Kalio turintys maisto produktai padeda sumažinti kraujospūdį

Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse, riešutuose, sėlenose, kviečiuose ir kitame augalinės kilmės maiste. Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kalis – vienas svarbiausių mikroelementų žmogaus organizme. Jo trūkumą medikai sieja su hipertenzija, širdies ir kraujagyslių susirgimais bei kai kuriomis kitomis lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis.


Kalis mažina ligų riziką

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad
padidinus su maistu suvartojamo kalio kiekį gali sumažėti kraujospūdis bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika, kalis gali turėti teigiamos įtakos kaulų tankiui ir mažinti neigiamą per didelio suvartojamo natrio kiekio poveikį.
Žmogaus organizme daugiausiai kalio kaupiasi ląstelėje, jo atsargų yra raumenyse, smegenyse, odoje. Kalis reikalingas rūgščių ir elektrolitų pusiausvyrai bei normaliai ląstelės funkcijai palaikyti. Kalis skatina organizmo skysčių apykaitą, daugelį fermentinių procesų, aktyvina sekrecinę endokrininių liaukų veiklą, didina ląstelių sienelių pralaidumą. Kalio jonai padeda plisti nerviniam impulsui raumenyse.


Patvirtinta tyrimais

Minėto instituto Mitybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Evelina Venckevič teigia, kad vartojant kalį sumažėja suaugusiųjų sistolinis ir diastolinis kraujospūdis. 
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atliktais tyrimais nustatyta, kad padidėjęs suvartojamo kalio kiekis turėjo teigiamos įtakos kraujo spaudimui.
Didžiausias kraujo spaudimo sumažėjimas buvo pastebėtas, kai kalio buvo suvartojama 90–120 mmol/dieną, tačiau įrodyta, kad bet koks suvartojamo kalio kiekio padidėjimas mažina kraujospūdį. Vaikų atveju, padidėjęs suvartojamo kalio kiekis nežymiai sumažino sistolinį kraujo spaudimą.
Kai natrio vartojame daugiau, didesnis suvartojamo kalio kiekis tampa dar naudingesnis, nes, be jau minėto naudingo kalio poveikio, jis gali sušvelninti neigiamą padidėjusio suvartojamo natrio poveikį kraujo spaudimui.
Atlikti klinikiniai tyrimai, įrodantys, kad didesnis kalio ir mažesnis natrio suvartojimo derinys gali būti efektyvus mažinant kraujo spaudimą ir mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų.


Kokiame maiste yra daugiausiai kalio?

Daugiausiai kalio yra vaisiuose ir daržovėse, riešutuose, sėlenose, kviečiuose ir kitame augalinės kilmės maiste.  
Daug kalio yra pupelėse ir žirniuose (apie 1300 mg kalio 100 g produkto), riešutuose (apie 600 mg/100 g), špinatuose, kopūstuose ir petražolėse (apie 550 mg/100 g), bulvėse (452 mg/100 g),
vaisiuose – bananuose, papajose (apie 300 mg/100 g).
Kaip pastebi instituto specialistė E. Venckevič, maisto produktų perdirbimas paprastai sumažina kalio kiekį, todėl, valgant daug perdirbto maisto ir mažai šviežių vaisių ir daržovių, žmonėms dažnai ima trūkti kalio.
Lietuvos higienos normos nurodo, kad rekomenduojama kalio paros norma yra 2000 mg.


Rekomenduoja sveikatos organizacijos

PSO paskelbtose gairėse pabrėžiama, kad suaugusieji turėtų suvartoti ne mažiau kaip 3510 mg kalio per dieną (90 mmol/per dieną) siekiant sumažinti suaugusiųjų kraujo spaudimą ir širdies bei kraujagyslių ligų, insulto ir vainikinių arterijų ligų tikimybę. Šios rekomendacijos netaikomos žmonėms, kuriems sutrikęs kalio išskyrimas per inkstus. 
Vaikų kraujo spaudimo kontrolei PSO taip pat siūlo padidinti su maistu suvartojamo kalio kiekį. Suaugusiesiems rekomenduojama kalio suvartojimo norma vaikams turi būti pritaikyta pagal jų energijos poreikius.
Europos maisto saugos tarnybos (angl. EFSA) pateiktoje nuomonėje apie vitaminų ir mineralinių medžiagų didžiausią leidžiamą suvartojimo lygį (angl. Tolerable Upper Intake Level) nurodoma, kad ilgai vartojant kalio 3 g per dieną bei kalio kiekis, gaunamas su maistu, sveikų gyventojų sveikatai pavojaus nekelia. Didesniam kalio suvartojimui jautresni vyresni žmonės ir kai kurios kitos gyventojų grupės. Papildomas kalio suvartojimas su maisto papildais ar kalio turinčiais druskos pakaitalais kai kuriais atvejais gali sukelti hiperkalemiją, laidumo sutrikimus bei širdies veiklos sutrikimus.


Kai trūksta kalio…

Iš organizmo daugiausiai kalio šalinama su šlapimu ir tik nedidelė jo dalis išsiskiria su išmatomis ar pašalinama su prakaitu. 
Labai karšto oro sąlygomis ir esant intensyviam fiziniam krūviui, kai labai smarkiai prakaituojama, daugiau kalio netenkama ir su prakaitu. Kalio trūksta, jei viduriuojama, vemiama, per mažai gaunama jo su maistu arba vartojant antinksčių žievinės dalies hormonus, veikiančius kalio išsiskyrimą.
Jei kalio nepakankamai patenka į organizmą ir yra padidėjęs kalio išsiskyrimas iš organizmo – vystosi hipokalemija.
Esant nedideliam kalio trūkumui, vargina bendras silpnumas ir nuovargis, raumenų silpnumas, mėšlungis, skausmas, padažnėja širdies plakimas.


Kiek kalio gauname su maistu? 

Daugelyje šalių vidutiniškai kalio suvartojama mažiau nei 70–80 mmol/dieną. Kelios šalys pateikia duomenis, kad vidutinis kalio vartojimas siekia 90 mmol/dieną (šis kiekis rekomenduojamas Belgijoje, Meksikoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje). Bulgarijoje, Kanadoje, Korėjos Respublikoje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose rekomenduojama, kad suvartojamo kalio kiekis siektų 120 mmol/dieną, tačiau nė viena iš šių šalių nėra pasiekusi šio rodiklio. 
Tiek moterys, tiek vyrai kalio suvartoja per mažai, nors pastebėta, kad moterys paprastai kalio suvartoja mažiau nei vyrai.
Respublikinio mitybos centro atliktų Lietuvos gyventojų faktinės mitybos tyrimų duomenimis, 2007 m. suaugusieji vidutiniškai kalio su maistu gavo 2,9 g per parą (PSO rekomenduoja 3,51 g). Moterys kalio suvartojo mažiau nei vyrai – vidutiniškai 2,5 g per parą (vyrai – 3,3 g).


Kaip skaityti produktų etiketes?

Visoje Europos Sąjungoje (taip pat ir Lietuvoje) nuo praėjusių metų gruodžio taikomas 2012 m. ES reglamentas dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie maisto produktų sveikumą.
Šiame Reglamente yra pateikiamas 222 patvirtintų teiginių apie maisto sveikatingumą sąrašas, kuriame yra ir 3 teiginiai, susiję su kaliu. Tai reiškia, kad jeigu maisto produktas atitinka teiginio vartojimo sąlygas, jo ženklinime (t. y. etiketėje) gali būti nurodomas vienas iš šių teiginių apie kalį:
1.    Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai
2.    Kalis svarbus normaliai raumenų veiklai
3.    Kalis padeda palaikyti normalų kraujospūdį
Šie teiginiai gali būti nurodomi tik tuo atveju, jeigu produktas yra bent jau kalio šaltinis, t. y. jeigu 100 g arba 100 ml produkto (arba 1 pakuotėje, jei joje yra tik viena porcija) yra ne mažiau kaip 300 mg kalio (15 % RPN).
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad PSO paskelbtose gairėse rekomenduojama, jog kalis patektų į organizmą su maistu, kadangi kalio pasisavinimas iš maisto yra laikomas saugiu.

One Reply to “Kalio turintys maisto produktai padeda sumažinti kraujospūdį”

  1. kostas parašė:

    vitaminai gerai taciau su jais ,be vaistu , kraujospudzio neiveiksi , kraujospudis tai nepagydoma liga beje ta pati sako ir gyditojai ir kalis nepades .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto