Jurgio obuolių pyragas

Populiarių Lietuvoje kulinarinių knygų autorė, televizijos laidų vedėja Beata Nicholson įgyvendino dar vieną savo svajonę – netrukus ji su savo ištikimiausiais gerbėjais pasidalins ne vienerius metus kauptais kepinių receptais.
Vasaros pabaigoje skaitytojams pristatyta trečioji Beatos knyga „Beatos virtuvė: kepinių knyga“.

Tikiuosi, kad jau rugsėjo 1-ąją pyragus ir tortus savo šauniesiems mokiniams galėsite kepti iš mano knygos puslapių. Rugsėjo 1-oji man visada ypatinga diena, nes tai ne tik naujų mokslo metų pradžia, bet ir mano asmeninių naujų metų pradžia (mat dieną prieš švenčiu savo
gimtadienį).
Manau, kad labai smagu ir gera rugsėjo 1-ąją atsisveikinti su vasara ir pradėti kažką naujo, ta proga išsikepti sausainių ar pyragą kokį, juk kepiniai yra tikroji šventė :)
Taigi dalinuosi su jumis šiek tiek patobulintu senu geru obuolių pyrago receptu. Pabandykite, tikrai patiks.
Geriausi, truputį miltuoti ir cukruoti linkėjimai,
Beata Nicholson

Obuolių pyragas visiems skoniams

Ir vėl, ir dar kartą, ir dar tūkstantį kartų obuolių pyragas kartojamas bus. Neįsivaizduoju, kaip be jo gyventi. Neįmanoma. Be abejonės, tai ne tik mano, bet, manau, ir daugelio jūsų pirmas iškeptas kepinys vaikystėje. Atsimenu, kai mūsų namuose atsirado toks šiuolaikinės virtuvės stebuklas kaip mikrobangų krosnelė, tai pyragų kepimui nebuvo galo, ypač tų, kurie su obuoliais… Nebadykite pirštais ir negrūmokite, tai buvo labai seniai, dar tik tik Nepriklausomybės pirmai aušrai išaušus, kai mikrobangų krosnelė ir vaizdo magnetofonas buvo beveik pasaulio stebuklai. O tuos pyragus, paskaičius krosnelės instrukcijoje, iškepti buvo galima žaibo greičiu…
Žinau, kad lietuviškose knygose ir ypač internete tarp šeimininkių yra paplitęs senas geras lietuviškas obuolių pyragas, kuriame daug obuolių, o receptas maždaug toks: stiklinė grietinės, stiklinė cukraus, stiklinė miltų. Labai praktiškas ir lengvai atsimenamas receptas – pyragui jokių priekaištų neturiu, bet šis – ne ką prastesnis. Tik čia atsiranda truputis kefyro ir šiek tiek ištirpinto sviesto. O kad būtų geriausias rezultatas, reikia neblogai išplakti kiaušinius su cukrumi iki purumo, paskui įplakti kefyrą ir miltus, bet tarptautinio skandalo tikrai nekils, jei kiaušinių neišplaksite iki debesų, o tik sumaišysite. Pyragą puikiai iškels kepimo milteliai. Miltų čia nedaug, todėl pyragas maloniai minkštas. Kadangi jis pakankamai saldus, verčiau rinkitės rūgštesnius obuolius. Šis pyragas – tai obuolio ir biskvito draugystė, o juodu švelniai sujungia vanilė.
Šitiek produktų skirta vienai apvaliai arba kvadratinei kepimo formai.

Reikės:
125 g sviesto
150 g cukraus
3 kiaušinių
100 ml kefyro
150 g miltų
2–3 obuolių (jie turės būti nulupti ir plonai supjaustyti)
1 šaukšto vanilinio cukraus arba kelių lašų vanilės ekstrakto
1 kupino šaukštelio kepimo miltelių
1 citrinos (jei baiminatės, kad nulupti ir supjaustyti obuoliai paruduos, kol lauks savo vaidmens pradžios)

Gaminame pyragą:
1.    Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 C.
2.    Ištirpinkite ir truputį atvėsinkite sviestą.
3.    Kepimo skardą šiek tiek patepkite sviestu arba užtieskite kepimo popieriumi.
4.    Nulupkite ir plonai supjaustykite obuolius, kad, kai tešla bus paruošta, iš karto galėtumėte šauti ją ir kepti. Jei baiminatės, kad obuoliai paruduos, užlašinkite ant jų truputėlį citrinos sulčių.
5.    Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi (ir vaniliniu, jei naudojate cukrų), kad jie gerai išputotų, tada supilkite kefyrą, ištirpintą sviestą ir vanilės ekstraktą (jei naudojate skystą). Viską sumaišykite.
6.    Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įsijokite į skystą pyrago masę. Išmaišykite šaukštu viską, kad išeitų vidutinio tirštumo tešla.
7.    Į tešlą suberkite obuolius ir šiek tiek juos pamaišykite.
8.    Masę pilkite į formą, kurioje kepsite, ir pašaukite į orkaitę maždaug 40 min.

Aš manau, kad šis pyragas, be abejonės, tiks su ledais, kaip puikiausias karštas desertas, arba tiesiog su liesa grietine ar jogurtu… O atšalęs jis dar gražiau „suskamba“, nes obuoliai visiškai suminkštėja. Jei obuoliai rūgštesni, būna labai gražus kontrastas su saldžiu biskvitu.
Ta pati tešla puikiausiai tiks ir obuoliniams keksiukams gaminti.

2 Atsakymai į “Jurgio obuolių pyragas”

  1. gerbejas parašė:

    kazin, kur dingo santarves virtuvele?neber nei receptu ,nei grazuoliu su blynais:)

  2. neskaniai atrodo parašė:

    nekeliantis apetito pyragas…sukrites kazkoks gabalas

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto