Lietuvoje prekiaujama saugiais augaliniais produktais

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Lietuvoje parduodamos daržovės, vaisiai, uogos ir kiti augaliniai produktai yra saugūs. Tokią išvadą daro Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), pirmąjį šių metų pusmetį ištyrusi per 260 augalinio maisto produktų mėginių.

Net 50 proc. mėginių – be pesticidų likučių

Tyrimo metu nenustatyta nė vieno taršos sunkiaisiais metalais, pelėsinių grybų toksinais ar kitais teršalais atvejo, didžiausią leistiną koncentraciją viršijantys pesticidų likučiai aptikti tik 2 mėginiuose. Tirti įvairūs maisto produktai: kūdikių maistas, aliejai, arbatos, įvairūs grūdų gaminiai. Prasidėjus šviežių vaisių, daržovių ir uogų sezonui, didžiausias dėmesys skirtas jų saugai įvertinti.
Pesticidų likučiai tirti iš viso 173 mėginiuose, iš jų daugiausia sudarė vietos augintojų tiekiamų, iš kitų ES šalių atvežtų ar iš trečiųjų šalių importuotų vaisių, daržovių ir uogų tyrimai.
Visi augaliniai produktai buvo tirti dėl 282 skirtingų pesticidų ir jų metabolitų likučių. Net 50 proc. tirtų mėginių nebuvo nustatyta jokių pesticidų likučių, kitur jų koncentracija neviršijo nustatytų didžiausių likučių koncentracijos ribos.
Iš visų tirtų mėginių saugos reikalavimų dėl pesticidų neatitiko tik 2 mėginiai. Didžiausią leistiną koncentraciją viršijantys pesticidų likučiai nustatyti ryžių iš Vietnamo bei lietuviškų braškių mėginiuose. Jų partijas uždrausta realizuoti.

Ūkininkų užaugintos braškės – „švariausios“

Specialistai pažymi, kad, palyginti su ankstesniais metais, keičiasi nesaugių produktų kategorijos. Pavyzdžiui, šiemet per didelė pesticidų likučių koncentracija nustatyta ryžiuose, braškėse, anksčiau šioje statistikoje vyravo citrusiniai vaisiai.
Vasaros pradžioje tradiciškai ypatingas dėmesys buvo skirtas braškėms. Įvairiose prekybos vietose – parduotuvėse, turgavietėse, iš ūkininkų laukų – buvo paimti 26 braškių mėginiai. Ištirti 16 lietuviškų ir 10 įvežtų iš ES valstybių braškių mėginiai dėl galimos padidintos taršos pesticidais. Ieškota apie 480 įvairių pesticidų.
Pažymėtina, kad jau keletą metų mūsų ūkininkų užaugintose braškėse nenustatoma jokių pesticidų liekanų, nors uogos ir neekologiškos. Šiemet, tokių ypatingai „švarių“ uogų mėginiai sudarė pusę visų tirtų lietuviškų braškių mėginių.
Dar viena tarp vartotojų labai populiari vaisių rūšis – bananai. Per šių metų pirmąjį pusmetį ištirti bananų, atvežtų iš Prancūzijos, Ekvadoro ir Kolumbijos, mėginiai. Visuose ištirtuose mėginiuose pesticidų likučiai buvo minimalūs ir neviršijo leistinų koncentracijų.

Koncentracija leistinose ribose

Įgyvendinant Augalinio maisto taršos stebėsenos programą, be pesticidų įvairiuose augaliniuose produktuose, buvo tiriama ir galima tarša kitais maisto teršalais. Pavyzdžiui, ryžiuose, sausuose pusryčiuose, dribsniuose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose, kūdikių maiste, miežinėse kruopose, vyne ar prieskoniuose buvo tiriami mikotoksinų ir sunkiųjų metalų (švino, kadmio) likučiai. Mikotoksinai – tai įvairių pelėsinių grybų išskiriamos toksinės medžiagos, užteršiančios pelėsio apniktus maisto produktus.
Keptuose ir skurdintuose augaliniuose produktuose – duonos gaminiuose, javainiuose ir pan. analizuota galima tarša akrilamidais. Tai cheminė medžiaga, kuri susidaro perdirbant krakmolingus maisto produktus aukštoje temperatūroje ir kuri yra žinoma kaip kancerogenišku ir genotoksiniu poveikiu pasižymintis teršalas.
Ištyrus 87 įvairių maisto produktų mėginius, nė viename iš jų nebuvo nustatyta minėtų teršalų – mikotoksinų, sunkiųjų metalų ar akrilamidų – likučių, viršijančių nustatytas didžiausias leistinas koncentracijas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*

scroll to top