Reklama

Žmonės | 2012-12-08 08:20 | Autorius:
Versija spausdinimui

Apie žemaitiškas Kūčias primena senoviniai receptai(0)

Irena Valerija Riaubienė (kairėje) įsitikinusi, kad šv. Kalėdų stebuklas neįmanomas be ruošimosi Kūčių vakarienei – stalo dengimo, valgių gaminimo, jų skaičiaus, išdėstymo, įvairovės ir simbolinės reikšmės. Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Istoriniai šaltiniai byloja, kad skirtingų Lietuvos regionų Kūčių stalas turi išskirtinių patiekalų, kurie gaminami pagal senelių ir prosenelių receptus. Mūsų krašto tradiciniai patiekalai: „kanapynė“, „cibulynė“, „kiunkė“.

Išskirtiniai patiekalai

Nuo senovės žinoma, kad žemaičiai šv. Kūčių stalo valgius paskanina paspirgintomis ir sutrintomis kanapėmis. Paskrudinti malti kanapių grūdai su truputėliu druskos, svogūnų ir česnakų yra vadinami „kanapyne“.
Šeimininkės pataria „kanapynę“ valgyti su karštomis bulvėmis.
Žemaitiškas stalas dar išsiskiria „cibulyne“ – svogūnų griežinėlių rasalu, į kurį dedamos sutrintos, ant žarijų paskrudintos silkės galvos. Valgoma taip pat su karštomis bulvėmis.
„Santarvės“ kalbintų šeimininkių teigimu, prie „cibulynės“ tinka ir „kiunkė“ – žirnių bei bulvių košė. Ji gaminama atskirai išverdant žirnius ir nuskustas bulves. Išvirusias bulves reikia sutrinti, o žirnius tik „apgrūsti“. Po to viską sudėti į vieną puodą ir dar kartą šiek tiek pagrūsti, bet grūsti taip, kad žirniai liktų apysveikiai.
Šią košę tinka valgyti su raugintais kopūstais, „cibulyne“, silke, žuvimi.

Senovės palikimas

Dauguma senovinių receptų yra išlikę iki šių dienų, nes pagal juos pagamintus patiekalus ragauja  prie bendro Kūčių stalo susirinkę įvairių kartų šeimų atstovai. Taip receptai ir išskirtinės jų paslaptys perduodamos iš lūpų į lūpas.
Prie bendro Kūčių stalo renkasi ir tie, kurie jau nebeturi artimųjų arba jie yra labai toli. Tai  valdiškuose namuose prieglobstį radę vyresnio amžiaus žmonės.
Mažeikių rajono Vaikų našlaičių ir senelių globos namų direktoriaus pavaduotojos Raimondos Veličkienės teigimu, šių namų gyventojai kiek gali išlaiko senąsias tradicijas.
„Padedant mūsų įstaigos virėjoms, yra paruošiamas šv. Kūčių stalas. Jis dengiamas laikantis senųjų tradicijų, su mūsų kraštui būdingais patiekalais. Patiekalai gaminami pagal mūsų gyventojų išsaugotus receptus“, – pasakojo  R. Veličkienė.
Irena Valerija Riaubienė, viena iš minėtų globos namų gyventojų, pasidalijo su „Santarve“ savo vaikystės prisiminimais, kaip jų namuose būdavo ruošiama šventinė vakarienė ir kokie patiekalai puikuodavosi ant šeimos stalo.
P. Irena Valerija įsitikinusi, kad šv. Kalėdų stebuklas neįmanomas be ruošimosi Kūčių vakarienei –  stalo dengimo, valgių gaminimo, jų skaičiaus, išdėstymo, įvairovės ir simbolinės reikšmės.

