Prekybos ir paslaugų įmonės Mažeikiuose laikosi karantino reikalavimų

Nuotr. iš Mažeikių rajono savivaldybės administracijos archyvo

Nors karantinas dėl koronaviruso plitimo Lietuvoje tęsiasi, nuo balandžio 16 dienos Lietuvos verslo įmonės, kai kurių paslaugų teikėjai atnaujino savo veiklas.
Kaip jos laikosi saugos reikalavimų, praėjusį savaitgalį tikrino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.
Mažeikių mieste vykusių patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.

NVSC Telšių departamento specialistai balandžio 18 d. patikrino 67 prekybos ir paslaugų teikimo vietas, iš kurių 23 yra įsikūrusios Mažeikių mieste. 5 iš jų savo veiklų dar nebuvo pradėjusios „Galime pasidžiaugti, kad tikrinti prekybininkai ir paslaugų teikėjai karantino sąlygomis dirbti yra pasiruošę. Patikrinimų metu pažeidimų nenustatyta.
Buvo tikrinti ir grožio bei sporto paslaugų teikėjai, kuriems šiuo etapu dar neleidžiama vykdyti veiklos. Aplankytos penkios grožio ir sporto paslaugų teikimo vietos, pažeidimų nenustatyta. Kitaip tariant, jie veiklos nevykdė“, – paaiškino centro Telšių departamento direktorė Giedrė Ligeikienė.

Visas straipsnis – penktadienio laikraštyje.

NVSC primena reikalavimus, kurių turi laikytis prekybos ir paslaugų teikimo įmonės:

• Riboti pirkėjų srautus, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių.
• Užtikrinti, kad pirkėjai eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus, ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito.
• Vietose, kuriose susidaro pirkėjų eilė, pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių pirkėjų. Prekybos vietos darbuotojai turi užtikrinti, kad pirkėjai laikytųsi šio reikalavimo.
• Užtikrinti, kad į prekybos vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, atvykę ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.
• Prie įėjimo į prekybos vietą pateikti informaciją, kad prekybos vietoje nerekomenduojama lankytis rizikos grupės asmenims (vyresniems nei 60 metų asmenims ir (arba) sergantiems lėtinėmis ligomis.
• Prie įėjimo į prekybos vietą pateikti informaciją pirkėjams apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kt.).
• Sudaryti galimybę tinkamai pirkėjų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai (prie įėjimo gerai matomoje vietoje pakabinti pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę ir (arba) vienkartines pirštines).
• Parduotuvėse užtikrinti pardavėjų darbą kas antroje kasoje, jei tarp jų neišlaikomas mažiausiai 2 metrų atstumas.
• Užtikrinti, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima.
• Matuoti darbuotojų kūno temperatūrą, tik atvykus į darbą. Informuoti darbuotojus, kad, turint ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kt. susirgimų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), į darbą nevyktų.
• Drausti prekybos vietose dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu.
• Imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti prekybos vietos darbuotojus (įrengti pertvaras tarp darbuotojo ir pirkėjo, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis ir kt.).
• Sudaryti sąlygas ir užtikrinti, kad darbo metu darbuotojai vengtų socialinio (tiesioginio) kontakto, laikytųsi saugaus atstumo (ne mažiau kaip 1–2 metrai) ir griežtos rankų higienos (dažnai (ne rečiau kaip kas 2 val.) plautų rankas skystu muilu ir šiltu tekančiu vandeniu, dezinfekuotų jas specialiomis rankų dezinfekcinėmis priemonėmis), vengtų liesti rankomis veidą, akis, nosį, burną ir kt., laikytųsi kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.
• Prekybos vietose užtikrinti apsiperkant naudojamų vežimėlių ir krepšelių valymą ir dezinfekavimą po kiekvieno jų panaudojimo. Jei vežimėlių ir krepšelių saugai užtikrinti papildomai naudojamos kitos priemonės, vežimėlių ir krepšelių valymas ir dezinfekavimas gali būti atliekamas rečiau, bet ne rečiau kaip du kartus per dieną.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*