Sodininko skiltis: Apie brangiausią pasaulio prieskonį – vanilę

Vanilės žiedas. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jau akmens amžiuje maistas būdavo praturtinamas prieskoniais. Vienas jų, klasikinis, iki šiol pasaulyje brangiausias – vanilė. Vanilės milteliai išgaunami iš vanilės medžio vaisių po ilgo ir kruopštaus apdorojimo.

Vanilė – tai tropinė vijoklinė orchidėja su ilgu, storu stiebu, kuris leidžia ūglius, besivyniojančius aplink medžius. Orchidėjos geltoni ir oranžiniai žiedai bręsta kekėmis, bet per dieną pražysta tik vienas žiedas. Beje, vanilė yra tropinis augalas ir namuose jos tikrai neužsiauginsime, bet daugiau žinoti apie tai, ką vartojame – ne pro šalį.
Aukščiausios kokybės vanilė gaunama tik iš Madagaskare ir Meksikoje augančių vanilės medžių. Indonezijos ir Haičio vanilė silpnesnė ir vertinama prasčiau.
Vanilės žiedus apdulkina bitės ir kolibriai. Europos verslininkai pabandė persodinti vanilę į kitą vietą, tačiau jos ankštys nebrendo, nes ten nebuvo nei bičių, nei kolibrių. Vis tik mokslininkai atrado, kaip dirbtinai apvaisinti vanilės žiedą ir ėmė auginti vanilės pupeles. Toks žiedų apdulkinimo metodas naudojamas iki šiol. Ankštys bręsta apie devynis mėnesius. Vanilė išgaunama po ilgo ir sudėtingo proceso. Pupelės pirmiausia laikomos aukštoje temperatūroje, drėgnai, tada keletą dienų dieną džiovinamos saulėje, o naktį „prakaituoja“. Kai tampa lanksčios, apie du mėnesius džiovinamos pavėsyje, atrenkamos, rūšiuojamos ir grūdinamos dar porą mėnesių.
Paruoštos pupelės yra tamsios rudos spalvos, plonos, klostuotos ir maždaug 20 cm ilgio, kietos ir lanksčios.
Vanilės ekstraktas gaminamas filtruojant alkoholį ir vandenį per smulkintas, apdorotas pupeles. Jis labai stiprus, tad pakanka vos lašelio.
Naudojamos ir pačios vanilės pupelės. Pupelė (ta pati naudojama kelis kartus) panardinama į verdantį skystį, o jam ataušus, ištraukiama, nuplaunama, išdžiovinama ir laikoma sandariai uždaryta. Galima pupelę įdėti į cukrų ir laikyti tamsoje. Per 2–3 savaites cukrus įgauna vanilės skonį, jis naudojamas kavai, saldiesiems patiekalams ruošti, o pupelę vėl dedame į cukrų, ir taip daug kartų.
Šiuo metu konditerijoje dažniausiai vartojamas vanilės pakaitalas – vanilinas. Deja, medžiagoje, vadinamoje „vanilės aromatu“, vanilės visiškai nėra.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*