Sodininko skiltis: Prieskoniai ant palangės

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Nors prieskoniai, kaip žinia, sėjami ankstyvą pavasarį, tačiau namuose ant palangės jų galima užsiauginti ir žiemą. 

Namuose šaltuoju metų laiku galima auginti įvairias prieskonines žoleles. Jei norite greitesnio rezultato, auginkite špinatus, lapinius burokėlius, kalendras, pipirnes, netgi petražoles ar baziliką. Daugelis šių žolelių esant tinkamoms sąlygoms užauga per kelias savaites ar dar greičiau. Be to, visas šias prieskonines žoleles galima auginti iš sėklų.
Ant palangės šaltuoju sezonu puikiai jausis svogūnų laiškai. Juos galima daiginti pasėjus sėklas arba tradiciniu būdu – pamerkus svogūną vandenyje.
Be to, daugelis šeimininkių rudenį pasirūpina iš daržo į vazonėlius persisodinti petražolių, citrinžolių, rozmarinų ir kt.
Prieskoninės žolelės gerai veši tiek moliniuose vazonėliuose, tiek plastikiniuose ar net popieriniuose induose. Svarbu tik, kad indelis būtų 10–15 cm aukščio.
Norint sudaiginti sėklas, tereikia į indą patiesti minkšto popieriaus ar audinio, aplieti jį vandeniu ir ant viršaus sudėti sėklas. Jas galima užberti plonu žemės sluoksniu ir vėl palaistyti. Indą iki sėklų sudygimo rekomenduojama laikyti uždengtą šiltoje vietoje, reguliariai padrėkinant sėklas vandeniu.
Prieskoniai mėgsta purią žemę, todėl ruošiant dirvą sudygusių sėklų sodinimui geriausia lygiomis dalimis sumaišyti komposto ir sijoto smėlio mišinio. Apatinę vazonėlio dalį, prieš užpilant žemes, patariama iškloti poros centimetrų storio žvyro sluoksniu, tuomet supilti žemę, iki vazonėlio viršaus paliekant ne daugiau nei pusę centimetro.
Svarbu, kad augalas gautų pakankamai saulės šviesos, todėl geriausia vazonėlius laikyti ant pietinės (idealu), pietvakarinės ar pietrytinės palangės.
Prieskoniniams augalams patinka grynas oras, todėl vėdinkite patalpą, kurioje laikote vazonėlius, tik svarbu, kad augalai negautų skersvėjo.
Sudygus daigeliams palaistyti pakaks kartą per savaitę ar dar rečiau. Neperlaistykite, geriau dažniau apipurkškite lapelius kambario temperatūros vandeniu.
Paaugusius prieskonių lapelius rekomenduojama kartkartėmis apkarpyti – augalas geriau vešės. Jei nuskintų lapelių nespėjote tuoj pat sunaudoti, juos išdžiovinkite – pravers.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*