Ar kreipiate dėmesį, kokios šalies uogas ir vaisius perkate?

Prasidėjus vasaros sezonui turgavietėse padaugėjo daržovių, vaisių ir uogų. Nemažai jų įvežama iš kitų šalių. Gatvėje žmonių klausėme, pagal ką renkasi prekę, ar rūpi jos kilmės šalis.Zita VISMINIENĖ,
buhalterė:

– Beveik visas daržoves ir uogas atsivežu iš kaimo. Būna, kad nusiperku ir turgavietėje. Be abejo, renkuosi tik lietuvišką produkciją. Chemijos mažiau. Argi be specialaus apdorojimo būtų įmanoma iš Lenkijos atvežti gražių braškių? Iš savo daržo skintos natūralios uogos išvaizdą pakeičia labai greitai.

Sakvelina ir Jaunius
ZORUBAI: gamyklos
operatorius ir manikiūrininkė:

– Jeigu yra galimybė rinktis – perku tik lietuvišką produkciją. Manau, kad ji ekologiškesnė. Užsienio ūkininkai yra turtingesni ir naudoja daugiau chemikalų.
Tačiau egzotinius vaisius tenka pirkti tokius, kokie yra. Lankiausi užsienyje, žinau, koks yra tikras apelsinų, bananų skonis. Į Lietuvą atvežti nebe tokie. Matyt, dėl transportavimo jie gauna papildomą chemikalų dozę. (Jaunius)
Geriausia daržoves, vaisius ir uogas pirkti iš turguje prekiaujančių močiučių. Nedideliame darže, o ne pramoniniame ūkyje užaugintų agurkų, pomidorų net kvapas geresnis (Sakvelina).

Janina RAZMIENĖ,
pensininkė:

– Prie namų turiu du šiltnamius, tad daržovių be nitratų ne tik sau, bet ir vaikams užauginu. Nežinau kodėl taip yra, bet jos daug skanesnės negu pirktinės. Ko gero, ne tik užsieniečiai, bet ir mūsų ūkininkai nemažai naudoja chemikalų.

Antanas ANUŽIS,
dirbantis pagal verslo
liudijimą:

– Rinkdamasis prekę žiūriu, kad ji būtų lietuviška. Be abejo, kaina – ne antraeilis dalykas.
Daugelis turgaus prekeivių prekiauja stambesnių daržininkų, sodininkų užauginta produkcija. Manau, kad ji ne tokia ekologiška. Geriausia pirkti iš turguje prekiaujančių ūkininkų.

Laima ŠALTEKŠNIENĖ,
kirpėja:

– Prekę renkuosi pagal kilmės šalį, išvaizdą ir kainą. Daržoves, vaisius ir uogas, kurios auga ir Lietuvoje, perku tik lietuviškas. Manau, kad mūsų sąlygomis auginamos daržovės ir uogos mums geriausiai tinka. Tokias esame įpratę valgyti nuo mažens.
Galbūt Lietuvos daržininkai ir sodininkai neapsieina be chemikalų. Tačiau jiems bent jau nereikia apdoroti produkcijos, norint nesugadinti prekinės išvaizdos jas transportuojant.

Rita GELUMBAUSKIENĖ
su anūke Alfreda:

– Dažniausiai renkuosi lietuvišką produkciją – reikia palaikyti mūsų šalies ūkininkus. Tačiau kartais tenka nusižengti šiai taisyklei, nes suvilioja išvaizdesni vaisiai ar daržovės, atvežtos iš kitų šalių.

Kalbino Birutė RUDOKIENĖ
Nuotraukos Sigito STRAZDAUSKO

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto