Kepsnių sezonas: kaip sveikiausiai paruošti mėsą

Nuotr. iš redakcijos archyvo

Gegužė mus lepina vasariškais orais, tad kiekvienas savaitgalis pakvimpa gardžia, ant laužo kepama mėsa. Kad mėsa būtų ne tik skani, bet ir sveika, būtina nepamiršti kelių svarbių jos ruošimo taisyklių.
Apie tai primena sveikos mitybos specialistė, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

– Kodėl žmonės labiausiai mėgsta keptą mėsą?
– Kepimo metu atsiskleidžia produkto skonis ir kvapas, spalva tampa patraukli, todėl keptas maistas mums atrodo skanesnis.

– Prasidėjo grilio kepsnių sezonas. Kaip kepti mėsą, kad ji būtų ne tik skani, bet ir sveika?

– Pirmiausia reikia pasirinkti kokybišką mėsą, tinkamai ją paruošti. Dabar orai labai šilti, nebe pavasariški. Todėl nepamirškime stovyklaujant mėsą laikyti vėsiai. Jei nėra šaldytuvo, reikia naudoti šaltkrepšius. Žalią mėsą reikia iškepti tą pačią dieną, kad ji nesugestų.
Antra, mėsos paruošimas taip pat svarbus. Pirkdami jau paruoštą, marinuotą mėsą, patikrinkite etiketes, įsitkinkite, kad marinate nėra sveikatai kenksmingų maisto priedų (konservantų, skonio ir kvapo stipriklių, dažiklių ir t.t .). Rinkitės pakuotes, kur daugiau liesos mėsos, trumpiausias sudedamųjų dalių sąrašas, nėra krakmolo, rafinuotų aliejų, druskos iki 1 g/100 g, be pridėtinio cukraus.
Jei ruošiate patys, nepersūdykite, geriau naudokite daugiau šviežių ir džiovintų prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių, kurie ne tik suteikia mėsai puikų aromatą, bet ir apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo.
Trečia, labai svarbu, kad kepdami mėsą jos neperkaitintume, nesudegintume, kad išsaugotume jos maistinę vertę ir sultingumą.
Kepant kepsninėje, svarbu nedėti mėsos ant tiesioginės ugnies, tik ant žarijų. Neatsitraukti nuo kepamos mėsos, o nuo varvančių riebalų įsiplieskus ugniai, ją užlieti vandeniu.
Mėsai apdegus, matoma tamsiai rudos ar net apanglėjusios dalelės, prisismelkus dūmų joje susidaro kancerogeninių medžiagų, jas mes ir suvalgome: heterociklinius aminus ir policiklinius aromatinius angliavandenilius, kurie apsunkina virškinimą, sukelia sunkumą skrandyje, nuovargio jausmą pavalgius.
Reguliariai maitinantis tokiu maistu, organizmas pamažu apsinuodija ir pradeda sirgti.
Pabandykite mėsą kepti folijoje. Taip apsaugosite ją nuo kaitrios ugnies, ji bus tokia pati kvapni, bet sultinga, nes neišgaruos natūralios sultys.
Folijoje rekomenduočiau kepti liesesnę mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos išpjovą. Tačiau riebesnę mėsą geriau kepkite be folijos, kad nulašėtų riebalai.
Maisto ruošimui kepsninėje galima naudoti ir kedrines lenteles, kurios skirtos kepimui griliuje, orkaitėje arba konvekcinėje krosnelėje. Jos geriausiai tinka žuvies patiekalų gaminimui, tačiau puikiai tinka raudonos mėsos, kiaulienos, vištienos ir daržovių kepimui.
Kanados kedro kepimo lentelės naudojimas prieš kepimą rekomenduojame išmirkyti šiltame vandenyje (ne mažiau 1 val.). Gaminamas patiekalas dedamas ant vandenyje išmirkytos lentelės ir dedamas ant griliaus, pašaunamas į orkaitę ar konvekcinę krosnelę. Kepimo lentelei kaistant, išsiskiria kedre esantys natūralūs eteriniai aliejai. Eterinio aliejaus natūralūs skoniai ir aromatai susigeria į gaminamą maistą. Tokiu būdu gaminamas maistas įgauną natūralų kedro aromatą ir skonį. Priklausomai nuo sudegimo laipsnio vieną lentelę galima panaudoti iki 3 kartų.

– Dabar madinga kepti ir daržoves. Kaip jas paruošti, kaip sveikiausia kepti?

– Labai svarbu, kad su mėsa valgytume daržovių. Ir jų turėtų būti daugiau nei mėsos! Jei kepsninėje kepsite daržoves, labai svarbu, kaip ir mėsos, jų nesudeginti. Nes iš tokių daržovių bus ne naudos, o tik žalos.
Dabar gamta mums gausiai dovanoja įvairių salotų, špinatų, ridikėlių, svogūnų laiškų. Valgykime šviežias sezonines daržoves, gardinkime jas šaltai spaustu, nerafinuotu aliejumi, citrinų sultimis, prieskoninėmis žolelėmis.
Jei norime paįvairinti kepsnį keptomis daržovėmis, kepkime jas folijoje, troškinkime ketaus puode. Taip nesudeginsime, išsaugosime vertingas medžiagas.
Ir nepamirškime, kad valgymas yra malonumas, todėl reikia neskubėti, gerai sukramtyti maistą. Mokykime vaikus valgant sėdėti prie stalo, nesiblaškyti, neryti dideliais kąsniais.
Reikia prisiminti, kad virškinimas prasideda jau burnoje, todėl lėtai valgydami ir gerai sukramtydami maistą mes padedame savo organizmui jį lengviau suvirškinti ir pasisavinti.
Parengta pagal sveikataipalankus.lt pranešimą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto