
Ant kepsninės kepta ir sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį.
Žuvies paruošimas čirškinimui kepsninėje dažnam skamba kaip ilgas ir sudėtingas procesas, nors iš tiesų tai ne ką sunkiau nei užmarinuoti ir išsikepti šašlyką, o ir kepa žuvis kur kas trumpiau. Ant kepsninės kepta ir sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį, kurį vis dažiau atranda iškylautojai.
Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje A. Poleninas dalinasi geriausiais „Maximos“ kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais, kurie yra nesunkiai paruošiami, o nepaliks abejingų net ir didžiausių gurmanų.
Kepta jūros lydeka
Ingredientai:
1 kilogramo atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos
Žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių
Joduotos druskos (pagal skonį)
3 valgomi šaukštai karotino aliejaus
Paruošti ir grilyje išsikepti jūros lydeką yra paprasta ir greita. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus. Žuvį palikite pasisūdyti 2–3 valandas ir galite kepti kepsninėje.
Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.
Lašišų vėrinukai su daržovėmis
Ingredientai:
800 gramų atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų
Po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos
100 gramų sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai
80 gramų cukinijos
Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu.
Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija. Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.
Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru
Ingredientai lašišos paruošimui:
4 porcijos lašišos filė
Žiupsnelis citrusinių žuvų prieskonių
Joduotos druskos (pagal skonį)
3 valgomieji šaukštai aliejaus
Sūrio įdarui:
70 gramų tarkuoto fermentinio sūrio
70 gramų majonezo
70 gramų mėlynojo pelėsinio sūrio
Žiupsnelis rozmarinų
Papuošimui:
Keletas šakelių čiobrelių
Žiupsnelis pipirų mišinio
1 citrina
Teriyaki padažo (pagal skonį)
Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite.
Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.
Sūrio įdaro paruošimas: į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite.
Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją. Po kepimo ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažą.
Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis
Ingredientai doradų paruošimui:
Keturios dorados
Joduotos druskos (pagal skonį)
Žiupsnelis žuvies prieskonių
Imbierinis marinatas su mėtomis:
3 vnt. imbiero šaknų
Nedidelė sauja mėtų lapelių
3 arbatiniai šaukštai alyvuogių aliejaus
1 arbatinis šaukštas cukraus
1 citrinos sultys
Žiupsnelis joduotos druskos
Papuošimui:
16 nedidelių mėtos lapelių
16 didelių kaparių
1 citrina
Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2–3 val.
Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų.
Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje. Po kepimo ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių papjaustytų riekutėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Marinuota kalmarų filė
Ingredientai:
1 kilogramo atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė
5 vnt. lauro lapų
10 skiltelių česnakų
Žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio
Žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių
Joduotos druskos (pagal skonį)
4 valgomieji šaukštai aliejaus
1 citrina
Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę.
Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite. Marinuokite apie 2–3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje.
Po kepimo galite pašlakstyti citrinų sultimis.
Parengta pagal maxima.lt pranešimą