
Kovo 14-oji – ypatinga diena ne tik matematikams, bet ir smaližiams. Trečio metų mėnesio 14 diena tapo „pi“ (π) skaičiaus simboliu, nes 3, 1 ir 4 – pirmosios skaičiaus reikšmės. O kadangi „pi“ angliškai tariama kaip „pie“ (liet. pyragas), diena dažnai pažymima suvalgant šį desertą.
Ta proga prekybos tinklo „Iki“ konditeris siūlo greito ir nebrangaus obuolių pyrago receptą.
„Iki“ konditeris Thierry Lauvray pasakoja, kad obuolių pyragas – vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje, todėl jo receptų niekada nebus per daug.
„Paprastai tešla obuolių pyragui būna sodri, trapi – tam reikia nemažai sviesto. Bet greitam, visiškai lengvai paruošiamam ir drėgnam obuolių kepiniui jo gali net nereikėti – pakaks varškės ir šiek tiek aliejaus. O dailiai supjaustyti obuoliai suteiks tiek skonį, tiek vaizdą – pyragą norėsis valgyti net akimis“, – sako konditeris.
Dažnai obuoliniai kepiniai šaukte šaukiasi cinamono, tačiau Th. Lauvray siūlo išmėginti šiek tiek kitokį variantą – prasidėjus pavasariui, norisi daugiau gaivumo, o tai suteiks citrinos sultys ir žievelė.
„Šis varškės ir obuolių pyragas su gaivinančiu citrinų aromatu – tobulas trio, kai norisi šio to gardaus, bet nesinori virtuvėje leisti daug laiko. Tereikia nepatingėti obuolius supjaustyti ne tik pačiam pyragui, bet dalį jų išdėlioti ant viršaus gražiu raštu – iškepęs jis atrodys labai gražiai“, – sako Th. Lauvray.
Lengvas obuolių ir varškės pyragas
Porcijos: vienas 23 cm skersmens pyragas. Gaminimo laikas: apie 1 val.
Reikės: 250 g varškės, 4 didelių obuolių, 4 vidutinio dydžio kiaušinių, 1 citrinos, 150 g cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 60 ml augalinio aliejaus, 150 g kvietinių miltų, 50 g krakmolo, 3 šaukštelių kepimo miltelių, cukraus pudros pabarstyti.
Gaminame:
1. Kiaušinius ir varškę iš šaldytuvo išimkite iš anksto ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Varškę gerai pertrinkite.
2. Obuolius supjaustykite ketvirčiais, nulupkite, išskobkite šerdį, supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenį, sumaišykite su citrinos sultimis ir tarkuota žievele.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. 23 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, užlenkite kraštą, palikdami popierių kaboti.
4. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų ir plakite, kol masė taps lengvi ir puri, apie 5–7 minutes. Pabaigoje įberkite vanilinio cukraus.
5. Į išplaktus kiaušinius sudėkite varškę, augalinį aliejų ir maišykite apie pusę minutės nedideliu mikserio greičiu.
6. Sumaišykite kvietinius miltus su krakmolu ir kepimo milteliais, tada suberkite į išplaktą masę ir maišykite nedideliu mikserio greičiu, kol ingredientai susijungs į vientisą tešlą.
7. Į masę sudėkite maždaug 2/3 obuolių ir šaukštu išmaišykite. Supilkite į formą, išlyginkite paviršių, ant viršaus išdėliokite likusius obuolius, švelniai įspausdami juos į tešlą.
8. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 minutes (kol iš vidurio ištrauktas dantų krapštukas bus sausas). Iškepusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.
Parengta pagal prekybos tinklo „Iki“ inf.