Moliūgas: norite kepsnio ar saldainio?

Nuotr. iš redakcijos archyvo

Moliūgas turtingas vitaminų ir mineralinių medžiagų, jis turi daug pektino, kuris padeda iš organizmo pašalinti cholesterolį, veikia kaip diuretikas – varo iš organizmo skysčius.
Moliūgui galima suteikti įvairaus skonio. Atitinkamai troškinant ar kepant, moliūgas bus panašus į mėsišką patiekalą. Pridėjus, cukraus, medaus, svarainių, citrinos ar uogų – desertas.

Moliūgų saldainiai

Moliūgo minkštimą reikia supjaustyti gana stambiais gabaliukais ar juostelėmis, nes džiūdami jie susitraukia apie tris kartus.
Gabalėlius užpilti cukrumi arba medumi (galima pridėti imbiero) ir palaikyti parą. Jei norite visiško natūralumo, galite laikyti obuolių sultyse (sultis, jei jos nelabai saldžios, prieš tai galima pavirinti, kad šiek tiek nugaruotų – liks saldesnis koncentratas).
Per parą moliūgų gabaliukai prisigers atitinkamo skonio. Tada juos reikia labai trumpai, kad neišsileistų, pavirti, gerai nukošti ir pradėti džiovinti.
Džiovinti galima specialioje vaisių džiovyklėje, orkaitėje (60-50 laipsnių temperatūroje) arba tiesiog ant radiatoriaus arba krosnies, jei tokią turite.
Džiovinimas užtruks apie 10 valandų, jei gabalėliai didesni – ir iki 12 valandų.

Moliūgų kepsniai

Prieskoniais moliūgui galite suteikti kokį tik norite skonį. Kiek norėsite kepsnių, tiek reiks paruošti 1,5 cm storio moliūgo skridinėlių.
Juos galite gardinti specialiais mėsai skirtais prieskonių mišiniais, sultiniui skirtais vištienos, jautienos ar grybų skonio sutrupintais kubeliais. Galima moliūgo skridinėlius mirkyti, naudojant ir iš koncentrato paruoštą, ir natūralų sultinį. Tik sultinyje juos reikėtų laikyti gana ilgai (mažiausiai kelias valandas), tad jei norite gaminti greičiau, pamirkius reikėtų pridėti dar prieskonių arba šiek tiek pakaitinti, tačiau stebėti, kad moliūgas neišsileistų.
Vienas specialiai subalansuotų mišinių yra toks: 6 kepsniams – 1 šaukštas maltos paprikos, 0,5 šaukštelio malto aitriojo čili pipiro, 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, žiupsnelis maltų baltųjų pipirų, žiupsnelis maltos kalendros, druskos.
Moliūgo skridinėlius prieskoniuose palikite nuo 10 min. iki pusvalandžio – kuo ilgiau jie pastovės, tuo ryškesnis bus skonis. Tada skridinėlius apvoliokite miltuose ir kepkite ketaus keptuvėje ant aliejaus maždaug po 2 min. kiekvieną pusę.
Galite patiekti su mėgstamu kepsnių padažu (grybų, sūrio, grietinėlės ir t. t.), taip pat su šviežiomis daržovėmis ir bulvių koše.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto