Mažeikiškio gaminamo troškinio receptas – knygoje apie medžioklę

Nuotr. iš asmeninio archyvo

Po sėkmingos medžioklės daugelyje medžiotojų būrelių gyvuoja tradicija – aptariant medžioklės rezultatus, iš šviežio laimikio pasigaminti gardų valgį.
Savo receptu, kuris yra paskelbtas ir specifinėje medžiotojų literatūroje, pasidalijo dažniausiai prie keptuvių šeimininkaujantis Balėnų medžiotojų būrelio narys Mindaugas Vaišvila.

Priklauso nuo sumedžioto laimikio

Daugiau kaip tris dešimtmečius medžiojantis M. Vaišvila sakė, kad ankstesniais metais būrelyje visus vaišindavo dabar jau amžinybėn išėjęs senas medžiotojas Boleslavas. Prie jo pritikęs ir Mindaugas bei palaipsniui perėmęs šias pareigas.
„Savo pagrindiniu patiekalu po medžioklės laikau stirnos kepenėlių ir šerno sėklidžių troškinį, kurį ragavę visi itin giria. Iki pandemijos buvo tradicija – baigus medžioklę, medžiotojams susirinkti ir gaminant patiekalą bendrauti, aptarti ne tik kasdienius reikalus, bet ir visas naujienas. Ar troškinys bus, priklauso ir nuo sumedžioto laimikio. Pavyzdžiui, per praėjusią varomąją medžioklę sumedžiojome vilką, zuikį ir lapę. Ką iš to gali pagaminti?..“ – kalbėjo medžiotojas.
Boleslovas mažeikiškį paskatino išmokti gaminti, o tobulėjimui ribų nėra – M. Vaišvila sako, kad per vyrų būrį pakanka išmonės, buvo bandymų pridėti česnako ar kitokių prieskonių – ir įprastas žvėrienos patiekalas pasipildo naujais skoniais.
Ankstesniame medžiotojų namelyje balėniškiai turėjo krosnelę, tad troškinį gamindavo ant ugnies, dabar namelyje Užlieknėje yra dujinė viryklė. M. Vaišvila įsitikinęs: tegul žmonės sako, kad tai nesvarbu, tačiau, jo nuomone, ant natūralios ugnies pagaminto valgio skonis ir kvapas – visiškai kitoks, patiekalas gerokai skanesnis.

Gaminimas prasideda komandoje

Mažeikiškių medžioklėje lankęsis ir ne vieną knygą apie medžioklę išleidęs Kostas Slivskis, paragavęs šio troškinio, jo receptą įtraukė į vieną iš savo knygų. Pavadino „M. Vaišvilos stirnos kepenėlių ir šerno sėklidžių troškinys“.
Pasak pašnekovo, gaminimas prasideda nuo komandinio darbo – vieni medžiotojai doroja stirną ir iš karto patiekia virėjui kepenėles, kiti išima ir išverčia šerno sėklides, treti nulupa apie kilogramą svogūnų, smulkiai supjausto česnakus.
Visas straipsnis – penktadienio laikraštyje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

*