Sodininko skiltis: Gamta pasiruošusi derliaus šventei

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Saulė kasdien vis retesnė viešnia. Vis ilgesnės ir vėsesnės naktys. Draikosi voratinkliai, kvepia obuoliais… Bet besidžiaugdami rugsėjo pilnatve negalime pamiršti ir rudens darbų.
SODAS
• Skinami rudeniniai, žieminiai obuoliai, kriaušės, vėlyvosios slyvos. Kad kenkėjai ir ligos neplistų, nuraškomi ligoti, surenkami krituoliai.
• Kol vaismedžiai su lapais, patręškite srutomis, mėšlu ar komponentinėmis trąšomis. Organines trąšas įterpkite į pomedžiuose padarytas duobutes. Ant viršaus užpilkite ploną sluoksnį žemių – neišgaruos azotas.
• Genėkite jaunus vaismedžius. Slyvoms, vyšnioms tai labai svarbu, nes gali nesumedėti šių metų šakutės ir pumpurai. Genėdami sustabdysite augimą, todėl maitinsis likę vaismedžių audiniai. Išpjaustykite sausas ligotas, pažeistas šakas.
• Mėnesio pradžioje išgenėkite silpnus aviečių, gervuogių ūglius, nuskabykite stipriai išaugusių viršūnes.
• Nukritus 10–20 proc. lapų, vaismedžius nupurkškite 700 g karbamido, 50 g vario sulfato ir 10 l vandens mišiniu – sunaikinsite grybelinių ligų pradus bei kenkėjų kiaušinėlius.
• Mėnesio pabaigoje iškaskite ir į parinktą vietą pasodinkite įsišaknijusias agrastų, serbentų, vynuogių, dekoratyvinių krūmų atlankas.
• Iki rugsėjo vidurio sodinami spygliuočiai. Visus juos (oro sąlygos nesvarbu) reikia laistyti, kad gerai žiemotų.
Rugsėjo pabaigoje pradedami sodinti vaismedžiai.
DARŽAS
• Mėnesio pradžioje sėjami špinatai. Orams atvėsus uždengiami agroplėvele, prieš užšąlant mulčiuojami durpėmis ar pridengiami eglišakėmis. Paaugę, su 2–3 lapeliais špinatai žiemoja gerai.
• Mėnesio pradžioje dar galima sėti krapus. Tris paras pamirkytos vandenyje (kasdien kelis kartus keičiant vandenį) sėklos sudygs per kelias dienas.
• Sinoptikams prognozuojant šalnas, nuimame jautrias joms daržoves: pomidorus, agurkus, dumplainius, ankštpipirius, aguročius, cukinijas, moliūgus, patisonus. Moliūgai, cukinijos, patisonai, aguročiai nuo virkščių ne raunami, o nupjaunami su 2–3 cm koteliu.
• Mokslininkai tvirtina, kad bulvėms kasti tinkamiausias laikas – nuo rugsėjo 15 d. iki spalio 15 d.
Rūsiuose jas geriausia supilti į dėžes – taip laikomos nepūva. Ką tik nukastų bulvių iškart į sandėlį rekomenduojama nepilti: palaikius jas apie porą savaičių aukštesnėje temperatūroje, užgyja kasant padarytos žaizdos, gumbai geriau laikosi.
• Mėnesio pabaigoje pradedame kasti morkas, burokėlius, kitas šakniavaisines daržoves.
Burokėliai nuimami, nelaukiant stipresnių šalnų, nes iš dirvos kyšantys šakniavaisiai gali apšalti. Tuo tarpu morkos atsparios šalnoms, be to, vėliau nukastos jos ilgiau išliks sultingos.
• Gresiant šalnoms pradėję formuoti galvutes žiediniai kopūstai iškasami ir baigiami auginti inspektuose arba šiltnamiuose.
• Kasami krienai.
• Prieskonių lysvėje pjaunamos gelsvės, mėtos, raudonėliai, mairūnai, dašiai.
• Porai rugsėjį dar auga. Jei nėra labai vešlūs, kas savaitę dar patręšiami kompleksinėmis trąšomis.
• Kai pradeda gelsti rabarbarų lapai, laikas juos persodinti ir dauginti. Geriausiai tinka 2–4 metų šaknys, supjaustytos 3–4 cm gabalais (kiekviena turi turėti po 1–2 pumpurus).
• Į vazonus žiemai pasisodinkite petražolių (iki šalčių juos galite laikyti lauke).
• Mėnesio viduryje sodinami česnakai.
• Nuėmę derlių, perkasame ar suariame žemę, patręšiame organinėmis ir mineralinėmis kalio bei fosforo trąšomis. Mėšlu iš rudens tręšiame kopūstams, agurkams, bulvėms skirtą žemę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*