***SANTARVĖS VIRTUVĖLĖ:*** Švenčių stalui

Mintyse jau ruošiamės šventėms. Suprantama, turime savų patikrintų receptų, kurie bet kokiu atveju garantuoja sėkmę ir valgytojų pripažinimą. Tačiau toms šeimininkėms, kurioms smagu eksperimentuoti, siūlome paįvairinti šventinį meniu.

Džiovintomis slyvomis įdarytas kumpis
0,7–1,2 kg kumpio,

70–100 g kiaulienos faršo,
50–70 g džiovintų slyvų,
prieskonių, šaukštelis cukraus.
Pirkdamos mėsą, rinkitės vientiso raumens gabalą; jį apipjaustykite, kad vyniotinis būtų aptakios formos. Įpjaukite kumpį išilgai (per vidurį) ir įtrinkite prieskoniais. Faršą paruoškite taip, kaip maltinukams. Per visą kumpio ilgį vienoje įpjovos pusėje dėkite slyvas, likusią ertmę kimškite faršu. Ant celofano pabarstykite morkų, žalumynų, įdarytą kumpį standžiai suvyniokite, suriškite ir kepkite 1,5 val. 220 laipsnių karštumo orkaitėje.

Barščiai su grybais
200 g grybų, šaukštas sviesto,

svogūnas, 400 g burokėlių,
200 g bulvių, druskos,
1,5 l sultinio, šaukštelis miltų,
1–2 šaukštai grietinės,
2–3 šaukštai žalumynų.
Paruošti grybai ir susmulkintos prieskoninės daržovės patroškinamos svieste. Virti burokėliai sutarkuojami. Bulvės supjaustomos kubeliais ir išverdamos sultinyje. Paskui į sultinį sudedami visi produktai, supilami miltai, sumaišyti su trupučiu šalto skysčio, ir viskas verdama dar 10 min. Barščiai paskaninami grietine.

Viščiukas su graikiniais riešutais
Nedidelis viščiukas,

2 dideli svogūnai,
2 puodeliai graikinių riešutų,
1 puodelis džiovintų slyvų, sviesto, druskos, pipirų.
Viščiuką įtriname druska ir pipirais. Svogūnus, riešutus, slyvas sumalame mėsmale, įdedame šiek tiek druskos. Dalį sumaltos masės kemšame į viščiuko vidų. Viščiuką dedame į indą (geriau tinka su dangčiu), išteptą sviestu, į likusią sumaltą košę įpilame šiek tiek vandens ir apipilame viščiuką. Kepame apie 1 valandą.
Garnyrui labiausiai tinka birūs ryžiai su pakeptomis razinomis.

Bananinis keksas

Bananinis keksas
300 g miltų, 200 g cukraus,

3 bananai, 4 kiaušiniai,
3 šaukštai grietinės,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
2 šaukštai cukatų,
15 g vanilinio cukraus,
žiupsnelis druskos,
2 šaukštai sviesto formai patepti,
2 šaukštai džiūvėsėlių formai pabarstyti, 100 g šokolado.
Bananus maišikliu sutrinti su grietine, sudėti cukatas, druską ir supilti 100 g cukraus. Kiaušinius išplakti, pamažu suberti cukrų, plakant suberti vanilinį cukrų. Tada suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, po truputį sudėti sutrintų bananų masę ir maišyti, kol tešla pasidarys vienalytė. Paruoštą tešlą supilti į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą formą.
Kepti 45–55 minutes 170 laipsnių karštumo orkaitėje.
Šiltą keksą apipilti ištirpintu šokoladu ir palikti atvėsti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto