„Greitosios“ darbuotojai – prieš privatizaciją

Greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojai raštu kreipėsi į Seimo narį Romą Venclovą, Savivaldybės merą Vilhelmą Džiugelį, Tarybos ekonomikos, vietinio ūkio ir finansų komiteto pirmininką Gintautą Šmaižį. Išsakyti savo nuomonę juos pastūmėjo kalbos apie galimą „greitosios“ privatizavimą. DARBUOTOJAI ĖMĖSI INICIATYVOS
Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centro greitosios medicinos pagalbos skyriaus vyriausioji slaugytoja Janina Lukauskienė „Santarvei“ sakė, kad sunerimti kolektyvą privertė Savivaldybės mero V. Džiugelio informacija spaudoje apie susitikimą su sveikatos apsaugos ministru Žilvinu Padaiga. Meras teigė, jog ministras akcentavęs, kad artimiausiu metu ši struktūra turėtų būti privatizuota 100 proc.
Darbuotojų interesus aktyviai ėmėsi ginti Greitosios medicinos pagalbos (GMP) profesinė sąjunga, kuriai vadovauja Liuda Veselienė.
Buvo sušauktas darbuotojų susirinkimas, į jį pakviesta Savivaldybės tarybos Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų komiteto narė, AB „Mažeikių nafta“ profesinės sąjungos tarybos pirmininkė Virginija Vilimienė. Privatizavimas buvo pagrindinis diskusijų klausimas.

PASLAUGOS NENUKENČIA
Greitosios medicinos pagalbos tarnyboje dirba 46 darbuotojai, iš jų 26 felčeriai, turintys reikalingą kvalifikaciją.
„Mūsų kolektyvas darnus, gerai dirbantis, kai kurių žmonių darbo stažas siekia 30–40 metų. Darbuotojų kaitos nėra. Mes sugebame teikti geras paslaugas, į iškvietimus nuvykstame laiku. Esame apsirūpinę gera aparatūra. Negalima to, kas sukurta per daugelį metų, imti ir išardyti“, – kalbėjo „greitosios“ darbuotojai.
Transporto priemonės esanti vienintelė ir didžiausia problema. Pernai ne dėl tarnybos vairuotojų kaltės buvo sudaužyti du „greitosios“ automobiliai, vienas iš jų jau suremontuotas. Problemą padėjo išspręsti AB „Mažeikių nafta“, išnuomojusi vieną „greitosios“ automobilį.
„Valstybė vykdo sveikatinimo programą, ji ir turėtų aprūpinti transporto priemonėmis. Kol kas ir su turimomis sugebame laiku teikti būtiniausią pagalbą“, – J. Lukauskienė pasidžiaugė, kad gyventojai nesiskundžia tarnybos darbu.

PASISAKO UŽ VALSTYBINĘ ĮSTAIGĄ
„Greitosios“ kolektyvas įsitikinęs, kad privatininkas nepagerintų teikiamų paslaugų kokybės. Praėjusių metų pavasarį Mažeikių GMP norėjo privatizuoti vilniškė UAB „Ambulansas“, tačiau rajono valdžia jų prašymą atmetė. Vilniškiai neįtikino, jog sugebės teikti geresnes nei mažeikiškiai paslaugas.
GMP skyrius išsilaiko pats, darbuotojai nesiskundžia darbo užmokesčiu. „Jeigu ir liktume dirbti pas privatininką, nukentėtų mūsų socialinės garantijos“, – įsitikinę darbuotojai.
„Greitoji“ privalo išlikti valstybinė įstaiga“, – tokios nuomonės kolektyvas. Tai jis pareiškė ir rajono valdžiai adresuotame prašyme.
„Jeigu vis dėlto bus nuspręsta mūsų skyrių privatizuoti, norėtume, kad apie tai būtų tariamasi su mumis. Skyriaus darbuotojams pirmiausia turėtų būti suteikta teisė dalyvauti privatizavime“, – teigė J. Lukauskienė.

SVARBIAUSIA – GEROS IR PIGIOS PASLAUGOS
Mažeikių pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius Audrius Stankevičius džiaugėsi, kad „greitosios“ kolektyvas ne tik gerai dirba, bet yra darnus, organizuotas. Direktorius pritaria kolektyvo nuomonei, kad GMP paslaugos neturėtų būti privatizuotos.
A. Stankevičius sakė iš sveikatos apsaugos ministro Ž. Padaigos lūpų girdėjęs darbuotojams palankesnę nuostatą dėl GMP likimo. Penktadienį per Telšių apskrityje vykusį susirinkimą, kuriame dalyvavo ir ministras, į vieno sveikatos įstaigų vadovo klausimą dėl „greitųjų“ privatizavimo, Ž. Padaiga atsakęs, kad valstybės pozicija nėra šimtaprocentinis privatizavimas.
„Svarbiausia – geros paslaugos ir maži kaštai. Tas pats, kokia ūkinė forma sugebės tai garantuoti“, – ministro mintis „Santarvei“ persakė A. Stankevičius, pasidžiaugęs tokia politika. Be to, ministras pažadėjęs, kad rengiant projektą dėl greitosios medicinos pagalbos tolesnių paslaugų bus tariamasi su sveikatos priežiūros įstaigomis.
Pagal GMP plėtros koncepciją Vyriausybė buvo įsipareigojusi 2003 metais GMP aprūpinti transporto priemonėmis, tačiau šios programos vykdymas atidėtas iki šių metų pirmojo ketvirčio. Į A. Stankevičiaus klausimą, kada GMP sulauks žadėtų automobilių, Ž. Padaiga atsakė, kad kitais metais, o galbūt dar ir šių metų pabaigoje.

SVARBI KOLEKTYVO NUOMONĖ
Savivaldybės meras V. Džiugelis „Santarvei“ stebėjosi, kad GMP darbuotojai neteisingai suprato jo informaciją. „Sveikatos apsaugos ministras teigė, kad šios tarnybos gali būti 100 proc. privatizuotos, bet tai nereiškia, kad taip ir bus“, – patikslino jis.
V. Džiugelis sakė susipažinęs su GMP darbuotojų prašymu. „Kai tik būsiu kiek laisvesnis, būtinai susitiksiu su profsąjunga, kolektyvu ir atsakysiu į jų klausimus. Nerimauti nėra pagrindo, apie paslaugų privatizavimą nėra jokios kalbos“, – patikino rajono vadovas.
Savivaldybės meras V. Džiugelis prasitarė, kad jam kelia nerimą tai, jog ruošiamasi GMP paslaugas perduoti apskritims. Telšių apskrities gydytojas bandė merą įtikinti, kad po tokios restruktūrizacijos būtų sutaupoma valstybės lėšų, nes mažiau reikėtų darbuotojų, transporto, garažų.
„Jeigu tokia restruktūrizacija įvyktų, rajonas jokios įtakos paslaugoms nebeturėtų. Užbėgant tokiam sprendimui už akių galbūt patiems apsimokėtų privatizuoti „greitosios“ paslaugas“, – samprotavo V. Džiugelis, pridūręs, kad kaip elgtis, bus atsiklausta kolektyvo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto