Ekologiškame šaltalankių ūkyje sukasi visa mažeikiškių šeima

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Mažeikių rajone septyniolika metų veikia Vilmos ir Romo Žaltauskų įkurtas ekologiškas šaltalankių ūkis „Saulės link“.
Auginti šaltalankius jie pradėjo vieni pirmųjų Lietuvoje ir pirmieji Mažeikių rajone – tada, kai dar nedaug žmonių žinojo apie šį natūralų, labai daug naudingų medžiagų turintį augalą.
Dėl šios priežasties Žaltauskų šeimai teko būti ne tik šaltalankių augintojais, bet ir jų populiarintojais.

Pasirinkimą lėmė kelios priežastys

Ekologinį šaltalankių ūkį Vilma, Romas ir trys judviejų sūnūs kurti pradėjo 2004 metais. Iš pradžių šaltalankių daigeliais šeima apsodino 16 hektarų žemės plotą. Ilgainiui ūkis išsiplėtė iki 40 hektarų.
Puoselėdami ir tausodami žemę, mažeikiškiai augina ekologiškus šaltalankius, iš kurių vėliau spaudžia sultis, uogų bei lapų aliejų, džiovina šaltalankių uogas ir lapus arbatai, gamina uogienę bei sirupus.
„Turime tris sūnus, tai prieš tuos septyniolika metų vaikai mums ir buvo pati didžiausia paspirtis pradėti šeimos verslą. O šaltalankius pasirinkome dėl kelių priežasčių. Pirma, šeimai visada buvo svarbus sveikas gyvenimo būdas. Vaikai buvo sportuojantys, skyrėme dėmesio jų sveikai mitybai. Antra, šaltalankiai – labai daug vertingų savybių turintis augalas. Taip mums viskas ir susivedė į vieną tašką – į gamtą, kurioje, auginant šaltalankius, galima sportuoti, dirbti, paskui gaminti produkciją, ją parduoti ir teikti naudą kitiems žmonėms“, – kalbėjo pašnekovė.

Ūkį prižiūri visa šeima

Natūralu, kad pirmaisiais metais, kol šaltalankių krūmeliai buvo maži, mažas buvo ir jų derlius. Vėliau, kai ūkininkai pradėjo sulaukti didesnio derliaus, ėmėsi ir daugiau perdirbimo darbų. Iš užsienio sugrįžo ir ūkyje padėjo sūnūs su šeimomis.
„Gerai, kad mūsų šeima didelė. Esame pasiskirstę veiklos sritimis. Vienas sūnus yra atsakingas už aprūpinimą pakuotėmis, tara ir viskuo, ko reikia ūkiui. Kito sūnaus sritis – žaliavų perdirbimas, jis žiūri, kad viskas vyktų teisingai, kad laiku būtų atliekami mūsų auginamų šaltalankių tyrimai. Trečias sūnus rūpinasi produkcijos realizacija. Mudu su vyru po truputį viską prižiūrime. O jei rimčiau, tai kiekvienas mūsų šeimos narys ūkyje turi savo darbų, vieni į kitų sritis nesikišame ir tik metų pabaigoje suvedame viską į vieną“, – pasakojo V. Žaltauskienė.
Ekologiško ūkio įkūrėjai, siekdami išsaugoti geriausias šaltalankių savybes, stengiasi įsigyti modernių įrenginių produkcijai gaminti. Kiekvieną produktą gamina su meile ir siekia, kad jų klientai būtų sveiki ir laimingi.

Veikla – ne sezoninė

Nieko apie šaltalankius nežinančiam žmogui gali atrodyti, kad jų auginimas – sezoninė veikla.
Žaltauskų šeima įsitikino – ūkyje darbų ir veiklos užtenka ištisus metus.
Pavyzdžiui, dabar, pavasarį, yra apeinami medeliai, iškarpomos nudžiūvusios šakelės. Šaltalankių augintojai šį darbą vadina medelių apžiūra. Po poros mėnesių, kai užaugs šaltalankių lapai, jie bus skinami. Įprastai darbymetis su lapais prasideda gegužę ir trunka apie mėnesį. Tada kitas etapas – uogos. Rinkti jos pradedamos rugpjūčio viduryje, o surinkus prasideda perdirbimas.
Žaliavas perdirbus, reikia reklamuoti, realizuoti produkciją. Žodžiu, veiklos daug ir įvairios.

Sunkumų daug, bet juos šeima įveikia

Ne kartą iš ūkininkų yra tekę išgirsti, kad ekologinis ūkininkavimas, palyginus su neekologiniu, sukuria daug papildomų išbandymų.
V. Žaltauskienė tokiai minčiai pritarė ir pateikė pavyzdį: ekologiniame ūkyje dezinfekuojant stiklo tarą, reikalingą produkcijai išpilstyti, arba valant gamybos patalpas, negalima naudoti eilinėje parduotuvėje įsigytų valiklių, ploviklių. Švaros priemonės turi atitikti tam tikrus reikalavimus, privalo būti sertifikuotos.
Ir tai tik viena iš daugelio sąlygų, su kuriomis susiduria ekologiško ūkio puoselėtojai.
„Tikrai yra labai daug reikalų ir dėl šaltalankių auginimo, ir dėl perdirbimo. Prieš imdamiesi šaltalankių perdirbimo negalvojome, kad ekologija sukels tiek daug išbandymų. Bet mes visi drauge šiuos sunkumus įveikiame“, – apibendrino V. Žaltauskienė.
Pasakyti, kuris „Saulės link“ gaminys jai pačiai yra pats gardžiausias, pašnekovė negalėjo.
Pasak jos, kai pats augini šaltalankius, iš jų gamini produkciją, atrodo, kad visa ji – skaniausia ir labiausiai mėgstama. Todėl ją išbandyti ir įvertinti reikėtų kitiems.

One Reply to “Ekologiškame šaltalankių ūkyje sukasi visa mažeikiškių šeima”

  1. C parašė:

    Reklamair daugiau nieko

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*

Naujienos iš interneto