, trijų valgomųjų šaukštų sviesto, žiupsnelio kajeno pipirų, pusės arbatinio šaukštelio druskos ir pusės arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Česnaką, vyną arba vištienos sultinį, citrinos sultis ir krapus suberkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies apie 2 minutes. Sumažinę ugnį į ruošiamą padažą įpilkite grietinėlę ir garstyčias. Virkite kol padažas pradės tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą. Galiausiai įberkite pipirus ir druską. Skanaus!

Lengvas graikiško stiliaus padažas

Kai norisi pasmaguriauti grilyje ar ant laužo keptomis daržovėmis, maisto gamybos ekspertas siūlo pasigaminti lengvą ir gaivų graikiško stiliaus padažą, kuris idealiai tiks keptoms daržovėms paskaninti.
Šiam padažui paruošti reikės: pusės stiklinės sutrupinto fetos sūrio, 3 valgomų šaukštų šviežių kapotų krapų, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus (jį galima pakeisti 3 valgomaisiais šaukštais natūralaus jogurto), 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, kurią papildomai galima pagardinti žiupsneliu čiobrelių. Beje, šis padažas idealiai tiks ne tik keptoms, bet ir šviežioms daržovėms.

Neturi dominuoti

A. Polenino teigimu, keptus griliaus patiekalus skaninant padažu svarbu, kad jis nebūtų dominuojantis, todėl padažo daug nereikia.
„Valgyti turėtume pagrindinį patiekalą su pažadu, o ne padažą su patiekalu. Jeigu kepsnį paskandinsite pažade, kad ir koks lengvas jis bus, skoniu mėgautis bus sunku“, – sako „Maximos“ atstovas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Sponsored Video