***SANTARVĖS VIRTUVĖLĖ:*** Ir vėl Užgavėnės, ir vėl blynai…

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Užgavėnės visų pirma asocijuojasi su sočiu ir gausiu maistu. Pagonybės ištakas turinčią linksmą persirengėlių šventę lydi simbolinis valgis – blynai.
Juos kepa beveik visuose namuose. Ir kiekviena šeimininkė turi savo blynų kepimo paslapčių
Pasidalykime jomis.

Kepant paprastus miltinius blynus, sėkmė jus lydės, jeigu kiaušinio trynius atskirsite nuo baltymo. Baltymus išplakite atskirai ir labai atsargiai, kad nesukristų tešla, išmaišykite su iš anksto paruošta kiaušinio trynių, miltų ir vandens, pieno ar alaus mase.
Jeigu norite, kad blynai būtų minkšti, purūs, niekada į tešlą nepilkite neskiesto pieno – jį patartina bent perpus skiesti vandeniu. Minkštumo blynams suteikia ir mineralinis vanduo, alus (jį taip pat galima skiesti vandeniu).
Tešla turi būti grietinės tirštumo.
Jeigu norite saldžių blynų, truputį berkite cukraus, bet nepadauginkite – blynai svils.
Bulvinius  blynus suminkštins kartu su bulvėmis sutarkuotas svogūnas.
Pabandykite išsikepti ir aukštaitiškų bulvinių blynų: iš vakaro užmaišykite miltinių blynų tešlą. Į ją dėkite miltų, kiaušinių, truputį druskos, šilto kefyro arba šilto vandens. Miltų tešlą pernakt „parauginkite“, rytojaus dieną sumaišykite su šviežiais bulvių tarkiais. Tokius blynus labai vertina jaunimas, studentai, mėgstantys pavalgyti nebrangiai ir sočiai.
Norintiems įvairovės galima pasiūlyti ir kitokių blynų.

Blynai su obuoliais
Užmaišykite miltinių blynų tešlą su atskirai išplaktu kiaušinio baltymu. Obuolius nulupkite, išimkite vidurius, neperpjaudami obuolio. Jį supjaustykite griežinėliais. Į gerai įkaitintus riebalus krėskite tešlos, dėkite obuolio griežinėlį, vėl krėskite tešlos. Apkepkite iš abiejų pusių.
Tokių blynų variantas Nr. 2 – blynai su kaimišku varškės sūriu. Vietoj obuolio tereikia dėti sūrio gabalėlį.
Blynus tinka valgyti su uogiene, skystu medumi, pasaldinta grietine.

Blynai su krabų lazdelėmis
Užmaišykite miltinių blynų tešlą. Nedėkite cukraus. Galite įberti žuviai tinkamų arba „Vegetos“ tipo prieskonių.
Krabų lazdeles supjaustykite smulkiais gabaliukais, įmaišykite į tešlą ir kepkite gerai įkaitintuose riebaluose.
Vietoje miltinių blynų tešlos galite išbandyti ir kitokią tešlą: suplakite 4 kiaušinius, įdėkite 4 šaukštus krakmolo ir 4 šaukštus majonezo.

Makaronų blynai
Karštu vandeniu užpilkite greitai pagaminamus makaronus (vadinamąją kinišką sriubą). Dviem pakeliams makaronų imkite 3 kiaušinius, 50 gramų tarkuoto fermentinio sūrio. Dviem šaukštais imkite tešlą ir kepkite gerai įkaitintuose riebaluose.

Iki Užgavėnių dar yra šiek tiek laiko, tad pasidalykime blynų „paslaptimis“ ir receptais.
„Santarvės virtuvėlė“ laukia Jūsų laiškų.
Receptus siųskite adresu info@santarve.lt su nuoroda „Santarvės virtuvėlei“.

One Reply to “***SANTARVĖS VIRTUVĖLĖ:*** Ir vėl Užgavėnės, ir vėl blynai…”

  1. dekinga skaitytoja parašė:

    Labai aciu Santarves virtuvelei uz vertingus patarimus. Suzinojau paprastu gudrybiu, ko reikia, kad blynai taptu gardesni. Aciu Jums.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto