***SANTARVĖS virtuvėlė:*** kepame duoną…

Jau penktadienis. Ir prieš akis dvi laisvos dienos, kai galime savo šeimą ar draugus palepinti skanesniais, išradingesniais ir daugiau laiko reikalaujančiais patiekalais. O gal ką nors domina paprastesnių valgių receptai, konservavimo gudrybės?
Visa tai tikimės sutalpinti į naują mūsų svetainės rubriką „SANTARVĖS virtuvėlė“.
Kol mažeikiškiai pagalvos, kokia kulinarine patirtimi verta pasidalyti viešai, rubriką „palaikyti“ nutarė redakcijoje dirbantys žmonės.
Kiekvieną penktadienį mūsų kolegos pristatys po vieną išbandytą valgių gaminimo receptą.
Laukiame ir Jūsų laiškų, patiekalų gamybos proceso aprašymų bei nuotraukų. Viską siųskite adresu info@santarve.lt arba tiesiog portalo viršuje paspaudę mygtuką „Atsiųsti naujieną“.

Balta duona su džiovintais vaisiais. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Sveiki,

Kadangi šią savaitę burtai lėmė „Santarvės virtuvėlėje“ šeimininkauti man, noriu pasidalinti šiokia tokia patirtimi, kepant duoną duonkepėje.
O viskas prasidėjo taip…

Rasa siūlo paragauti šios duonelės su pasukų varške. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Nusprendžiau pagreitinti naminės duonos su naminiu raugu paruošimo ir kepimo procesą. Tokią duoną kepant orkaitėje rauginti reikia apie 12 valandų. Duonkepė sutaupo laiko, tad duonelę jau galima ragauti po 3 valandų. Be to, sužavėjo pati gaminio idėja – sudedi komponentus į maišymo-kepimo konteinerį, pasirenki programą ir jos parametrus ir paspaudi mygtuką…Viskas, po kelių valandų duona iškepta. Minimalus kiekis vargo ir dažniausiai – puikus rezultatas. Deja, naminės duonos kepimo galutinis rezultatas nepradžiugino. Panašią duoną pavyko iškepti naudojant salyklą, bet tai vis tiek ne tas pats.
Prasidėjo eksperimentai….
Pirmiausia išbandžiau kelis receptus iš prie duonkepės pridedamos knygutės, po to pradėjau ieškoti informacijos internete. Dalis receptų pavyko iš karto, dalį koregavau, ir iš antro ar trečio bandymo pavyko.
Po kelių baltos duonos (veikiau pyrago) receptų bandymų radau tą, kol kas vienintelį ir nepakartojamą, pagal kurį iškepusi džiaugiausi, jog nusipirkau duonkepę.
Šiuo receptu ir pasidalinsiu.

Balta duona su džiovintais vaisiais

  • 2–3 šaukštai aliejaus (naudoju kokį turiu)
  • 350 ml pieno (pašildyto)
  • 4–6 v. š. cukraus
  • 2 a. š. druskos
  • 3 v. š. 30 proc. grietinės
  • 1 kiaušinio plakinys
  • Įvairių džiovintų vaisių, saulėgrąžų    (po saujelę)
  • 600 g miltų
  • 2 a. š. sausų mielių

Patarimai: ingredientus į duonkepę rekomenduoju dėti tokia tvarka, kaip surašyta recepte. Kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles būtina dėti pačias paskutines, ir kol duonkepė nepradės maišyti, neleisti joms susiliesti su skystais ingredientais.
Ir dar… paragaukite šios duonelės su pasukų varške. Pirštus apsilaižysite.
Skanaus!

One Reply to “***SANTARVĖS virtuvėlė:*** kepame duoną…”

  1. parašė:

    Ačiū:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*