***SANTARVĖS virtuvėlė:*** gaminame vengrišką guliašą

Jau penktadienis. Ir prieš akis dvi laisvos dienos, kai galime savo šeimą ar draugus palepinti skanesniais, išradingesniais ir daugiau laiko reikalaujančiais patiekalais. O gal ką nors domina paprastesnių valgių receptai, konservavimo gudrybės?
Visa tai tikimės sutalpinti į naują mūsų svetainės rubriką „SANTARVĖS virtuvėlė“.
Kol mažeikiškiai pagalvos, kokia kulinarine patirtimi verta pasidalyti viešai, rubriką „palaikyti“ nutarė redakcijoje dirbantys žmonės.
Kiekvieną penktadienį mūsų kolegos pristatys po vieną išbandytą valgių gaminimo receptą.
Laukiame ir Jūsų laiškų, patiekalų gamybos proceso aprašymų bei nuotraukų. Viską siųskite adresu info@santarve.lt arba tiesiog portalo viršuje paspaudę mygtuką „Atsiųsti naujieną“.

Vengriškas guliašas. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Sveiki,

Norėdamas nustebinti šeimyną, nutariau ką nors pagaminti, ko iki tol dar nebuvome bandę. Atsisėdęs perverčiau žmonos sukauptas kulinarijos knygas. Žvilgsnis užkliuvo ties vienu iš pažiūros nesudėtingai pagaminamu, bet kartu, kaip man atrodė, skaniu, patiekalu – vengrišku guliašu.
Kadangi tai ne mano sugalvotas receptas, turiu paminėti, kad jį radau mažoje receptų knygelėje „Pasaulis tavo lėkštėje. Gardi kelionė po Europos virtuves“. Receptą rekomenduoja „Lietuvos ryto“ televizijos laidos „Skonio reikalas“ vedėjas Bilas. Beje, jo siūlomi virtuvės „šedevrai“ man patinka, esu bandęs gaminti ne vieną. Paprasta, aišku ir skanu – čia iš vyriškos pozicijos.
Taigi, kodėl pasirinkau būtent šį receptą? Visų pirma man jis pasirodė nesudėtingas ir, kaip spėjau, patiekalas turėtų būti gardus. (Čia galiotų posakis – dėl skonio nesiginčijama, bet…) Antra, peržvelgus šaldytuve turimus produktus, paaiškėjo, kad daugumą produktų ir pagrindinių ingredientų jau turiu (ačiū tėveliams už skanią kaimišką mėsytę, o svainiui – už nepakartojamo skonio raugintus kopūstus – beje, turim puikią tradiciją kartu raugti kopūstus). Beliko tik įsigyti grietinėlės ir paprikos.

Arūnas įsitikinęs: šis guliašas negali nepavykti ir garantuotai bus skanus! Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Taigi, prie darbo.
Gamindamas patiekalą, stengiausi laikytis pateiktų rekomendacijų, bet kadangi namuose neturime maisto svarstyklių – leidau sau paimprovizuoti ir daugumą ingredientų dėjau, kaip sakoma, iš akies. Spėju, kad mėsos svoris turėjo būti panašus, kadangi mėgstu česnaką, tai jo įdėjau tris skilteles, rauginti kopūstai – iš akies, pomidorų pastos – keturi šaukštai, paprikos sudėjau tris ketvirčius. Nežinau kodėl – ar dėl to, kad galbūt viršijau kopūstų normą, ar padauginau grietinėlės ir miltų mišinio – man guliašas išėjo tirštesnis ir, kaip spėju, sotesnis. Bet mūsų šeimynai buvo skanu (nors kitokio neragavau ir palyginti negaliu). Manau, kas nebandėte, šį patiekalą vertėtų išbandyti. Jis tikrai vertas dėmesio.
Nenorėdamas Jūsų nuvesti nuo kelio, pateikiu tikslų receptą ir guliašo gaminimo technologiją taip, kaip rekomenduoja Bilas, na, o Jūs savo ruožtu spręskite patys – daryti viską tiksliai ar improvizuoti.
Bet kuriuo atveju žinau, kad šis guliašas negali nepavykti ir garantuotai bus skanus!

Sėkmės gaminant. Skanaus.

Santarvės virtuvėje ir namuose linki Arūnas

P. S. Nelabai supratau, kodėl skaniau valgyti su grietine. Mes jos nenaudojome, nes atrodė, kad pieno produktų patiekale pakanka  :-)

Guliašas (Vengrija)
(Szeged gulyas)

Vengriškas guliašas. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

  • 600 g kiaulės mentės
  • 40 g kiaulės taukų
  • 1 didelio svogūno
  • 1 skilties česnako
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos
  • 400 g raugintų kopūstų
  • 150 ml grietinėlės
  • 40 g miltų
  • 1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos
  • 1 arbatinio šaukštelio kmynų
  •  1 valgomojo šaukšto maltos paprikos
  • druskos, maltų pipirų

GAMINIMAS

1. Nuplautą ir nusausintą mėsą supjaustykite gabalėliais. Susmulkinkite svogūną, sutrinkite česnaką. Ištirpinkite keptuvėje riebalus ir pakepinkite svogūną (turi apskrusti).
Tada sudėkite mėsą. Kai ši kepama pabals, sudėkite česnaką, pomidorų pastą ir suberkite kmynus. Kepdami toliau, įberkite druskos, pipirų ir maltos paprikos. Užpilkite šiek tiek vandens ir uždengę troškinkite ant mažos ugnies 30 minučių.

2. Sudėkite raugintus kopūstus ir troškinkite toliau (20 minučių). Tuo metu juostelėmis supjaustykite saldžiąją papriką ir, kai mėsa suminkštės, sudėkite ją į troškinį. Galiausiai supilkite su miltais sumaišytą grietinėlę ir maišydami troškinkite dar apie 10 minučių (iki sutirštės). Jei reikia, įberkite dar druskos, pipirų ir nukelkite troškinį nuo ugnies.

Skaniau valgyti su virtomis bulvėmis ir grietine.

 

 

3 Atsakymai į “***SANTARVĖS virtuvėlė:*** gaminame vengrišką guliašą”

  1. Romena parašė:

    Šaunus tas mano svainis, jis ne tiok guliašą gali pagamint! Kugeliuko receptą, Arūnai, įmesk! Bravo!

  2. As parašė:

    Šaunu turint tokį vyrą. Sėkmės gaminant kitus patiekalus.

  3. Vardas (privalomas) parašė:

    ačiū už receptą! šiandien su šeimyna gaminome tokį guliašą – labai patiko, ypač vyrui – sotus taigi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*