***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Garnyras prie šventinių patiekalų

Sveikos mitybos šalininkai rekomenduoja, kad daržovės turėtų sudaryti apie tris ketvirčius porcijos – tada mūsų organizmas lengviau pakels šventinių valgių gausą.

Garnyras iš nevirtų porų

Porus gerai nuplaukite, jų baltąją dalį supjaustykite skridinėliais. Jeigu porai stori, juos galima perpjauti išilgai. Tie, kas nemėgsta aštresnio porų skonio, turėtų pjaustytus porus nuplikyti, po to – nusausinti.

Paruoštus porus galite pateikti:

su alyvuogėmis – jas galite pjauti pusiau ir dviem trims porams reikės apie dvylikos alyvuogių. Šį garnyrą paskaninkite pomidorų padažu ir trupučiu aliejaus, druskos – pagal skonį;

su pievagrybiais – trumpai virtus pievagrybius supjaustykite ketvirčiais ar perpus, sumaišykite su pjaustytais porais. Skaninkite neriebiu majonezu arba trupučiu acto ir aliejaus. Druskos berkite pagal skonį;

su obuoliais – supjaustytus porus sumaišykite su kubeliais pjaustytais obuoliais. Skaninkite druska, neriebiu majonezu arba citrinos sultimis su aliejumi.

Garnyras iš saliero

Saliero šaknį reikia nulupti, o supjausčius šiaudeliais arba sutarkavus – apšlakstyti citrinos sultimis, kad salieras nepajuoduotų.

Salierus galima patiekti:

su morkomis – lygiomis dalimis sumaišykite tarkuotus salierus ir morkas, paskaninkite trupučiu druskos, neriebiu majonezu arba aliejumi. Kad garnyras būtų puošnesnis, įberkite kapotų žalumynų;

su svogūnais – į šiaudeliais pjaustytus salierus (arba stambiai sutarkuotus) įtarkuokite svogūno galvą. Proporcijos – pagal skonį. Įlašinkite truputį aliejaus, acto, įberkite druskos. Garnyrui leiskite pastovėti gerą valandą, kad salierai pasimarinuotų;

marinuotus – užvirkite vandenį, į kurį pagal skonį berkite druskos, cukraus, įpilkite acto. Į verdantį marinatą suberkite storesniais šiaudeliais arba skridinėliais pjaustytus salierus, nukaiskite ir atvėsinkite. Salierus marinuokite vieną dieną, po to patiekite.

Garnyras iš obuolių

Reikia nesaldžių, geriau – rūgštesnių obuolių. Obuolius galite nulupti, o jei odelė nekieta, to galima ir nedaryti. Pjaustykite obuolius skiltelėmis arba stambiai sutarkuokite. Kad obuoliai nepatamsėtų, apšlakstykite citrinos sultimis.
Obuolius maišykite pagal pasirinkimą:
su svogūnais ir salierais;
su tarkuotais moliūgais arba kriaušėmis bei žalumynais;
su riešutais ir morkomis;
su svogūnais ir žalumynais.
Gardinkite neriebiu majonezu, grietine. Įberkite cukraus, druskos.
Taip paruošti obuoliai tinka prie mėsos valgių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto