***SANTARVĖS VIRTUVĖLĖ:*** Rudeninės avietės – žiemai

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Uogos žiemą – puikus vasaros prisiminimas. Skanus ir reikalingas, kai kepame pyragus, pyragėlius, kai į uogienes dažome blynus, valgome varškę, sūrį.

Sodininkus vis dar džiugina rudeninių aviečių derlius. Siūlome kelis variantus, kaip paruošti šių uogų atsargų.


Aviečių drebučiai

Avietes perrinkite, suberkite į puodą, įpylę truputį vandens (tik ant puodo dugno) – pašutinkite iki uogos paleis sultis. Uogas gerai nuspauskite per tankų audinį. Pamatuokite gautą skystį ir jį sumaišykite su tokiu pat kiekiu cukraus. Masę užkaitinkite, pavirkite apie pusvalandį. Nepervirkite, nes tuomet aviečių drebučiai bus negražios spalvos. 
Drebučius supilkite į gerai iškaitintus stiklainius, užsukite. Drebučiai atauš ir tuomet sustings.
Jų pranašumas lyginant su kitomis uogienėmis toks, jog taip verdant uogas nelieka kauliukų. Tačiau, jeigu aviečių uogienę skirsite vaistams nuo peršalimo, tuomet jas reikėtų virti su kauliukais.


Šaldytos avietės su cukrumi

Avietes perrinkite, jeigu reikia – nuplaukite. Uogas mediniu grūstuvu patrinkite, vis įberdami truputį cukraus. Kai cukrus ištirps, avietes supilkite į plastikinius indus arba maišelius ir sudėkite į šaldiklį. 
Žiemą, atitirpinus avietes, galėsite iš jų gaminti morsą, kisielių, skaninti ledus, blynus, lietinius.


Uogos su medumi

Uogas (pavyzdžiui, avietes, juoduosius serbentus, mėlynes) perrinkite, jeigu reikia – nuplaukite. Jeigu neturite šviežio skysto medaus, susicukravusį medų truputį pakaitinkite, bet jokiu būdu neužvirkite, nes tuomet medus praras visas savo gerąsias savybes. 
Ataušusiu medumi užliekite uogas, atsargiai pamaišykite. Viską sukrėskite į plastikinius indus arba supilkite į maišelius ir dėkite į šaldiklį.
 Žiemą uogas atitirpinsite ir turėsite jau paruoštą desertą, kurį bus galima derinti su kitais skanumynais –  varške, baltu sūriu, ledais – arba patiekti su arbata.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto