Maisto ekspertai žiemai siūlo pasiruošti įdomesnių miško ir daržo gėrybių atsargų

Maisto ekspertai iš miško ir sodo uogų paruoštas nevirtas uogienes
siūlo šaldyti – taip jos išlaiko daugiau naudingų medžiagų.

Tuoj baigsis antrasis vasaros mėnuo. Konservavimo sezonas akivaizdžiai įsibėgėjęs – perkamas cukrus, actas, vis sunkiau parduotuvėse rasti tinkamų stiklainių ir dangtelių.
Siūlome savo skaitytojams prekybos tinklų maisto ekspertų patarimų, kaip paprasčiau pasiruošti atsargų žiemai.

ŠALDYTŲ UOGŲ VARIACIJOS

Maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė primena: sutrintos ir užšaldytos šviežios uogos išsaugo daugiau vitaminų bei suteikia įspūdį, tarsi valgytumėte tik ką nuskintą vasaros derlių. Trintos uogienės gali būti pagaminamos gana greitai – tereikia uogas nuplauti, nusausinti, sutrinti (jei reikia, perkošti per sietelį), sudėti į indelius ir įdėti į šaldiklyje.

„Svarbu tik nepraleisti šviežio uogų derliaus, kurio šiuo metu gausu ne tik soduose ir miškuose, bet ir mūsų parduotuvių lentynose. Pasigaminti trintų braškių, mėlynių ar šilauogių, aviečių, gervuogių ir kitų uogienių galima jų neverdant, o paprasčiausiai užšaldant. Taip vitaminų gausiomis uogienėmis galėsite mėgautis ir rudenį, ir žiemą. Trintas uogas galima šaldyti ir be jokių priedų, tačiau cukrus ar medus, pektinas, citrinos sultys ir įvairūs prieskoniai suteiks kur kas ryškesnį skonį ir geresnę, tarsi želė, konsistenciją. Taip pat galima eksperimentuoti su konsistencija, uogas daugiau ar mažiau sutrinant, tarkime, dalį uogų galima visiškai sutrinti, o dalį supjaustyti, kad uogienėje jaustųsi gabaliukai“, – patarė prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė.
Gaminant trintas uogienes šaldymui verta žinoti keletą naudingų principų. Sutrynus uogas ir sudėjus cukrų, citrinos sultis ar kitus prieskonius, reikia leisti tyrei pastovėti kambario temperatūroje, kad cukrus ištirptų, o prieskoniai tinkamai atsiskleistų.

„Geriausia tyrę palaikyti bent jau per naktį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje. Jei dedate pektino, tyrę gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų“, – patarimais dalijosi B. Baratinskaitė.
Šaldymui skirtų indelių nereikėtų pripildyti iki viršaus – palikite vietos, nes šaldamas skystis plečiasi. Atšildytą uogienę geriausia suvalgyti per savaitę, todėl šaldymui rinkdamiesi indelius įvertinkite, kiek šaldytos uogienės sugebėsite suvartoti per savaitę.
Maisto ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti greitai pagaminamas ryškesnio skonio trintų uogų uogienes, panaudojant įvairius prieskonius, netgi aštrius pipirus.

RECEPTAI

Trinta braškių uogienė
Nors pagrindinis šių uogų derlius mūsų daržuose ir soduose jau surinktas, galima naudoti vėlyvąsias arba paieškoti braškių parduotuvėse.
Reikės: 3 puodelių susmulkintų braškių, 1,5 stiklinės granuliuoto cukraus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, 3 šaukštų pektino miltelių.
Gaminimas: sudėkite braškes į didelį dubenį ir sutrinkite bulvių trintuvu iki norimos konsistencijos. Supilkite cukrų, citrinos sultis ir išmaišykite. Palikite 30 minučių pastovėti, kad cukrus ištirptų. Ant viršaus pabarstykite pektino ir maišykite, kol mišinys pradės tirštėti (kelias minutes). Padalinkite mišinį į 6 stiklainius (dėžutes), viršuje palikdami vietos. Stiklainius uždarykite ir palikite vėsioje ir tamsioje kambario vietoje apie 12 valandų, kad būtų pasiekta tinkama uogienės konsistencija. Tuomet galima perkelti į šaldiklį.

Nevirta mėlynių uogienė
Reikės: 200 g šviežių mėlynių, 100 g uogienių cukraus su pektinu, žiupsnelio vanilės.
Gaminimas: uogas nuplaukite ir nusausinkite, sutrinkite bulvių trintuvu ar šakute bei išmaišykite su cukrumi bei vanile. Maišykite apie vieną minutę.
Nuplaukite ir išdžiovinkite mėlynes. Dubenyje sumaišykite su uogienių cukrumi bei vanile ir 45 sekundes trinkite trintuvu. Leiskite cukrui ištirpti, ir uogienė paruošta šaldymui.

Šventinė aviečių arba mėlynių piurė
Reikės: 0,5 kg uogų, 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio cinamono, 0,5 arbatinio šaukštelio muskato riešuto, 0,5 arbatinio šaukštelio malto imbiero, žiupsnelio gvazdikėlių ir tarkuotos 1 apelsino žievelės.
Gaminimas: uogas su visomis sultimis, jei yra, supilkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Tyrę perspauskite per sietelį, kad liktų sėklos (jei naudojate avietes). Įmaišykite saldiklį, bet jis nebūtinas. Sudėkite prieskonius, gerai išmaišykite, leiskite pastovėti, kad skoniai pasiskirstytų.

Aštroka uogų tyrė su pipirais
Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 1 habanero, jelapeno arba serano pipiro.
Gaminame taip pat, kaip nurodyta ankstesniame recepte.

Uogiška masalos tyrė
Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), 0,5 arbatinio šaukštelio kardamono, ketvirtadalio arbatinio šaukštelio malto imbiero ir žiupsnelio gvazdikėlių.
Gaminkite taip, kaip nurodyta aukščiau.

Trintų uogų ir mėtų tyrė
Reikės: 0,5 kg uogų (aviečių ar mėlynių), 2 šaukštų cukraus pudros, agavos nektaro arba medaus (nebūtina), pusės puodelio šviežių mėtų lapelių.
Gaminimas: uogas ir mėtas sudėkite į virtuvinį kombainą arba trintuvą ir sutrinkite. Įmaišykite saldiklį ir leiskite tyrei pastovėti.

KONSERVUOSITE? PIRMIAUSIA PARUOŠKITE STIKLAINIUS

Prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė primena: norint pradėti konservavimą pirmiausia reikia pasiruošti įrankius ir ingredientus: stiklainius, sodą, druską, cukrų, mėgstamus prieskonius.

Įdomesni agurkų konservavimo receptai žiemą leis paįvairinti įprastus patiekalus.

„Konservavimas prasideda nuo stiklainių valymo. Tam puikiai tinka ne tik plovikliai, bet ir paprasčiausia soda. Tereikia stiklainius palaikyti sodos ir vandens tirpale, tuomet kruopščiai nuvalyti ir nuskalauti po šiltu vandeniu. Dar vienas puikus būdas natūraliomis priemonėmis išplauti stiklainius – panaudoti actą. Geriausia acto ir vandens mišinyje stiklainius pamirkyti per naktį. Tuomet taip pat kruopščiai išvalyti ir nuplauti po tekančiu vandeniu“, – patarė V. Juodkazienė.

POPULIARIAUSIAS BŪDAS – RAUGINIMAS

Vienas populiariausių daržovių konservavimo būdų – rauginimas. Dažniausiai rauginami yra kopūstai ar agurkai, tačiau šiuo būdu paruošti galima ir kur kas daugiau daržo gėrybių: pomidorus, burokėlius, cukinijas, paprikas, morkas.
Pavyzdžiui, kopūstai yra raugiami itin greitai ir nesudėtingai. Jų raugti nebūtina didelėse statinėse, užtenka paprasčiausio stiklainio.

Pirmiausia kopūstus ir morkas reikėtų sutarkuoti. Tuomet juos gerai suminkyti rankomis, kad išsiskirtų sultys ir sudėti į švarų stiklainį. Galiausiai ant kopūstų ir morkų reikėtų supilti gazuoto vandens, druskos ir cukraus mišinį. Stiklainį įstatyti į tuščią indą, pridengti dangeliu ir palikti rūgti.
Po kelių dienų taip paruoštus kopūstus reikėtų sumaišyti su kmynais. Jeigu mėgstate daugiau rūgštelės – galite įmaišyti spanguolių, o jeigu labiau netradicinius skonius – netgi imbiero. Galiausiai kopūstus reikėtų sudėti atgal į sandarų stiklainį, jį sandariai užsukti ir laikyti vėsioje vietoje. Jeigu mėgstate aštriau, kopūstams rauginti galite naudoti ir pikantiškesnius prieskonius, pavyzdžiui, čili pipirus.

Konservavimo sezonas neatsiejamas ir nuo agurkų. V. Juodkazienė rauginimui siūlo rinktis mažiausius ir tvirčiausius agurkus. Būtent jie net po ilgo laiko stiklainyje išliks traškūs ir nesuminkštės. Toliau šio proceso eiga itin paprasta – agurkus reikia sudėti į sterilius stiklainius, užpilti druskos ir vandens tirpalu. Taip pat pridėti įvairiausių prieskonių: nuo tradicinių krapų ir petražolių iki ąžuolo, vynuogių, juodųjų serbentų lapų. Su mūsų skaitytojais „Iki“ tinklo atstovė dalijasi keliais konservuotų daržovių receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Aštrūs agurkėliai su čili ir imbieru

Reikės: pusės kilogramo nedidelių agurkų, 3 šaukštelių jūros druskos, 2 šaukštelių čili miltelių, 2 šaukštų susmulkinto imbiero, 6 susmulkintų česnako skiltelių, 2 šaukštų sojų padažo, 3 supjaustytų svogūnų, 1 puodelio vandens
Gaminimas: nupjaukite agurkų galus ir juos supjaustykite išilgai, į keturias dalis. Tuomet agurkus sudėkite į dubenį. Berkite druską, čili miltelius, imbierą, česnaką, sojos padažą ir sudėkite supjaustytus svogūnus. Viską gerai išmaišykite ir dėkite į stiklainius. Tuomet agurkus užpilkite karštu vandeniu. Tvirtai užsukite ir palikite juos tamsioje, vėsioje vietoje fermentuotis. Tokius agurkus galite patiekti ir po 24 valandų, tačiau kuo ilgiau juos laikysite – tuo daugiau skonio jie įgaus.

Rauginti agurkai su česnaku ir ciberžole

Reikės: 1 kg nedidelių, vienodo dydžio agurkų, 5 puodelių vandens, 2 šaukštų druskos, 1/4 arbatinio šaukštelio ciberžolės, po 1 arbatinį šaukštelį: pankolių, kalendrų, krapų, garstyčių sėklų, kvapiųjų pipirų, pipirų žirnelių, 10–12 griežinėliais supjaustytų česnakų skiltelių, 1/2 plonais griežinėliais supjaustyto svogūno, didelės saujos šviežių krapų, 1–3 šviežių raudonųjų čili pipirų, 3–4 lauro, vynuogių ar ąžuolo lapų.
Gaminimas: paruoškite agurkus: juos nuplaukite, nupjaukite galus ir įmerkite į dubenį su lediniu vandeniu. Tuomet 2 šaukštus druskos sumaišykite su 5 puodeliais vandens ir palaukite, kol ši ištirps. Į gautą tirpalą suberkite ciberžolę. Galiausiai į didelį, švarų dviejų litrų indą sudėkite visus prieskonius, tuomet sudėkite agurkus, česnakus ir svogūnus bei užpilkite gautu sūrimu. Stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10–15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

Aštrūs marinuoti pomidorai su čili ir česnaku

Reikės: kilogramo nedidelių tvirtų pomidorų, kelių žirnelių juodųjų pipirų, kelių lauro lapų, kelių čili pipirų, kelių skiltelių česnako, vandens, 100 ml acto, 1,5 šaukšto druskos, 3 šaukštų cukraus.
Gaminimas: pirmiausia į puodą įpilkite vandens, įdėkite druskos, cukraus ir acto. Viską kelias minutes pavirkite ir atvėsinkite. Tuomet į stiklainį sudėkite nepjaustytus pomidorus, lauro lapus, pipirus bei čili pipirus, česnako skilteles ir užpilkite paruoštu marinatu. Stiklainius sustatykite į puodą su vandeniu, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite iki 10–15 minučių. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.
Parengė Asta ŠILAITYTĖ
Nuotr. iš redakcijos archyvo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto