Gyvenimas, Žalias | 2013-11-29 09:00 | Autorius:
Versija spausdinimui

Sodininko skiltis: Citrina kvepiančios žolės(0)

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Citrinžolės – tai kupstais augančios tvirtos daugiametės žolės, kai kurios rūšys – aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai augalai. Viena populiariausių rūšių – tikroji citrinžolė, gaiviai kvepianti citrina.

Lietuvoje citrinžolė auginama šildomuose šiltnamiuose, oranžerijose ar kambariuose. Žemiausia patalpos temperatūra – +10° C.
Šis augalas dauginamas sėklomis, kurios sėjamos anksti pavasarį, arba pavasario pabaigoje kero dalimis. Auganti citrinžolė liejama gausiai, žiemą – mažai. Ankstyvą pavasarį persodinama.
Citrinos žolės, kaip ir citrusinių vaisių, eterinių aliejų sudėtyje yra aldehido citralio, kuris turi raminamųjų savybių. Augale taip pat gausu vitamino A, jis turi antiseptinių savybių. Švelnus, gaivus citrinos aromatas pasklinda tik stiebus perpjovus ar padaužiu mediniu kočėlu.
Vaistinės, kosmetinės, aromaterapinės citrinžolės savybės buvo žinomos jau senovės žmonėms. Liaudies medicinos žinovai citrinžolės arbatą pataria gerti tada, kai sutrikęs virškinimas, kai norima atsikratyti įtampos. Ji atpalaiduoja skrandžio ir žarnų raumenis, mažina spazmų keliamą skausmą, padeda pasišalinti susikaupusioms dujoms, gaivina, tonizuoja. Taip pat citrinžolės arbata geriama norint numušti karštį, persišaldžius. Jai imama tiek šviežia, tiek džiovinta žaliava.
Citrinžolę vartokite atsargiai: negerkite to paties tipo užpilo daugiau kaip 10 dienų, padarykite 5 dienų pertrauką, per dieną pakaks 1 puodelio citrinžolės arbatos.
Citrinžolė itin mėgiama Rytų Azijos kraštų virtuvėje. Ja paskaninami ir aromatizuojami troškiniai, vištienos, kiaulienos, jautienos valgiai, sriubos, žuvis, marinatai, salotos. Jos tinka dėti į konservus. Citrinžolės lapą įmetus į sultinį (ypač vištienos ir kalakutienos), jis taps ne tik skanesnis, bet ir skaidresnis.
Šviežio augalo, pašalinus šaknis ir išorinius lapus, vartojama apatinė balta stiebo dalis (apie 10 cm). Paruoštą stiebo dalį į patiekalą galima dėti smulkiai supjaustytą arba nepjaustytą. (tuomet reikia truputį padaužyti mediniu kočėlu, kad sustiprėtų aromatas, o prieš patiekiant valgį į stalą – išimti).
Suvynioti į popierių švieži citrinžolės stiebai laikysis šaldytuve 2–3 savaites. Galima ir užšaldyti, tik išėmus reikia suvartoti tuoj pat.
Tags:
  • Dalintis
  • Facebook
  • Twitter
Griežtai draudžiama santarvė.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Paskutiniai komentaraivisi komentarai

Nėra komentarų. Būk pirmas parašęs!

Tavo komentaras

*

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Informuojame, kad parašius komentarą būtina įvesti saugos kodą, kuris pateikiamas ryškesnėmis raidėmis. santarvė.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Naujienos iš interneto

traffix.lt
Populiariausios paieškos frazės: avarija, Buy, Cheap, futbolas, gaisras, konkursas, krepšinis, nuomonė, nuomonės, Online, orai, Order, paroda, Pills, policija, Purchase, savaitės tema, Seda, Seimas, skaitytojo naujiena, smurtas, sveikata, vagystė, Viekšniai, šisbeitauskas. reklama, Mažeikiai, Mažeikių rajonas, mazeikiuose, santarve, mokinių registras, tatuiruotes, medaus kaina, mazeikiu darbo birza, auksinis usas, mažeikiuose, kalediniai papuosimai, mano sparnai, parkinsono liga, tattoo ant rankos, amandas paulauskas, vytautas lalasstorosios zarnos vezys, danieliaiskydliaukes vezys, filomena taunytė, logopedai, pieno tyrimai zemaitijos pienas, biodujos.