Gyvenimas, Žalias | 2014-01-26 09:00 | Autorius:
Versija spausdinimui

Sodininko skiltis: Apie brangiausią pasaulio prieskonį – vanilę(0)

Vanilės žiedas. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jau akmens amžiuje maistas būdavo praturtinamas prieskoniais. Vienas jų, klasikinis, iki šiol pasaulyje brangiausias – vanilė. Vanilės milteliai išgaunami iš vanilės medžio vaisių po ilgo ir kruopštaus apdorojimo.

Vanilė – tai tropinė vijoklinė orchidėja su ilgu, storu stiebu, kuris leidžia ūglius, besivyniojančius aplink medžius. Orchidėjos geltoni ir oranžiniai žiedai bręsta kekėmis, bet per dieną pražysta tik vienas žiedas. Beje, vanilė yra tropinis augalas ir namuose jos tikrai neužsiauginsime, bet daugiau žinoti apie tai, ką vartojame – ne pro šalį.
Aukščiausios kokybės vanilė gaunama tik iš Madagaskare ir Meksikoje augančių vanilės medžių. Indonezijos ir Haičio vanilė silpnesnė ir vertinama prasčiau.
Vanilės žiedus apdulkina bitės ir kolibriai. Europos verslininkai pabandė persodinti vanilę į kitą vietą, tačiau jos ankštys nebrendo, nes ten nebuvo nei bičių, nei kolibrių. Vis tik mokslininkai atrado, kaip dirbtinai apvaisinti vanilės žiedą ir ėmė auginti vanilės pupeles. Toks žiedų apdulkinimo metodas naudojamas iki šiol. Ankštys bręsta apie devynis mėnesius. Vanilė išgaunama po ilgo ir sudėtingo proceso. Pupelės pirmiausia laikomos aukštoje temperatūroje, drėgnai, tada keletą dienų dieną džiovinamos saulėje, o naktį „prakaituoja“. Kai tampa lanksčios, apie du mėnesius džiovinamos pavėsyje, atrenkamos, rūšiuojamos ir grūdinamos dar porą mėnesių.
Paruoštos pupelės yra tamsios rudos spalvos, plonos, klostuotos ir maždaug 20 cm ilgio, kietos ir lanksčios.
Vanilės ekstraktas gaminamas filtruojant alkoholį ir vandenį per smulkintas, apdorotas pupeles. Jis labai stiprus, tad pakanka vos lašelio.
Naudojamos ir pačios vanilės pupelės. Pupelė (ta pati naudojama kelis kartus) panardinama į verdantį skystį, o jam ataušus, ištraukiama, nuplaunama, išdžiovinama ir laikoma sandariai uždaryta. Galima pupelę įdėti į cukrų ir laikyti tamsoje. Per 2–3 savaites cukrus įgauna vanilės skonį, jis naudojamas kavai, saldiesiems patiekalams ruošti, o pupelę vėl dedame į cukrų, ir taip daug kartų.
Šiuo metu konditerijoje dažniausiai vartojamas vanilės pakaitalas – vanilinas. Deja, medžiagoje, vadinamoje „vanilės aromatu“, vanilės visiškai nėra.
Tags:
  • Dalintis
  • Facebook
  • Twitter
Griežtai draudžiama santarvė.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Paskutiniai komentaraivisi komentarai

Nėra komentarų. Būk pirmas parašęs!

Tavo komentaras

*

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Informuojame, kad parašius komentarą būtina įvesti saugos kodą, kuris pateikiamas ryškesnėmis raidėmis. santarvė.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Naujienos iš interneto

traffix.lt
Populiariausios paieškos frazės: avarija, Buy, Cheap, futbolas, gaisras, konkursas, krepšinis, nuomonė, nuomonės, Online, orai, Order, paroda, Pills, policija, Purchase, savaitės tema, Seda, Seimas, skaitytojo naujiena, smurtas, sveikata, vagystė, Viekšniai, šisbeitauskas. reklama, Mažeikiai, Mažeikių rajonas, mazeikiuose, santarve, mokinių registras, tatuiruotes, medaus kaina, mazeikiu darbo birza, auksinis usas, mažeikiuose, kalediniai papuosimai, mano sparnai, parkinsono liga, tattoo ant rankos, amandas paulauskas, vytautas lalasstorosios zarnos vezys, danieliaiskydliaukes vezys, filomena taunytė, logopedai, pieno tyrimai zemaitijos pienas, biodujos.