Ligonių maitinimas – tik tikrintojų rūpestis?

Mažeikių ligoninės administracija ligonius maitinančiai viešajai įstaigai „Kretingos maistas“ didelių priekaištų neturi. Mažeikių maisto ir veterinarijos tarnyba, tikrinusi, kaip gaminamas maistas, nustatė daug pažeidimų. DIRBAMA ANTISANITARINĖMIS SĄLYGOMIS
Anot Mažeikių maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Zigmanto Stumbros, reikėtų uždrausti gaminti maistą antisanitarinėmis sąlygomis. „Tačiau ligonių maitinimas – specifinis, sunku būtų tinkamai organizuoti maisto atsivežimą iš kitur“, – paaiškino viršininkas.
Kretingiškis verslininkas Irmantas Norkus, perėmęs maisto gaminimą, iš ligoninės išsinuomojo maisto ruošimo patalpas. Verslininkas žadėjo suremontuoti patalpas, atnaujinti virtuvės įrangą. Šie įsipareigojimai buvo viena iš konkurso laimėjimo sąlygų.
„Kretingos maistas“ ligoninei maistą gamina nuo praėjusių metų gruodžio 1 dienos, tačiau nuo to laiko niekas virtuvėje nepasikeitė.
Gamybinėse patalpose neveikia ventiliacija, sienos drėgnos, apipelijusios, langų rėmai susidėvėję, nešvarios lubos, kai kur byra tinkas, maisto gaminimo inventorius nusidėvėjęs – tai tik dalis akte surašytų pažeidimų.
Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektorės net išsivežė virtuvėje naudojamus grūstuvus. „Juos būtų galima eksponuoti muziejuje. Ko gero, pašarų ruošimo virtuvėje naudojami geresni“, – replikavo tikrintojai.

PAŽEIDŽIAMOS RECEPTŪROS
„Kretingos maistas“ maistą gamina iki šiol tam neturėdamas leidimo, t.y. maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo.
Nors receptūros ir technologiniai aprašymai yra, tačiau nustatyta, kad jų nesilaikoma.
Pavyzdžiui, pagal receptūrą vištienos sultinyje turėjo būti bulvių, tačiau tikrintojai jų nerado. Į paukštienos maltinukus, pažeidžiant receptūrą, buvo dedama kiaulienos. Maltinukai, apvolioti džiūvėsiais, turėjo būti kepami riebaluose, o ne verdami garuose.
Pažeista ir padažo gamybos receptūra: vietoj sviesto naudotas pigesnis produktas – pienas.
Nustatyta, kad porcijoje trūko 10 gramų dešrelių ir 20 gramų burokėlių salotų, kai kurie patiekalai buvo ataušę.
Kretingiškis verslininkas yra sudaręs sutartį su Telšių maisto ir veterinarijos tarnyba dėl maisto kaloringumo nustatymo, tačiau nė vieno gaminio kaloringumas nebuvo ištirtas.
Per tikrinimą užfiksuota, kad maisto gamintojai nesirūpino ir savikontrole – nepildė maisto produktų žaliavos ir produktų priėmimo, laikymo, šiluminio apdorojimo temperatūros ir laiko, valymo registravimo žurnalų.

DIDELIŲ PRETENZIJŲ NETURI
Už ligonių maitinimą atsakinga direktoriaus pavaduotoja slaugai Regina Meištienė prisipažino tik iš „Santarvės“ sužinojusi apie rastus trūkumus. Ji žadėjo tartis su Maisto ir veterinarijos tarnybos viršininku, kad ateityje ir ligoninės atstovai galėtų dalyvauti maisto ruošimo skyriaus patikrinimuose.
R. Meištienė neneigė, kad kretingiškiui verslininkui perėmus maitinimo paslaugas, buvę problemų dėl indų dezinfekavimo, ataušusio maisto. Tekę rašyti ir pretenzijų raštą.
Pavaduotojos teigimu, tos problemos išspręstos, pastebėta ir teigiamų permainų – privatininkas nupirkęs naujų indų.
R. Meištienė prisipažino, kad ligoninės skyrių slaugos administratorės yra sakiusios, jog ligoniai nepatenkinti sumažėjusiomis porcijomis. Ji neneigė, kad sriubos ligoniai gauna perpus mažiau negu anksčiau, po keliasdešimt gramų sumažėjo ir kitos porcijos. Taip yra ir todėl, kad vieno ligonio maisto davinys nuo 4 litų sumažėjo iki 3. Tačiau mažesnė maitinimo kaina lėmusi ir konkurso rezultatus.

VERTINA VIZUALIAI
„Kretingos maisto“ direktorius Irmantas Norkus „Santarvei“ yra sakęs, kad sumažinti kainą galėjo dėl geresnės vadybos, darbų organizavimo, technologinių kortelių tinkamo sudarymo ir kitų dalykų. Anot direktoriaus, svarbiausia – ne porcijos dydis, o tai, kad ligoniai gautų reikalingo kaloringumo maistą.
Su tuo sutinka ir pavaduotoja slaugai R. Meištienė. Tačiau ji negalėjo pasakyti, ar dienos davinys atitinka nustatytą kaloringumą. Pavaduotoja nesidomėjo, ar privatininkas tiria patiekalų kaloringumą.
R. Meištienė paaiškino, kad ligoninė turi teisę kontroliuoti, kokiomis sąlygomis dirba privatininkas, ar švarios grindys, puodai, ar paisoma kitų higienos ir sanitarijos reikalavimų.
„Galime pasverti, ar porcijos atitinka receptūrose nurodytą kiekį. Tačiau didžiausia problema, kad skyriuose nebeturime svarstyklių. Reikės jas būtinai įsigyti“, – paklausus, kaip įvertina iš privatininko perkamą prekę, paaiškino pašnekovė ir pridūrė, kad kol kas tai galėjo daryti tik vizualiai ar maistą paragavus.
„Nuo maitinimo buvo atitraukusios ligoninės valymo problemos“, – prisipažino per mažai ligonių maitinimu domėjusis R. Meištienė. Ji patikino, kad dabar, kai išspręsta ligoninės valymo problema, kur kas daugiau dėmesio skirs ligonių maitinimui.

TRŪKUMUS ĮSIPAREIGOJO IŠTAISYTI
„Kretingos maisto“ direktorius Irmantas Norkus „Santarvei“ sakė, kad jo tikslas yra, jog ligoniai ir ligoninės administracija būtų patenkinti įmonės paslaugomis. Maisto ir veterinarijos tarnybai verslininkas pateikė priemonių planą, pagal kurį įsipareigojo trūkumus ištaisyti iki gegužės mėnesio.
Su tarnyba suderino ir patalpų remonto planą. Šią savaitę remonto darbai turėtų prasidėti. Patalpas suremontuoti, virtuvės įrangą atnaujinti numatyta taip pat iki gegužės 1 dienos.
Anot I. Norkaus, tai, kad pažeistos receptūros, virtuvės darbuotojų problema. Jis sakė reagavęs į tikrintojų pastabas, su kolektyvu aptaręs, kaip jas spręsti, pareikalavęs laikytis receptūrų, higienos reikalavimų.
Jono STRAZDAUSKO nuotrauka

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto