
Vasarį Mažeikių rajono Viekšnių kultūros centras įgyvendino projektą „Kartu molio taku“. Bet šį kartą – ne apie projektą.
Renginio organizatoriai dalyviams įteikė po molinės puodynės formos sausainį. Akį patraukė ant skanėsto pakuotės užklijuotas lipdukas su užrašu „Kosminiai sausainiai“.
Kaip žinia, už kiekvieno gaminio, už kiekvieno prekės ženklo yra žmogus ar žmonės. Štai ir kilo idėja – pakalbinti žmogų, kuris ne tik kepa, bet ir gražiausiomis spalvomis dabina „Kosminius sausainius“.
Norėjo paeksperimentuoti
Pasirodo, juos kepa iš Kretingos rajono kilusi, daug metų Klaipėdoje gyvenusi, floristės išsilavinimą turinti Judita Brežinskaitė. Pastaruosius pustrečių metų ji – mažeikiškė.
„Kosminių sausainių“ pradžia – 2020 metai – laikas, kai Lietuvos ir viso pasaulio žmones iš įprasto gyvenimo ritmo buvo „išmušusi“ koronaviruso pandemija su visa krūva taisyklių, ribojimų.
Judita, prieš tai ketverius metus gyvenusi užsienyje, tais metais sugrįžo į Lietuvą. Metas buvo įtemptas dėl siautusio koronaviruso, be to, grįžus iš užsienio, darbą susirasti – nelengva.
„Esu gana veiklus žmogus ir norėjau kuo nors užsiimti iš namų. Atsimenu, buvo lapkričio mėnuo – kalėdinio laikotarpio, o kartu ir kalėdinių meduolių kepimo pradžia. Socialiniame tinkle „Facebook“ pamačiau gražiai dekoruotų meduolių nuotraukas. Kilo mintis ir pačiai pabandyti iškepti, paeksperimentuoti“, – prisiminė pašnekovė.
Teko pakeisti pavadinimą
Iš pradžių sausainių kepimas bei dekoravimas Juditai ir buvo eksperimentas, hobis.
„Esu floristė, dirbau su gėlėmis, o sausainių kartkartėmis iškepdavau artimiesiems, draugams ir pažįstamiems“, – pasakojo Judita.
Iš pradžių savo hobį pašnekovė buvo pavadinusi „Mmm sausainiai“. Norėjo, kad pavadinimas atspindėtų sausainių skonį, išvaizdą. Bet ilgainiui ėmė susidurti su šiokia tokia problemėle – kaskart kalbantis su žmonėmis, pavyzdžiui, telefonu, būdavo sunku paaiškinti, kad frazė „Mmm sausainiai“ yra veiklos pavadinimas. Prieš porą metų „Mmm sausainiai“ tapo „Kosminiais sausainiais“.
Prieš dvejus su puse metų Judita atsikraustė gyventi į Mažeikius. Galvojo apie galimybę įsteigti prekybos gėlėmis verslą. Bet apžiūrėjusi, kad Mažeikiuose gėlėmis prekiaujančių skyrių yra labai daug ir bemaž kiekviename net ir nedideliame prekybos centre, suprato, kad reikia sugalvoti ką nors kita. O juk turėjo anksčiau pradėtą, bet šiek tiek į šoną atidėtą veiklą – sausainių kepimą.
Atlieka daugybę darbų
Judita pamanė, kad reikia pakeisti pavadinimą, daugiau reklamuoti savo firminį ženklą, kepti, ir veikla įsilinguos.
Taip ir atsitiko. Šiuo metu „Kosminiai sausainiai“ yra pagrindinis pašnekovės darbas. Kolegų ar pagalbininkų neturi ir viena pati atlieka daugybę įvairių darbų – ruošia sausainiams tešlą, glajų, kepa, dekoruoja, tvarko vadybos, reklamos ir marketingo, buhalterinius reikalus, veža produkciją į muges, prieš didžiąsias metų šventes organizuoja ir veda sausainių dekoravimo kūrybines dirbtuves.
Pasak pašnekovės, smagiausia jos darbo dalis – gyvas bendravimas su žmonėmis. Ne telefonu, ne žinutėmis, o akis į akį. Pavyzdžiui, mugėse.
„Ruošdamasi mugėms dirbu naktimis, o dirbdama pagalvoju: kam man to reikia, juk galėčiau ramiai ilsėtis. Kai įgyvendini individualius klientų užsakymus, žinai, kad tiek, kiek žmogus užsakė, tiek sausainių ir nupirks. Iškepi ir papuoši tiek, kiek reikia. O kalbant apie muges – kitaip. Nežinai, kiek sausainių ir kokių reikia, norisi turėti, ką parduoti, bet ir nesinori, kad po mugės būtų likučių, nes tai juk yra laikas, sąnaudos ir visa kita.
Bet tada nuvažiuoju į mugę, pasistatau palapinę ir tuomet, kai žmonės ateina, bendrauja, domisi, kalbina, paragauja ir matau, kad mano kepiniai jiems patinka, tos akimirkos atperka visus mano naktinius pamąstymus apie tai, kam to reikia“, – kalbėjo J. Brežinskaitė.
Išbandė daug receptų
Pasidairius po „Kosminių sausainių“ paskyrą socialiniame tinkle „Facebook“, nuo jų grožio raibsta akys. O klausantis Juditos pasakojimo apie tai, kad jos kepami sausainiai yra panašūs į meduolius, tačiau minkštesni, be cinamono, vaniliniai karamelizuoti su rūgštele glajuje, burnoje kaupėsi seilės.
Pašnekovė stengiasi, kad sausainiai būtų ir gražūs, ir skanūs. Tešlą ir glajų ji gamina pati. Naudoja kokybiškus produktus, nes juk nuo jų priklauso sausainių kokybė, skonis.
„Per laiką išbandžiau įvairius tešlos receptus. Ieškodama tinkamiausių esu juos pirkusi. Esu kepusi sviestinės tešlos sausainius, bet man nepatiko tekstūra. Kepiau meduolius su cinamonu, bet man pačiai cinamonas ne itin patinka, tai dabar cinamono ir imbiero skonio meduolius kepu tik prieš Kalėdas.
Bet visada laikiausi principo, kad sausainiai – ir jų skonis, ir apipavidalinimas – pirmiausia turi patikti man pačiai“, – kalbėjo darbo vietą sau susikūrusi pašnekovė.
Skubiais atvejais yra išeičių
Pasak J. Brežinskaitės, visos jos darbo dienos skirtingos. Jos priklauso nuo to, kiek ir kokių užsakymų gauna, nuo metų laiko, švenčių, nuo to, kokiose mugėse ji planuoja dalyvauti.
„Šiaip, galima sakyti, kad nauja darbo diena man prasideda iš vakaro – pasižiūriu užsakymus, apgalvoju, ką man reikės pasidaryti, nuo ko pradėti. Jau įsitikinau: planavimas – labai svarbus dalykas, nuo kurio nemaža dalimi priklauso, kaip tau būsimoji diena seksis, kokia ji bus“, – sakė Judita.
O ar būna individualių skubių užsakymų, kai klientai susizgrimba, kad reikia sausainių su jiems reikalingais konkrečiais užrašais, papuošimais, ir paprašo užsakymą įgyvendinti labai greitai?
Pasak pašnekovės, tokie atvejai labai dažni.
„Pavyzdžiui, būna, kad žmogus parašo ketvirtadienio vakare ir paprašo sausainių penktadienio vakarui. Tokiems atvejams aš turiu, vadinkime, universalių rinkinių, kuriuose sausainiai aštuoniasdešimčia procentų jau yra paruošti – bereikia tik užrašyti tekstą, pridėti detalių.
Bet jei pasitaiko tokių užsakymų, kuriems neturiu jokių „paruoštukų“, kai reikia viską pasidaryti nuo nulio, noriu turėti bent dvi dienas. Bet ir tai su sąlyga, kad nėra labai daug kitų užsakymų“, – kalbėjo Judita.
Kita vertus, laikas, per kurį klientai gauna mažeikiškės gaminius, priklauso ir nuo siuntas gabenančių kurjerių.