Daugelis žmonių, norėdami pasirūpinti savo sveikata ir bendra savijauta, nusprendžia į mitybą įtraukti daugiau multivitaminų.
Vis dėlto, ne visada vaistinėse jų ieškantys žmonės žino, kuo multivitaminai iš tiesų naudingi sveikatai.
Vaistininkė Elvyra Ramaškienė įvardija jų naudą, svarbiausias vartojimo taisykles ir atskleidžia, kaip atskirti, kada šių medžiagų žmogaus organizmui trūksta.
Kas gi tie multivitaminai?
„Eurovaistinės“ vaistininkė E. Ramaškienė sako, kad nors dauguma vitaminų ir mineralų yra gaunami su maistu, ne visada gali pavykti suvalgyti tiek maisto produktų, kad minėtų medžiagų būtų pasisavinta pakankamai.
„Mityba visada yra ir bus ypač svarbi. Tuo tarpu multivitaminai gali padėti įtemptesniais laikotarpiais, esant greitam gyvenimo tempui, kai ne visada randama laiko namuose pasigaminti kokybiško maisto“, – pasakoja vaistininkė.
Pasak pašnekovės, dažniausiai multivitaminų maisto papilduose galima rasti A, C, D, E, K, B grupės vitaminus, taip pat svarbius mineralus, tokius kaip magnis, cinkas, geležis ir kalcis.
Nuovargis – vienas iš trūkumo požymių
Kadangi multivitaminų maisto papildų sudėtį sudaro daug skirtingų vitaminų ir mineralų, apie jų trūkumą gali išduoti labai skirtingi simptomai.
Pavyzdžiui, vitamino B12, magnio ar geležies trūkumas organizme pasireiškia nuolatiniu nuovargiu ir silpnumu. Dažnos infekcinės ligos gali signalizuoti apie vitaminų C ir D bei cinko stoką.
O jeigu skundžiatės išsausėjusia oda ir slenkančiais plaukais, jums gali trūkti vitaminų A, E arba biotino. Mėšlungis gali būti magnio, kalio arba kalcio trūkumo simptomas, o suprastėjęs regėjimas kartais gali išduoti, kad žmogui stinga vitamino A.
„Jeigu susidūrėte su kuriais nors iš šių simptomų, pirmiausia patariama pasidaryti kraujo tyrimus, kad įsivertintumėte, kokių vitaminų jums iš tiesų trūksta. Tuomet gydytojas patars, kokiais vitaminais ir mineralais reikėtų labiau papildyti savo mitybą“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.
Vaistininkė apibendrina, kad multivitaminuose esantys vitaminai ir mineralai, jei organizme jų visų kiekis yra pakankamas, gali padėti palaikyti energiją, stiprinti imuninę sistemą, pagerinti kaulų sveikatą, odos, plaukų ir nagų būklę, palaikyti gerą regėjimą.
Maisto produktai, kuriuose gausu vitaminų
Pasak vaistininkės, norint, kad organizmas pasisavintų daugiau multivitaminų su maisto produktais, svarbu palaikyti subalansuotą mitybą ir pasirūpinti maisto įvairove.
Citrusiniai vaisiai, paprikos, braškės, brokoliai žmogui padeda papildyti vitamino C, riebios žuvys (lašiša, skumbrė), kiaušinio tryniai, pieno produktai – vitamino D, morkos, saldžiosios bulvės, špinatai, moliūgai – vitamino A atsargas. Iš mėsos, grūdų, ankštinių daržovių galima gauti B grupės vitaminų, iš raudonos mėsos, špinatų, lęšių, tofu sūrio – geležies, iš pieno produktų, migdolų, sėklų – kalcio.
„Eurovaistinės“ inf.