„Maisto bankui“ mažeikiškių suaukoti produktai – ir skuodiškiams

Savaitgalį mažeikiškiai dalyvavo labdaringoje „Maisto banko“ akcijoje: prekybos centruose surinkti produktai dovanojami sunkiau gyvenantiems žmonėms.
Dalis mažeikiškių suaukotų prekių nukeliaus Skuodo rajono gyventojams.


Rinko ir skuodiškiai
Šiemet mažeikiškiai įvairių prekių galėjo aukoti penkiuose miesto prekybos centruose.
Viename iš jų Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Mažeikių komiteto savanoriai rinko maisto produktus bei buities prekes slaugomiems vienišiems žmonėms. Socialinių paslaugų tarnybos darbuotojai produktus rinko būsimo vaikų dienos centro auklėtiniams, o Nakvynės namų kolektyvas – savo gyventojams.
Likusiose dviejose vietose labdarą rinko iš Skuodo rajono atvykę specialistai. Laisvės bei Žemaitijos gatvėse įsikūrusiuose prekybos centruose „Maxima“ mažeikiškių suaukotus produktus savo klientams išdalins Skuodo socialinių paslaugų centras bei Ylakių globos namai.

Neišnaudoja progos
Raudonojo Kryžiaus draugijos Mažeikių skyriaus sekretorė Stasė Alčauskienė stebėjosi, kodėl Mažeikiuose įsikūrusiuose prekybos centruose ne pirmą kartą labdarą renka kitų rajonų įstaigų darbuotojai.
Moters įsitikinimu, ne visi aukojusieji atkreipė dėmesį, kad supirktus produktus aukoja ne Mažeikių rajono gyventojams.
„Man regis, mažeikiškiai dovanoja mūsų bendruomenei – sunkiau gyvenantiems mažeikiškiams, o čia išsiveža kiti… Juk tas vietas galėtų užimti kitos mažeikiškių įstaigos, kažkodėl jos nenori dalyvauti akcijoje,“ – dėl neišnaudojamų progų stebėjosi S. Alčauskienė.
Moteris pasakojo, kad į tokius pastebėjimus dažniausiai ji sulaukia atsakymo, kad kitų įstaigų globojami mažeikiškiai esą gali išsilaikyti patys.
„Bet paskui tie jų žmonės vis tiek ateina pas mus, ir duodame tos paramos, negi išvarysi? Mes neskirstome žmonių: jeigu jau į mus kreipiasi, vadinasi, jam iš tiesų reikia pagalbos,“ – teigė draugijos atstovė.

Rinkti apsimoka
„Maisto banko“ akcijoje dalyvavusių įstaigų atstovai pripažįsta, kad tokie savaitgaliai atima daug laiko. Savo laisvą savaitgalį reikia paaukoti darbui, ne tik dalyvauti akcijoje prekybos centruose, bet paskui visas suaukotas prekes sutvarkyti, suregistruoti, sunešti, sudėti. Tam reikia ir savanorių pagalbos – savų darbuotojų neužtenka.
Bet vis tiek apsimoka! – įsitikinusi Mažeikių rajono Socialinių paslaugų tarnybos vadovė Zita Jonauskienė.
„Iš tiesų vargo daug, bet šiemet į pagalbą pasikvietėme ir mamas iš mūsų prižiūrimų rizikos šeimų. Sumąstėme pamėginti: prie dokumentacijos jos nedirbo, tačiau dalijo informacinius lapelius, kalbino žmones aukoti,“ – apie naujovę pasakojo pašnekovė.
Surinktus produktus įstaiga planuoja dalinti kuriamo vaikų dienos centro lankytojams. Centrą planuojama įsteigti kitų metų pradžioje. Jei planų nepavyktų įgyvendinti laiku, maisto produktai bus išdalinti kita forma kiekvienai šeimai – jos tarnybai ir taip pažįstamos.
Akcijos metu surinkta parama turi būti išdalinta iki kovo mėnesio.

Pensininkai gauna pajamų
Tokios paramos šiemet nerinko Mažeikių bendruomenės centro nariai. Įvairios negalios žmones vienijančios įstaigos vadovė Audronė Šimkuvienė „Santarvei“ sakė, kad tokio žingsnio nusprendė imtis, nes nori būti sąžiningi.
„Kaip jūs žinote, mes aptarnaujame neįgaliuosius ir pensininkus, o šitie žmonės turi pajamų. O iš tikrųjų „Maisto banko“ akcija organizuojama tiems, kas faktiškai neturi pajamų, arba jos labai mažos. Neįgaliojo pensija šiaip nėra maža, tai mes pamanėme, kad rinkti produktus būtų nesąžininga,“ – paaiškino pašnekovė.
Bendruomenės centro vadovė pripažino, kad anksčiau surinktus lauknešėlius žmonės pasiimdavo labai noriai. Tačiau A. Šimkuvienė įsitikinusi, kad jie turėtų atitekti kitai žmonių grupei.
„Kai surinkdavome „Maisto banko“ aukas ir kai jų ateidavo pasiimti Socialinės paramos skyriaus siųsti žmonės, matydavome, kad jie visiškai neturi pajamų. Ne taip, kaip mūsų pensininkai ar neįgalieji,“ – sakė įstaigos vadovė.

Dalijosi geranoriškai
„Maisto banko“ akcijoje dalyvavusios įstaigos džiaugėsi mažeikiškių geranoriškumu.
„Aš buvau priblokšta žmonių geranoriškumo. Dalijosi su malonumu, be jokio pykčio. Labai gražu, kai paaukoti ateina tėveliai su vaikučiais – vaikai mokomi dalintis nuo pat mažumės,“ – ne kartą pokalbio metu kartojo Raudonojo Kryžiaus draugijos sekretorė S. Alčauskienė.
Draugijos Mažeikių skyriuje dirbančios moterys pasakojo, kad prieš akciją kasmet vis diskutuoja: žmonės prispausti sunkmečio, gal nebeaukos… Bet ir šį savaitgalį suaukojo ne mažiau nei praėjusiais kartais.
Tuo tarpu Socialinių paslaugų tarnybos direktorė Z. Jonauskienė „Santarvei“ sakė, kad mažeikiškių paramos sulaukė mažiau. Gal tokių rezultatų pasiekė dėl to, kad šį kartą akcijai pasirinko šį mėnesį atidarytą prekybos centrą.

Daugiausia – makaronų
Kaip ir visoje Lietuvoje, „Maisto banko“ akcijos metu mažeikiškiai daugiausia suaukojo makaronų bei kruopų. Mažiau surinkta brangesnių produktų – aliejaus, margarino, mėsos bei žuvies konservų.
Sunkiau gyvenantiems žmonėms lauknešėliai turėtų būti pradėti dalinti gruodžio viduryje.
Pirminiais duomenimis, labdaringos akcijos metu buvo pasiektas rekordas. Penkiasdešimties miestų gyventojai skurstantiesiems maitinti perdavė 284 tūkst. vienetų ilgai negendančių maisto produktų už kone 900 tūkst. litų.
„Maisto banko“ vadovė Deimantė Žebrauskaitė priminė, kad nespėję paaukoti maisto produktų praėjusį savaitgalį, tai gali padaryti iki lapkričio pabaigos paskambinę trumpuoju numeriu 1417. Tokiu būdu galima paaukoti penkis litus.
„Santarvės“ inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto