Švenčių belaukiant: iššūkiai skrandžiui – aguonpienis, silkė pataluose ir grybai

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kad didžiausių metų švenčių džiugesio nepritemdytų prasta savijauta, šalies gyventojai griebiasi įvairiausių būdų, o sveikatos priežiūros specialistai atkreipia dėmesį į netinkamus valgymo įpročius. Ką šiais metais ruošti Kūčių stalui, kaip pratinti pilvą, kad daugiau „tilptų“, o kartu ir „neapkrauti“ virškinamojo trakto bei išvengti „sustojusio“ skrandžio pojūčio?

„Pamačius įvairiausiomis vaišėmis gausiai nukrautą šventinį stalą, kyla pagunda valgyti viską iš eilės, o ir prieš mamų ar močiučių ruoštus patiekalus atsilaikyti būna išties sunku. Nors per Kūčias turėtume pasninkauti, tačiau dauguma tradicinių patiekalų susideda iš aguonų, grybų ir žuvies. Šie populiarūs ingredientai yra riebūs, sunkiai virškinami bei kaloringi. Kai prie to dar prisideda mažas fizinis aktyvumas, tokia kombinacija skrandžiui tampa tikru iššūkiu. Prarastas saikas ir sveika nuovoka gali sukelti nejuokingus sveikatos sutrikimus: ne tik virškinimo problemas, bet ir apsinuodijimą maistu. Todėl labai svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kokia eilės tvarka bei kaip dažnai tai darome“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Raimonda Truncė.

Teks atsisakyti aguonų

Kūčiukai, jos teigimu, nėra tokie jau nekalti, kaip atrodo. Šį produktą ypač atsargiai turėtų vartoti turintys refliuksą – padidėjusį rūgštingumą, nes kūčiukų sudėtyje esančios mielės stipriai padidina skrandžio rūgštingumą.
Aguonų pienas taip pat patenka į saikingai vartojamų produktų sąrašą. Jo vengti turėtų vyresnio amžiaus žmonės bei virškinimo ir žarnyno problemų turintieji.
„Aguonų mūsų organizmas praktiškai nevirškina, o tik sulėtina ir taip jau sulėtėjusią žarnų peristaltiką švenčių metų, kai mažiau judame ir tik sėdime prie stalų. Aguonų ir pieno kombinacija sutrikdo virškinimo procesą, atsiranda sunkumo ir pūtimo jausmas, gali sumažėti arba padidėti vaisto įsisavinimas organizme. Taip pat ne paslaptis, kad aguonose yra opioidų ir nors lietuviškose aguonose randamas nedidelis jų kiekis, žmonėms, vartojantiems stiprius nuskausminamuosius ar psichiką veikiančius vaistus, reiktų būti atsargesniems ir aguonpienio su kūčiukais, aguonų pyrago ar virtinukų valgyti kuo mažiau“, – pažymėjo „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė.
Alergijų turintys žmonės, sergantieji hipertenzija ar inkstų ligomis bei vartojantys šioms ligoms gydyti skirtus vaistus turėtų vengti švenčių stalo karalienės – žuvies, o ypač silkės patiekalų. Silkėje esantis didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį, sulaikyti skysčius organizme. Tai sukelia kojų, rankų ir paakių tinimą, padažnėjusį širdies ritmą.
„Su kitu tradiciniu kalėdinio stalo pasididžiavimu – grybais, taip pat reiktų elgtis apdairiai. Žmogaus organizmui grybus virškinti sunku ir jie dažnai sukelia „sustojusio“ skrandžio pojūtį. Valgant grybus, atsiranda ir nemaža apsinuodijimo rizika, nes grybai labai greitai genda. Rekomenduojama juos konservuotus laikyti ne ilgiau nei pusmetį, o pakartotinai pašildytų – nevalgyti iš viso“, – pabrėžė R. Truncė ir priduria, kad grybų geriau nevalgyti vaikams, nėščiosioms ir vyresnio amžiaus žmonėms, nes jų virškinimo sistema yra jautresnė.

Švenčių stalo taisyklės

Pasak vaistininkės, viena svarbiausių taisyklių prie šventinio stalo yra viską valgyti ragavimo būdu, nedideliais kiekiais, po nedidelį šaukštą, mažais kąsniais.
„Kiek įmanoma laikykitės įprasto režimo – laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, nes tuomet prie Kūčių stalo neatsisėsite alkani. Valgant skirtingus patiekalus reiktų padaryti bent 15–20 minučių pertrauką, per kurią reiktų pajudėti, atsigerti vandens ar žolelių arbatos, o desertą galima ragauti praėjus bent trims valandoms po paskutinio patiekalo“, – sako R. Truncė.
Nustatyta, kad žmogaus skrandyje telpa 500–700 gramų maisto, todėl suvalgyti reiktų tiek, kiek telpa ant delno, nes žmogaus skrandžio talpa atitinka žmogaus kumščio dydį.

Svarbiausia yra saikas

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkės teigimu, persivalgius pirmiausia žmogus pajaučia pilvo pūtimą ir skausmą, kartais netgi prasideda viduriavimas arba vidurių užkietėjimas bei pykinimas, būna silpna, svaigsta galva, jaučiamas mieguistumas, pakyla kūno temperatūra.
Anot vaistininkės, persivalgymo sukelta prasta savijauta vieniems praeina pagulėjus ir pailsėjus, o kiti yra priversti kreiptis į gydytoją.
„Geresnei savijauta padeda anglies tabletės, virškinimo ar kasos fermentai. Kitą dieną reiktų vengti valgyti sunkiai virškinamą maistą ir, geriausia, bent pusdienį apskritai nieko nevalgyti, „valyti“ organizmą skysčiais, taip pat šiek tiek pajudėti – pasivaikščioti. Tačiau svarbiausia taisyklė visose gyvenimo srityse yra saikas“, – reziumavo R. Truncė.

Parengta pagal pranešimą spaudai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*