Baikerių susibūrimuose maistą gamina tik vyrai

Tęsiame kulinarinę pažintį su Mažeikių rajone veikiančiomis organizacijomis, klubais bei sąjungomis.
Šį kartą savo kulinarinėmis paslaptimis su skaitytojais dalijosi baikerių klubo „Samogitian“ MC nariai Gintaras Gricius ir Tada Pilipavičius.

SIEKIA SUVIENYTI
Baikeriai priminė, kad jų klubas įsikūrė 2000 m. liepos mėnesį. Viskas prasidėjo nuo veiklių devynių žmonių iš Mažeikių, Plungės ir Rietavo.
Pasak Gintaro, pagrindinė klubo idėja yra sujungti Žemaitijos miestus į vieną klubą, bet metams bėgant klubas išsiplėtė ir į kitus Lietuvos regionus. Dabar narių yra ir Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose bei Kėdainiuose.
„Klubo pavadinimas yra kilęs iš lotynų kalbos žodžio „Samogitia“ – Žemaitija, iš čia Samogitian – žemaičiai, beje, taip mus ir vadina kitų klubų nariai“, – paaiškino Gintaras.

GAMINA TIK VYRAI
Baikerių teigimu, važiuojant motociklais sunku pasiimti katilų ar kitų maistui gaminti skirtų reikmenų, todėl išskirtiniais patiekalais retai kada gali pasimėgauti.
„Įvairesniu maistu pasmaguriaujam tik tada, kai organizuojami didesni susibūrimai ir yra važiuojančių automobiliais arba jei renkamės kur nors sodyboje. Tuomet reikalingus puodus randame vietoje“, – sakė Gintaras.
Kaip dažniausiai būna vyriškuose susibūrimuose, moterys juose dalyvauja svečių teisėmis. Maistą gamina tik vyrai.

MAISTO GAMINIMAS – POMĖGIS
Ypač daug pagyrimų iš kolegos sulaukė G. Gricius.
„Mūsų baikerių klube gaminant maistą lygių nėra Gintarui. Jis mūsų „šef-povar“, – juokdamasis pristatė draugą Tadas. – Jis turi neeilinių sugebėjimų sudominti ir priversti paragauti net pačių įmantriausių patiekalų, net tie, kurie skeptiškai žiūri į vieną ar kitą patiekalą, mielai jo paragauja ir dar paprašo“.
Gintaras prisipažino, kad maisto gaminimas yra jo pomėgis.
„Gamindamas valgį, lyg atiduodu dalelę savęs, kiekvienas patiekalas turi kažko nepaprasto ir išskirtinio. Dažniausiai, kad ir tas pats patiekalas, kiekvieną kartą būna šiek tiek kitoks, nes ne visad vienodai pataikai įdėti prieskonių, o kartais specialiai įdedi kažko kitaip nei įprasta“, – kulinariniais pastebėjimais dalijosi Gintaras.

PASKERDĖ PATYS
Vienas mėgstamiausių baikerių patiekalų – uzbekiškas plovas. Gintaro teigimu, gaminant šį plovą, geriausia imti avieną, tačiau galima ir kitą mėsą.
„Paskutinis kartas, kai gaminau uzbekišką plovą, išsiskyrė tuo, kad aviną turėjom patys pasiskersti ir išsidarinėti. Viską pasidarėm patys nuo pat pradžių iki galo“, – prisiminė Gintaras.

Uzbekiškas plovas
Reikės:
1 kg mėsos (geriausia avienos)
1 galvutės česnako
1 kg svogūnų
1 kg morkų
1 kg ryžių
200 g alyvuogių aliejaus
Druskos ir prieskonių pagal skonį. Prieskoniai turėtų būti aštresni, nepagailėti aitriosios paprikos.
Paruošimas:
Patiekalas turėtų būti ruošiamas ketaus katile. Mėsą reikia smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje. Kepant sudedamas česnakas, prieskoniai, druska. Sudedamos griežinėliais supjaustytos morkos. Maišant pakepinama kelias minutes.
Tuomet supjaustyti svogūnai dedami sluoksniu ant mėsos ir jau nebemaišoma. Ant svogūnų sluoksnio suberiami ryžiai. Paviršius išlyginamas ir užberiama dar prieskonių.
Tada reikia per rėtį, kad nebūtų stipri srovė, užpilti vandens, apie 2 cm virš ryžių. Uždengti ir virti apie 20 minučių. Tuomet, nuėmus dangtį, smailiu daiktu pabadyti ir uždengus pavirti dar 10 min., o po to išmaišyti ir tiekti valgyti.

GALIMA IMPROVIZUOTI
Gintaro teigimu, draugai mėgsta ir jo gaminamą „čilienę“.
Ji esą gana greit ir lengvai pagaminama, be to, ją ruošiant galima improvizuoti.
„Šį patiekalą galima pagardinti tuo, ką labiausiai mėgstate. Tinka ir grybai, ir brokoliai, ir žiediniai kopūstai. Kiekvienas gali pasirinkti pagal savo skonį“, – patarė vyriškis.

„Čilienė“
Reikės:
1 kg faršo, geriausia kiaulienos ir jautienos
alyvuogių aliejaus
galvutės česnako
3 galvučių svogūnų
pagal skonį druskos, stipresnių prieskonių, daugiau aitriosios paprikos
Paruošimas:
Apkepinti faršą kartu su supjaustytais svogūnais. Įpilti 1 l vandens ir 1 l pomidorų padažo arba pomidorų tyrės. Tada sudėti prieskonius bei tai, kas labiausiai patinka ir kas yra po ranka.
Tinka ir grybai, ir brokoliai, ir žiediniai kopūstai, ir alyvuogės, pupelės, paprika. Viską sudėjus kurį laiką patroškinti, kol suminkštės. Geriausia valgyti dar karštą.
Nuotr. iš asmeninio albumo.: Gintaras Gricius puikiai suderina du pomėgius: ir važinėjimą motociklu, ir maisto gaminimą.


Valgį baikerių susiėjimuose ruošia tik vyrai.


Renginių dalyviai noriai ragauja Gintaro pagamintų patiekalų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto