Pirmasis žygio dalyvio krikštas – puodų plovimas

Jaunieji turistai su klubo vadove S. Čupkoviene dviračiais per dieną numina per 80 kilometrų. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Maisto ruošimo paslaptimis šį kartą dalijasi tik šį rugsėjį veiklą pradėjusio Mažeikių politechnikos mokyklos Jaunųjų turistų klubo nariai.

Domisi turistine veikla

Nors klubas oficialiai gyvuoja vos keli mėnesiai, jaunieji turistai jau yra šį tą nuveikę, o užsibrėžę dar daugiau: organizuoti įvairias keliones dviračiais ir pėstute, aplankyti įdomesnes Lietuvos vietas, sekti pasaulio ir Lietuvos šiuolaikinio turizmo tendencijas, susipažinti su turizmo istorija, Lietuvos saugomų teritorijų skirstymu. Susirinkę klubo nariai aptaria kelionių maršrutus ir pasirengimo technikos planą, o užfiksuotos kelionių akimirkos eksponuojamos mokykloje įrengtame stende.
Būrelio vadovės, direktoriaus pavaduotojos ugdymui Stasės Čupkovienės teigimu, būrelis įregistruotas tik šiais metais, nors iš tiesų jaunimas jau seniai leidžiasi į keliones dviračiais ir pėsčiomis, dalyvauja įvairioje su turizmu susijusioje veikloje.
„Turime jau ir kai kurias susiklosčiusias tradicijas. Viena iš jų – pirmą kartą einantysis į žygį plauna nešvarius katilus, likusius po maisto gaminimo“, – sakė S. Čupkovienė.

Stengiasi sudominti

Tarp jaunųjų turistų klubo narių – daugiausia vaikinų. Merginos esą dažniausiai prisijungia tik teminiuose vakaruose, kai patyrę turistai, keliautojai dalijasi patirtimi ir įspūdžiais.
„Merginos vaikščiojimų ir didesnių kelionių vengia. Gal bijo sunkumų ir nuovargio“, – spėliojo S. Čupkovienė.
Jaunųjų turistų vadovė pastebėjo, kad jaunuolius reikia paraginti, sudominti kelionėmis. Kartais net parodyti kelionių nuotraukų, kad jie suprastų, savo akimis pamatytų, jog turizmas yra ganėtinai įdomus dalykas, gal net įdomesnis nei sėdėjimas prie kompiuterio. Todėl ieškoma įvairiausių būdų, kaip pritraukti jaunimą. Vienas iš jų – tai viešas užfiksuotų kelionių akimirkų demonstravimas Politechnikos mokykloje. Ir tai pateisino lūkesčius – moksleiviai džiaugiasi pamatę save stende, nors jų pasiekimai moksle ir ne patys geriausi. Turizmas jiems atveria galimybę sublizgėti kitur.

Po kelionės – valgis skanesnis

S. Čupkovienė patikino kelionių metu jaunimą skatinanti maitintis sveikai.
„Tarp mūsų, vyresnių turistų, yra ir vegetarų, todėl gaminame daug įvairių košių. Paprastai namuose košės nėra mėgstamos, bet reikia pamatyti, su kokiu malonumu jaunimas jas šveičia gamtoje, kelionių metu! Tiesiog gražu pažiūrėti. Kai nueini penkiasdešimt ar numini aštuoniasdešimt kilometrų dviračiais, viskas skanu pasidaro“, – juokėsi klubo vadovė.
Jaunimas įsitikinęs, kad ypatingą skonį maistui suteikia iš šaltinio imamas vanduo ir laužo dūmų aromatas. Vadovė pasakojo, kad labai retai kada iš namų keliautojai pasiima vandens. Jei paaiškėja, kad kelionės metu nebus tinkamo šaltinio vandens, paprašo jo netoli kelionės maršruto gyvenančių žmonių.
Maistą turistai dažniausiai gamina ketaus katile arba specialiuose vienas į kitą statomuose nedideliuose katiluose. Jie dedami tiesiai į laužą, kad greičiau užvirtų.

GREITAI PARUOŠIAMOS KOŠĖS

Košėms naudojami gana paprasti produktai, kadangi turistai nenori apsikrauti manta ir į kelionę pasiima tik tai, kas reikalingiausia. Turistui būtina turėti šaukštą ir indelį sriubai valgyti. „Košių virimo procesą vaikinai pavadino romantiškai – „Artėja laimės valanda“, o mėgstamiausią košę iš daržovių – „sriubkoše“, nes ji turi būti nei per tiršta, nei per skysta.

„SRIUBKOŠĖ“

Jai pagaminti reikės įvairių daržovių: morkų, kopūstų, bulvių, paprikos, svogūnų, druskos ir prieskonių – pagal skonį.
Paruošimas: daržovės supjaustomos ir dedamos į katilą. Vandens reikia pilti tiek, kad apsemtų daržovių mišinį. Pagal skonį dedama prieskonių ir viskas verdama gerą pusvalandį. Šiai košei, mažeikiškių turistų įsitikinimu, visai nereikia riebalų. Galima šiek tiek pagardinti grietine.
S. Čupkovienės teigimu, turistai mėgsta viską, kas yra greitai ir nesudėtingai paruošiama. Mažeikiškiai labai dažnai gamina įvairių kruopų košes. Populiariausios yra grikių ir ryžių kruopos.
Jas kartais pagardina mėsos konservais arba spirgučiais.

RYŽIŲ KOŠĖ

Jai paruošti reikės: ryžių, kondensuoto pieno, razinų.Visko dedama „iš akies“. Kai ryžiai jau beveik išvirę ir vanduo baigia išgaruoti, supilamas kondensuotas pienas, suberiamos razinos ir dar keletą minučių patroškinama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*