Vasarai įpusėjus, imame rūpintis atsargomis žiemai. Kai kas tai daro prisimindami senus laikus, kai skanumynų negalėdavai gauti parduotuvėse, kiti – taupydami, treti nori žinoti, kokias gėrybes deda ant stalo.
Norėjome sužinoti, ar dar daug mažeikiškių sodo, daržo ir miško gėrybes ruošia žiemai. Šito ir paklausėme miesto gatvėje sutiktų praeivių.
Agnė BLIUJUTĖ, auginanti vaiką: – Žiemai uogų atsargas dažniausiai šaldome, neverdame jų, nes norime, kad jose išliktų daugiau vitaminų. Daržovių nešaldome, nekonservuojame, kai reikia, jų nusiperkame. Uogų šaldymui gauname iš vyro mamos. Ji jų prirenka arba užaugina, todėl pirkti nereikia. Priešingu atveju, viskas brangiai atsieitų. |
|
Adelė GABALIENĖ, senjorė: – Kaupiu atsargų žiemai. Dažniausia tai – grybai, kurių pati prisirenku miške. Apdoroju juos labai įvairiai, kaip kada sugalvoju. Dažniausiai atsargas ruošiu keliais būdais – dalį užšaldau, kitą – pasūdau, o trečią – užkonservuoju. Visi mano naudojami konservavimo receptai yra likę iš senų laikų. Šiais laikais turbūt nedaug kas taip daro. Uogų užšaldyti žiemai neperku. Pirkti didelį jų kiekį man yra per brangu, finansinės galimybės šito neleidžia. Todėl nusiperku, kai jų atsiranda, tik tam kartui paskanauti, kad gaučiau nors šiek tiek vitaminų… |
|
Marytė, laikinai nedirbanti: – Anksčiau atsargų žiemai ruošdavau daugiau. Tekdavo ir uogienes virti, ir daržoves konservuoti. Dabar, kai gyvenu viena, tokio didelio poreikio nebeliko, tad ir nebevargstu. Kai ko nors užsinoriu, nusiperku ir viską suvalgau šviežią. Kai tik sau perku, imu nedaug, todėl neatrodo, kad tai būtų labai brangu. |
|
Paulius MILIS, apsaugos darbuotojas: – Atsargomis žiemai pasirūpina žmona. Tačiau jų jau nebe tiek daug, kaip anksčiau būdavo. Dabar daugiausiai užšaldome braškių. Jos patinka ne tik mūsų vaikams, ir aš pats jas mėgstu valgyti su blynais. Dar šiek tiek žmona užšaldo ir įvairių daržovių. Manome, kad šaldyti produktai yra sveikesni nei konservuoti ar virti. |
|
Audrius TUPIKAS, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnas: – Uogienių jau nebeverdame. Gal tai mados reikalas, kai moteris nebevargsta prie puodų, virdamos uogas. Mūsų šeima išvis mažai saldumynų vartoja, ir tai gali turėti įtakos požiūriui į uogienę… Žmona užšaldo truputį braškių, kad būtų ko paskanauti žiemą. Šiaip šaltuoju metų laiku daržovių ir uogų nuperkame. Taip ir praktiškiau, ir greičiau. |
|
Jonas RAUDONIS, treneris: – Kadangi žmonos dar neturiu, tai žiemos atsargomis pasirūpina mama. Šaldo ji ir uogas, ir daržoves. Mūsų šeimoje vis dar yra išlikusi tradicija patiems marinuoti agurkus. Todėl turime ko paskanauti ir kitus pavaišinti, nes namuose pagamintas maistas labai skanus ir skiriasi nuo pirktinio. Ir patogu – kai tik prireikia, nubėgi į rūsį ir parsineši stiklainį konservuotų daržovių. Iš tiesų gaila, kad daržovių, uogų konservavimas vis labiau pamirštamas. Jaunesnioji karta turbūt jau nebežinos, kaip tai daroma. |
ir darzoves, ir uogas konservuoju pats. ypac be uogieniu negaleciau apsieiti, nes parduotuvese naturaliu uogieniu net noredamas nerasi. jaunimas nelinkes tokiais dalykais uzsiimti, o tevai jiems neperduoda tradiciju
sodo neturiu ,o be to viena esu ,tai ir nebeverdu o kam,kartais kokia uoga nusiperku ir uztenka,nesu saldumynu megeja,aisku,kai pats neverdi lengva sakyti mama ar zmona ruosia,o kai paciam reiktu abejoju vyrai ar benoretu agurku…
Nė vienas iš pakalbintų vyrų nepasakė, kad patys ruošia atsargas žiemai. Bepigu kalbėti apie uogienes ar konservuotus agurkus, kai tai padaro mama arba žmona.