Sodininko skiltis: Anyžinis lofantas – atgaiva bitėms ir sielai

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jei anyžių kvapas jums atgrasus – šis augalas ne jums. O visiems kitiems apie anyžinį lofantą – šiek tiek plačiau.

Anyžinis lofantas – daugiametis 60–100 cm aukščio žolinis augalas, į mūsų šalį iš Šiaurės Amerikos atkeliavęs tik praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžioje. Žydintis augalas dekoratyvus, skleidžia malonų aromatą, jį gausiai lanko bitės. Sakoma, kad norint pagerinti savijautą, pakanka pusvalandį pabūti anyžinio lofanto lauke, pakvėpuoti jo oru, sukramtyti kelis lapelius, ir nuovargis pradingsta, žmogus pasijunta žvalesnis.
Anyžinis lofantas sėjamas anksti pavasarį (sudygsta per 10–15 dienų), galima sėti ir iš rudens. Geresnis derlius būna ne sėjant tiesiai į dirvą, o sodinant daigus. Daigai auginami lauke po agrodanga, į dirvą jie sodinami 60–70×30 cm atstumu pradėjus žydėti vyšnioms.
Jei sėkmingai peržiemoja, balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje atželia. Žydi nuo birželio vidurio iki spalio. Sėklos pradeda bręsti rugpjūčio viduryje, subręsta ne vienu metu, todėl lofantus patariama pjauti, kai 50–70 % vaisių paruduoja.
Lofantai gerai auga atviroje, saulėtoje bei derlingoje dirvoje. Jau pirmaisiais auginimo metais stipriai išsišakoja. Per vegetacinį periodą 2–3 kartus apkaupiami, patręšiami. Per sausras būtina palieti. Masinio žydėjimo metu nupjaunama antžeminė augalo dalis, kurią sudaro 44 % žiedų, 26 % stiebų ir 30 % lapų. Pirmąjį kartą pjaunama liepos, o antrąjį kartą rugsėjo mėnesį. Nupjauta žaliava džiovinama pavėsinėje arba džiovyklose.
Anyžiniu lofantu skaninamos vaisių salotos, pudingai, uogienės, kompotai, gaivieji gėrimai, saldumynai, sausainiai. Galima gardinti troškintą bei keptą žuvį, įdarus.
Pasak liaudies medicinos žinovų, anyžinis lofantas reguliuoja medžiagų apykaitą, stiprina organizmą bei stabdo senėjimo procesus, mažina padidėjusį kraujospūdį, naikina ligas sukeliančias bakterijas. Tibeto liaudies medicinos žinovai anyžiniu lofantu pataria gydyti gastritą, skrandžio ir žarnyno sutrikimus bei hepatitą.
Anyžinio lofanto aliejus – bespalvis arba šiek tiek gelsvas skystis, kurio sudėtyje yra daugybė naudingų medžiagų. Jis naudojamas maisto, parfumerijos bei kosmetikos pramonėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*