Gyvenimas, Žalias | 2013-11-24 09:00 | Autorius:
Versija spausdinimui

Sodininko skiltis: Prieskoniai ant palangės(0)

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nors prieskoniai, kaip žinia, sėjami ankstyvą pavasarį, tačiau namuose ant palangės jų galima užsiauginti ir žiemą. 

Namuose šaltuoju metų laiku galima auginti įvairias prieskonines žoleles. Jei norite greitesnio rezultato, auginkite špinatus, lapinius burokėlius, kalendras, pipirnes, netgi petražoles ar baziliką. Daugelis šių žolelių esant tinkamoms sąlygoms užauga per kelias savaites ar dar greičiau. Be to, visas šias prieskonines žoleles galima auginti iš sėklų.
Ant palangės šaltuoju sezonu puikiai jausis svogūnų laiškai. Juos galima daiginti pasėjus sėklas arba tradiciniu būdu – pamerkus svogūną vandenyje.
Be to, daugelis šeimininkių rudenį pasirūpina iš daržo į vazonėlius persisodinti petražolių, citrinžolių, rozmarinų ir kt.
Prieskoninės žolelės gerai veši tiek moliniuose vazonėliuose, tiek plastikiniuose ar net popieriniuose induose. Svarbu tik, kad indelis būtų 10–15 cm aukščio.
Norint sudaiginti sėklas, tereikia į indą patiesti minkšto popieriaus ar audinio, aplieti jį vandeniu ir ant viršaus sudėti sėklas. Jas galima užberti plonu žemės sluoksniu ir vėl palaistyti. Indą iki sėklų sudygimo rekomenduojama laikyti uždengtą šiltoje vietoje, reguliariai padrėkinant sėklas vandeniu.
Prieskoniai mėgsta purią žemę, todėl ruošiant dirvą sudygusių sėklų sodinimui geriausia lygiomis dalimis sumaišyti komposto ir sijoto smėlio mišinio. Apatinę vazonėlio dalį, prieš užpilant žemes, patariama iškloti poros centimetrų storio žvyro sluoksniu, tuomet supilti žemę, iki vazonėlio viršaus paliekant ne daugiau nei pusę centimetro.
Svarbu, kad augalas gautų pakankamai saulės šviesos, todėl geriausia vazonėlius laikyti ant pietinės (idealu), pietvakarinės ar pietrytinės palangės.
Prieskoniniams augalams patinka grynas oras, todėl vėdinkite patalpą, kurioje laikote vazonėlius, tik svarbu, kad augalai negautų skersvėjo.
Sudygus daigeliams palaistyti pakaks kartą per savaitę ar dar rečiau. Neperlaistykite, geriau dažniau apipurkškite lapelius kambario temperatūros vandeniu.
Paaugusius prieskonių lapelius rekomenduojama kartkartėmis apkarpyti – augalas geriau vešės. Jei nuskintų lapelių nespėjote tuoj pat sunaudoti, juos išdžiovinkite – pravers.
Tags:
  • Dalintis
  • Facebook
  • Twitter
Griežtai draudžiama santarvė.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Paskutiniai komentaraivisi komentarai

Nėra komentarų. Būk pirmas parašęs!

Tavo komentaras

*

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Informuojame, kad parašius komentarą būtina įvesti saugos kodą, kuris pateikiamas ryškesnėmis raidėmis. santarvė.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Naujienos iš interneto

traffix.lt
Populiariausios paieškos frazės: avarija, Buy, Cheap, futbolas, gaisras, konkursas, krepšinis, nuomonė, nuomonės, Online, orai, Order, paroda, Pills, policija, Purchase, savaitės tema, Seda, Seimas, skaitytojo naujiena, smurtas, sveikata, vagystė, Viekšniai, šisbeitauskas. reklama, Mažeikiai, Mažeikių rajonas, mazeikiuose, santarve, mokinių registras, tatuiruotes, medaus kaina, mazeikiu darbo birza, auksinis usas, mažeikiuose, kalediniai papuosimai, mano sparnai, parkinsono liga, tattoo ant rankos, amandas paulauskas, vytautas lalasstorosios zarnos vezys, danieliaiskydliaukes vezys, filomena taunytė, logopedai, pieno tyrimai zemaitijos pienas, biodujos.