- Mažeikiai, naujienos, žinios – Santarvės laikraštis, santarve.lt - http://www.santarve.lt -

„Vanilinės virtuvės“ autorė tvirtina: kulinarija gali teikti kūrybos džiaugsmą

Asmeninio albumo nuotr.

Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos mokinės Vaidos Jonušytės kulinarinėmis idėjomis džiaugiasi daugelis žmonių, mėgstančių skaniai valgyti ir eksperimentuoti virtuvėje.
Jau ketverius metus laisvu nuo pamokų laiku gimnazistė gamina įvairius patiekalus bei rašo receptų tinklaraštį „Vanilinė virtuvė“.
Šioje virtualioje „virtuvėje“ galima rasti įvairių patarimų – pradedant pyragų, tortų, sausainių receptais, baigiant mėsos kukulių, tortilijos suktinukų bei įvairių salotų idėjomis.

Gamina ne tik tėvams

Vaida kulinarija pradėjo domėtis, būdama 12 metų – kai pirmą kartą iškepė pyragą savo tėvams.
Ji sako, jog tėvai ją palaikė, skatino ir toliau gaminti, kai reikėdavo, kritikavo, sakė, ką daro ne taip. Dabar mergina gamina ne tik savo tėvams, bet ir visiems draugams bei pažįstamiems. Ji teigia, kad maisto gaminimas yra toks pats menas kaip dailė ir muzika, nes per maistą žmogus parodo save ir gali atsiskleisti kaip asmenybė.
„Puikiai prisimenu, kaip, dirbdama restorane, pirmąsyk didesniu pincetu dėliojau maistą lėkštėje – galvojau: juk tai menas, viskas turi būti tobula… Argi maistas ne tas dalykas, kurio kąsnelis gali pakylėti tave iki debesų ir priversti mėgautis akimirka?“ – mintimis apie maisto gamybą dalijasi jau aštuoniolikos sulaukusi tinklaraštininkė.
Jos nuomone, žmogus, kuris yra varžomas  taisyklių, stereotipų, praranda meilę darbui, o kūrybos laisvė virtuvėje – labai svarbi.

Tinklaraštis sulaukia peržiūrų ir iš užsienio

Tinklaraštį „Vanilinė virtuvė“ mergina rašo jau 4 metus. Statistika liudija: per mėnesį puslapyje apsilanko apie pora tūkstančių žmonių. Kartais tinklaraštyje apsilanko ne tik lietuviai, sulaukiama peržiūrų iš Rusijos, Anglijos, Japonijos.
Pradėti kurti tinklaraštį paskatino puslapis socialinėje paskyroje, susilaukęs didelio populiarumo. Prie gaminamų patiekalų autorė stengiasi įdėti ne tik receptus, bet ir istoriją – papasakoti,  kaip gimė patiekalo idėja.

Plačiau skaitykite ketvirtadienio laikraštyje.

Virginija Sereikaitė