Kad ir kaip taupiai gamintume valgį ar pirktume maisto produktus, vis tiek neišvengiame maisto likučių. Ypač daug jų lieka po šventinio savaitgalio.
Likučius kiekviena šeimininkė suvartoja savaip – kas naujų patiekalų sugalvoja, kas augintiniams sušeria ar per žiemą paukščius lesina.
Mes siūlome šį bei tą pagaminti.
Bulvių apkepas keptuvėje
Nuo pagrindinio valgio likusias šaltas virtas bulves sumaigykite šakute. Gerai įkaitinkite keptuvę, įpilkite truputį aliejaus, jeigu mėgstate – dėkite margarino. Bulves sudėkite į keptuvę, išlyginkite. Ant bulvių dėkite sluoksnį pakeptų svogūnų (valgį galima gaminti ir be jų). Tepkite majonezo, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu. Prieskonių dėkite pagal savo pomėgius.
Apkepą kepkite tol, kol perkais bulvės ir išsilydys sūris.
Kiaušinienė su bulvėmis
Apie 0,5 kg bulvių, virtų su lupenomis, supjaustykite griežinėliais. Keptuvėje pakepkite smulkiai supjaustytus 2 svogūnus. Įberkite 50 gramų rūkytos šoninės, supjaustytos kubeliais. Sudėkite bulves.
6 kiaušinius išplakite su prieskoniais ir 100 gramų grietinės, įberkite svogūnų laiškų. Kiaušinių masę užpilkite ant bulvių.
Kepkite orkaitėje, kol sukrekės kiaušinis.
Sultinys su džiūvėsėlių kukuliais
Gerai išplakite 4 kiaušinių baltymus, atsargiai sudėkite paplaktus kiaušinių trynius, suberkite 4 šaukštus tarkuoto fermentinio sūrio, 4 šaukštus grūstų džiūvėsėlių ir užmaišykite tešlą.
Į stipriai verdantį mėsos sultinį arbatiniu šaukšteliu suleiskite kukulius. Virkite, kol kukuliai iškils į paviršių.
Obuolių ir duonos salotos
Stambiai sutarkuokite 4 prinokusius obuolius, apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepajuoduotų. Įmaišykite stambiai sutarkuoto fermentinio sūrio (apie 100 gramų) bei sumaltų arba sutarkuotų juodos duonos džiūvėsėlių (kokias 4 riekeles).
Jeigu mėgstate, salotas paskaninkite garstyčiomis, džiovintų česnakų milteliais.