„Tavo pastogėje“ – ikiteisminis tyrimas

Policijos komisariate atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimo dokumentų klastojimo UAB „Tavo pastogė“. Tokių veiksmų imtasi po to, kai Savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą.

KOMISIJA PAŽEIDIMŲ NENUSTATĖ
Rajono Savivaldybė drastiškų priemonių ėmėsi po Naftininkų gatvės 30-ojo daugiabučio namo gyventojų skundų, kurių aiškinimasis „Tavo pastogėje“ atskleidė daug negerovių.
„Santarvė“ ne kartą rašė apie gyventojų ir administruojančios įmonės nesutarimus, kurie kilo dėl modernizuoto namo šilumos mazgo kokybės. Gyventojų skundą aiškinosi Savivaldybės administracijos direktoriaus sudaryta komisija, kuri jokių pažeidimų nenustatė.
Komisija, vadovaujama Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjo Alfonso Žiulpos, priimdama „Tavo pastogei“ palankų sprendimą, vadovavosi bendrovės pateiktu neva Energetikos inspekcijos išduotu aktupažyma, kuria buvo leidžiama eksploatuoti Naftininkų g. 30-ojo namo šilumos modelį.

PAŽYMA NE TO NAMO?
Daugiabučio namo gyventojai liko nepatenkinti komisijos darbu. Dėl savo įtarimų pagalbos jie kreipėsi į Tarybos narę Daivą Šideikienę. Ši Energetikos inspekcijos paprašė pateikti komisijos nurodytą šilumos įrenginių būklės patikrinimo aktą-pažymą.
Iš Energetikos inspekcijos gautas atsakymas šokiravo namo gyventojus.
Paaiškėjo, kad Naftininkų gatvės 30-ojo namo šilumos įrenginių būklę liudijančių dokumentų inspekcijos archyve nėra, o nurodytu numeriu pažymėtas aktaspažyma buvo surašytas atlikus Naftininkų gatvės 74-ojo namo modernizuoto šilumos punkto patikrinimą.
Kad akto-pažymos, leidžiančios eksploatuoti Naftininkų g. 30 namo šilumos punktą, Valstybinė energetikos inspekcija neišdavė, „Santarvei“ patvirtino ir šios institucijos inspektorius Viktoras Gofmanas, tyręs mažeikiškių skundą.

NUSTATYTI GALI TIK SPECIALISTAI
Daugiabučio namo gyventojų teigimu, komisija paviršutiniškai aiškinosi jų skundą ir dėl to atsirado „Tavo pastogei“ palankios išvados. O galbūt valdininkai stengėsi apsaugoti Savivaldybės įmonės mundurą?
Iškilus viešumon faktui apie galimai suklastotus dokumentus, Savivaldybės administracijos direktoriaus Broniaus Kryžiaus įsakymu buvo sudaryta komisija, kuri turėjo išsiaiškinti, ar valstybės tarnautojai A. Žiulpa ir Jonas Labutis, tyrę gyventojų skundą, turėjo pastebėti tokį faktą.
Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Saulius Šiurys, vadovavęs komisijai, „Santarvei“ sakė, kad ne tos srities specialistams neįmanoma išsiaiškinti, kuri pažyma autentiška. Todėl ir buvo nutarta kreiptis į prokuratūrą. Tuo labiau kad dėl to paties šilumos mazgo pavyko aptikti dar vieną neva Energetikos inspekcijos išduotą pažymą, tik jau skirtą kitam adresatui.

TAM PAČIAM TIKSLUI – TRYS SKIRTINGOS PAŽYMOS
„Mažeikių šilumos tinklai“ kasmet įvertina šilumos punkto paruošimą šildymo sezonui.
„Kaip galėjo atsirasti teigiama išvada, jeigu namas neturi Energetikos inspekcijos pažymos? Ar ir Šilumos tinklai, kaip Žiulpa ir Labutis, dirbo užmerktomis akimis ir nematė, kokią pažymą pakišo daugiabučių namų administratorius?“ – stebėjosi situacija namo gyventojų įgaliota atstovė Danutė Mockienė.
S. Šiurio vadovaujama komisija ieškojo atsakymo ir į šiuos klausimus.
„Mažeikių šilumos tinklai“ pateikė pažymą, labai panašią į tą, kurią Žiulpos vadovaujamai komisijai buvo pateikusi „Tavo pastogė“. Visų trijų pažymų vienoda buvo tik viršutinė dalis, bylojanti, kad dokumentas yra neva Energetikos inspekcijos. Tačiau vizualiai skirtumai buvo matyti: vienoje įrašų buvo daugiau, kitoje mažiau, skyrėsi tekstas. Visus skirtumus turės įvertinti teisėtvarkos pareigūnai“, – komisijos išvadas komentavo S. Šiurys.

TARNAUTOJŲ BAUSTI NESKUBA
S. Šiurio vadovaujama komisija turėtų įvertinti ir valstybės tarnautojų A. Žiulpos bei J. Labučio elgesį. Šiais valdininkais skundėsi Naftininkų g. 30 namo atstovė D. Mockienė.
„Pagal moters skundą, buvo kažkoks susižodžiavimas, ten kalbėjo negerai. Negaliu to nei paneigti, nei patvirtinti. Nesame baudžiamieji eskadronai, kad nuo ryto iki vakaro tuo užsiimtume. Turime išklausyti visas puses“, – teigė pašnekovas.
S. Šiurys paaiškino, kad atsakymas D. Mockienei užtruko dėl atostogų: J. Labučiui jos baigėsi neseniai, o A. Žiulpa į darbą grįš tik kitą savaitę.
„Kai tik tarnautojai grįš iš atostogų, aš pats juos pasikviesiu, išsiaiškinsiu ir Mockienei duosiu atsakymą“, – pažadėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

FORMUOJAMA NAUJA VALDYBA
Naftininkų g. 30-ojo namo gyventojai, nepatenkinti situacija „Tavo pastogėje“, kreipėsi į Savivaldybės merą. Jie nurodė, kad įmonė vienašališkai atlieka savo pareigas, namo lėšas naudoja neūkiškai, gyventojams neteikia informacijos, kaip lėšas išleidžia. Namo gyventojai prašo imtis priemonių administruojančios įmonės atžvilgiu, norėtų, kad būtų pakeistas jos vadovas.
Savivaldybės meras Antanas Tenys „Santarvei“ paaiškino, kad vadovą į darbą priima, atleidžia, baudžia ar premijuoja bendrovės valdyba.
Šiuo metu „Tavo pastogės“ valdybą sudaro Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Paradnikas (pirmininkas), Savivaldybės kanceliarijos skyriaus vedėjas Juozas Sperauskas ir įmonės direktorė Elena Stanulienė. Nutarta valdybą pakeisti, ją suburiant iš „neutralių specialistų“, t. y. kad joje nebūtų „Tavo pastogės“ atstovų.
A. Tenys informavo, kad valdyba jau baigiama suformuoti, svarstomos jos pirmininko kandidatūros.
Be to, bus tesimas ir gyventojams duotas pažadas – „Tavo pastogėje“ atlikti auditą.
Nuotr. iš redakcijos archyvo.: Kai kurie gyventojai norėtų, kad „Tavo pastogės“ direktorė E. Stanulienė būtų atstatydinta.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto