Kaip išvengti per nesaugų maistą plintančių infekcinių ligų

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Pagaliau prasidėjo tikroji vasara – šilta, net karšta, saulėta. Kai orai geri, mielai  keliaujame, ilsimės ir pramogaujame gamtoje, lankome gimines ar draugus. Tuo labiau, kad mūsų laukia ilgasis savaitgalis – net trys poilsio dienos.
Kaip tinkamai elgtis su maistu išvykoje, kelionėje, kaip išvengti įvairių maisto infekcijų, pataria Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai.

Laikykitės higienos reikalavimų

Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošdami valgį, pasinaudoję tualetu. Nesant galimybės nusiplauti rankas, nuvalykite jas drėgnomis servetėlėmis, maistą imkite popierinėmis servetėlėmis. Maisto ruošimui skirtą įrangą bei įrankius naudokite tik tinkamai nuplautus geriamuoju vandeniu.

Vartokite tik saugų vandenį

Gamtoje geriausiai vartoti fasuotą geriamąjį vandenį. Nevartokite upių, tvenkinių, ežerų, kanalų bei kitų telkinių vandens, kuriame gausu parazitų bei patogenų, galinčių sukelti apsinuodijimus bei įvairius susirgimus.

Rinkitės tinkamus maisto produktus

Venkite į kelionę vežtis greitai gendantį maistą: pieną, grietinę, varškę, konditerijos gaminius su varške ar kremu, nesiimkite virtų, keptų žuvų, mėsos ar jų produktų, mišrainių, karšto rūkymo žuvų, mėsos ar paukštienos gaminių.  Kelionėje geriausiai tiks duona, šaltai rūkyti gaminiai, šviežios daržovės, sausainiai, džiūvėsiai, konservai, riešutai.
Rinkitės šviežius vaisius bei daržoves, plaukite juos tik švariu geriamuoju vandeniu. Nevartokite pasibaigusio galiojimo maisto produktų, išmeskite sukiužusias, išsipūtusias ar oksiduotas skardines. Nevartokite tokių pusfabrikačių, kurių pakuotėje matyti susikaupusio skysčio.

Laikykite maistą saugiai

Greitai gendantį maistą laikykite ne aukštesnėje nei 5ºC temperatūroje, gamtoje tam geriausiai tiks automobiliniai šaldytuvai ar šaldymo krepšiai. Maistą laikykite uždarose pakuotėse pavėsyje, saugokite nuo vabzdžių, graužikų ir kitų gyvių. Laikykite termiškai neapdorotą mėsą ar žuvį atskirai nuo paruošto vartoti maisto.
Stenkitės suvartoti maistą kuo greičiau, gerai paskaičiuokite reikiamą jo kiekį.
Maistui naudojami indai turi būti švarūs. Geriausia naudoti vienkartinius indus, o po valgio juos išmesti. Naudojant įprastinius indus būtina stebėti, kad neparuoštiems ir termiškai apdorotiems maisto produktams nebūtų naudojami tie patys indai bei įrankiai.

Tinkamai apdorokite maistą

Ypač svarbu termiškai apdorojant maistą pasiekti tinkamą temperatūrą, kad sunyktų dauguma pavojingų mikroorganizmų. Termiškai apdorojant, maisto produkto viduje temperatūra turi pasiekti 70ºC temperatūros ribą. Norėdami įsitikinti, ar tinkamai iškepta mėsa ar paukštiena, atkreipkite  dėmesį į išsiskiriančias sultis, kurios turi būti šviesios, o ne rožinės spalvos. Neapdeginkite kepamo maisto, nes jame gali būti sveikatai kenksmingų policiklinių aromatinių angliavandenilių (PAA) junginių. Nerekomenduojama kepti mėsos produktų, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nes nitrito likučiai, esant aukštesnei nei 110ºC temperatūrai, reaguodami su aminais ir amino rūgštimis, sudaro kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Norėdami išvengti pavojingų junginių susidarymo kepdami naudokite gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų. Kepamus maisto produktus suvyniokite į foliją, kepimui naudokite specialias pakuotes, groteles, kiek įmanoma, venkite apdegimo ir apanglėjimo.

Nepamirškite pasiimti į kelionę geriamojo vandens, švarių indų bei įrankių, muilo, švaraus rankšluosčio ar drėgnų servetėlių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*