Šeimos šventė

Pasak senolės, šv. Kūčios – išskirtinai šeimos šventė.
„Kūčios mūsų šeimoje būdavo didelė šventė, susirinkdavome prie apeiginio stalo, burdavomės. Prieš Kūčias stengėmės užbaigti pagrindinius darbus ir vakare visa šeima susirinkdavo prie švaraus, balta staltiese dengto Kūčių vakarienės stalo“, – prisiminė pašnekovė.
Po staltiese būdavo padėta šieno, o stalo viduryje – sudėti  kalėdaičiai, duonos riekelės, pastatytas kryželis. Arčiau vidurio ant stalo būdavo sudedamos lėkštės su žirniais ir pupomis. Kiti patiekalai  konkrečios savo vietos neturėjo.
„Šv. Kūčių vakarienei ruošdavome dvylika skirtingų patiekalų. Ant mūsų stalo visada būdavo  kūčiukų su aguonų pienu, spanguolių kisieliaus, marinuotos silkės, silkės su morkomis ir svogūnais, žuvies tešloje, vaisių, grybų ir „cebulynės“ bei paprastos duonos ir „plotkelių“. Suprantama, visi patiekalai buvo be mėsos“, – vardijo p. Irena Valerija.

Tikėjo burtais

Visiems susirinkus prie stalo, pašnekovės tėvelis, tų namų šeimininkas, pasveikindavo susėdusius prie stalo su šv. Kūčiomis, padėkodavo Visagaliui už tai, kas per metus buvo gero, palinkėdavo sėkmės ateinančiaisiais, perlauždavo duoną ir ja visus pavaišindavo. Po to palinkėjimais apsikeisdavo ir visi kiti šeimos nariai. Taip pat prisimindavo ir mirusiuosius, artimus žmones bei šeimos narius, kurių tą vakarą dėl įvairių priežasčių nebūdavo namuose.
„Šv. Kūčių vakarą padėdavome lėkštes ir tiems šeimos nariams, kurie jau yra mirę – tikėdavome, kad tokį vakarą jų vėlės sugrįžta į namus ir vaišinasi kartu. Taip pat ir burdavomės: iš po staltiesės būdavo traukiamas šiaudas: ilgas reiškė ilgą ir laimingą gyvenimą“, – pasakojo mažeikiškė.

Mėgstamiausias gėrimas

P. Irena Valerija prisipažino, kad iš Kūčių patiekalų jai labiausiai patikdavęs aguonų pienas, kurį su savo mama  gamindavo pagal šeimos receptą. Šiuo receptu ji mielai pasidalijo ir su „Santarvės“ skaitytojais.

Aguonų pienas
Reikės:
500 g  aguonų,
3 litrų šalto virinto vandens
250 g medaus ar cukraus
Gaminimas:
Aguonų pienas pradedamas ruošti iš vakaro. Aguonas per naktį reikia išmirkyti. Po to nukošti ir kelis kartus permalti mėsmale, kad kuo daugiau išsiskirtų „pieno“. Šį pieną galima pagardinti medumi arba cukrumi, kam kas labiau patinka.

Žymos: ,
  • Dalintis
  • Facebook
  • Twitter
Griežtai draudžiama santarvė.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Reklama

Paskutiniai komentaraivisi komentarai

Nėra komentarų. Būk pirmas parašęs!

Tavo komentaras

*

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Informuojame, kad parašius komentarą būtina įvesti saugos kodą, kuris pateikiamas ryškesnėmis raidėmis. santarvė.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Reklama

Reklama

Populiariausios paieškos frazės: Algirdas Butkevičius, avarija, darbo birža, futbolas, gaisras, konkursas, krepšinis, nuomonė, nuomonės, orai, paroda, policija, Projektas, SANTARVĖS virtuvėlė, savaitės tema, Seda, Seimas, skaitytojo naujiena, smurtas, sodininko skiltis, statistika, vagystė, Viekšniai, šisbeitauskas, Židikai. reklama, Mažeikiai, Mažeikių rajonas, mazeikiuose, santarve, mokinių registras, tatuiruotes, medaus kaina, mazeikiu darbo birza, auksinis usas, mažeikiuose, kalediniai papuosimai, mano sparnai, parkinsono liga, tattoo ant rankos, amandas paulauskas, vytautas lalasstorosios zarnos vezys, danieliaiskydliaukes vezys, filomena taunytė, logopedai, pieno tyrimai zemaitijos pienas, biodujos.