***SANTARVĖS virtuvėlė:*** gaminame tortą iš želė ir… kefyro

Jau penktadienis. Ir prieš akis dvi laisvos dienos, kai galime savo šeimą ar draugus palepinti skanesniais, išradingesniais ir daugiau laiko reikalaujančiais patiekalais. O gal ką nors domina paprastesnių valgių receptai, konservavimo gudrybės?
Visa tai tikimės sutalpinti į naują mūsų svetainės rubriką „SANTARVĖS virtuvėlė“.
Kol mažeikiškiai pagalvos, kokia kulinarine patirtimi verta pasidalyti viešai, rubriką „palaikyti“ nutarė redakcijoje dirbantys žmonės.
Kiekvieną penktadienį mūsų kolegos pristatys po vieną išbandytą valgių gaminimo receptą.
Laukiame ir Jūsų laiškų, patiekalų gamybos proceso aprašymų bei nuotraukų. Viską siųskite adresu info@santarve.lt arba tiesiog portalo viršuje paspaudę mygtuką „Atsiųsti naujieną“.

Želė tortas. Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

Turiu prisipažinti, kad nesu saldumynų mėgėja – man jau geriau silkė. Tačiau kai sulaukiau savo eilės pasidalinti receptu, pasirinkau desertą. Kodėl ne silkę? Kaip sakoma, vienu šūviu – du zuikius nušoviau. Atvažiavo sūnus su drauge, o vadinamasis želė tortas jų labai mėgstamas. Be to, ir apie puodus ilgai nereikia suktis.
Greitis, geras skonis ir maža kaina.
O kiti ingredientai:

  • 3 pakeliai spalvotos želė
  • 50 gramų želatinos
  • pusė stiklinės ar šiek tiek daugiau cukraus
  • litras 3,2 procento riebumo arba šaltibarščių kefyro    

Į atskirus indelius supilame ir karštame vandenyje ištirpiname skirtingų spalvų ir skirtingo skonio želė. Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

GAMINIMAS
Dažniausiai tokį tortą ruošiu iš vakaro – per naktį želė gerai sustingsta. Procedūra trunka vos keliolika minučių. Užviriname vandenį, karštame vandenyje ištirpiname visą želė. Vandens pilame perpus mažiau, nei užrašyta ant pakelio.
Aš perku 80 gramų svorio želė pakuotes, vandens tuomet reikės 250 gramų (pusės puslitrinio stiklainio). Vandenyje ištirpintą želė supilu į indelius ir palieku per naktį sustingti.
Jeigu torto tiek ilgai laukti nėra kada, galima procedūrą paspartinti. Indelius su atvėsinta želė dedame į šaldytuvą, maždaug už poros valandų (priklauso ir nuo to, kokią želė pasirinksite) gamybą galėsime tęsti.  
Želatiną užpilu puse stiklinės drungno vandens ir palieku brinkti.
Per tą laiką nedideliais gabaliukais susipjaustau sustingusią želė, juos suberiu į indą, kuriame bus želė desertas.
Į atskirą indą pilu kefyrą, cukrų ir maišau tol, kol cukrus ištirpsta.
Išbrinkintą želatiną reikia pakaitinti, kad gerai ištirptų. Geriausia indą su želatina įstatyti į puodą su vandeniu ir kaitinti ant viryklės. Maišome, kol želatina visiškai ištirpsta – tik neužvirinkite.
Kai želatina ištirpsta, ją supilu į kefyrą. Viską gerai, bet greitai išmaišau ir užpilu ant supjaustytų želė gabaliukų. Tada dar kartą viską išmaišau – kad spalvoti želė gabaliukai geriau pasiskirstytų.
Paruoštą tortą įdedu į šaldytuvą. Šiek tiek kantrybės, ir jau galima mėgautis gaiviu desertu.

Želė torto savikaina – apie dešimt litų. Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

Jeigu nusprendėte išbandyti šį desertą, skanaus Jums linki „Santarvė“ ir Birutė.
Be abejo, dėl skonio galima ir pasiginčyti.
Tačiau neįprasto torto gamybą fiksavęs ir jo ragavęs kolega Sigitas pakartoti neatsisakė.

P. S. Šis desertas nėra mano šedevras. Net nežinau, kas jo autorius. Tačiau kai pirmą kartą paragavau, juo pavaišinusios kolegės puoliau prašyti recepto. O taip būna nedažnai:)
Tikiuosi, nesugadinau:)

3 Atsakymai į “***SANTARVĖS virtuvėlė:*** gaminame tortą iš želė ir… kefyro”

  1. Dovilė parašė:

    labai skanu ir su šviežių vaisių gabaliukais :) Vasariškas tortukas gaunasi :))

  2. Tortas parašė:

    Dar skaniau su kondensuotu pienu

  3. Mante parašė:

    Skaniai atrodo :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto