Sodininko skiltis: Citrina kvepiančios žolės

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Citrinžolės – tai kupstais augančios tvirtos daugiametės žolės, kai kurios rūšys – aromatiniai, prieskoniniai, vaistiniai augalai. Viena populiariausių rūšių – tikroji citrinžolė, gaiviai kvepianti citrina.

Lietuvoje citrinžolė auginama šildomuose šiltnamiuose, oranžerijose ar kambariuose. Žemiausia patalpos temperatūra – +10° C.
Šis augalas dauginamas sėklomis, kurios sėjamos anksti pavasarį, arba pavasario pabaigoje kero dalimis. Auganti citrinžolė liejama gausiai, žiemą – mažai. Ankstyvą pavasarį persodinama.
Citrinos žolės, kaip ir citrusinių vaisių, eterinių aliejų sudėtyje yra aldehido citralio, kuris turi raminamųjų savybių. Augale taip pat gausu vitamino A, jis turi antiseptinių savybių. Švelnus, gaivus citrinos aromatas pasklinda tik stiebus perpjovus ar padaužiu mediniu kočėlu.
Vaistinės, kosmetinės, aromaterapinės citrinžolės savybės buvo žinomos jau senovės žmonėms. Liaudies medicinos žinovai citrinžolės arbatą pataria gerti tada, kai sutrikęs virškinimas, kai norima atsikratyti įtampos. Ji atpalaiduoja skrandžio ir žarnų raumenis, mažina spazmų keliamą skausmą, padeda pasišalinti susikaupusioms dujoms, gaivina, tonizuoja. Taip pat citrinžolės arbata geriama norint numušti karštį, persišaldžius. Jai imama tiek šviežia, tiek džiovinta žaliava.
Citrinžolę vartokite atsargiai: negerkite to paties tipo užpilo daugiau kaip 10 dienų, padarykite 5 dienų pertrauką, per dieną pakaks 1 puodelio citrinžolės arbatos.
Citrinžolė itin mėgiama Rytų Azijos kraštų virtuvėje. Ja paskaninami ir aromatizuojami troškiniai, vištienos, kiaulienos, jautienos valgiai, sriubos, žuvis, marinatai, salotos. Jos tinka dėti į konservus. Citrinžolės lapą įmetus į sultinį (ypač vištienos ir kalakutienos), jis taps ne tik skanesnis, bet ir skaidresnis.
Šviežio augalo, pašalinus šaknis ir išorinius lapus, vartojama apatinė balta stiebo dalis (apie 10 cm). Paruoštą stiebo dalį į patiekalą galima dėti smulkiai supjaustytą arba nepjaustytą. (tuomet reikia truputį padaužyti mediniu kočėlu, kad sustiprėtų aromatas, o prieš patiekiant valgį į stalą – išimti).
Suvynioti į popierių švieži citrinžolės stiebai laikysis šaldytuve 2–3 savaites. Galima ir užšaldyti, tik išėmus reikia suvartoti tuoj pat.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*