***SANTARVĖS VIRTUVĖLĖ:*** Vasaros desertą – žiemai

Uogos žiemą – puikus vasaros prisiminimas. Eltos nuotr.

Daržuose jau beveik baigėsi braškės, bet prasideda kitokių uogų sezonas. Miškuose noksta mėlynės, tuoj prisirps avietės, jų ir kitų uogų derlius laukiamas ir mūsų soduose.

Uogos žiemą – puikus vasaros prisiminimas. Be to, skanus ir reikalingas, kai  kepame pyragus, pyragėlius, kai į uogienes dažome blynus, valgome varškę, sūrį.
Štai keli receptai, kaip pasiruošti uogų žiemai.


Aviečių drebučiai

Avietes perrinkite, jeigu rinkote švarioje ir žinomoje vietoje – galite neplauti. Uogas suberkite į puodą, įpylę truputį vandens (tik ant puodo dugno) – pašutinkite iki jos paleis sultis. 
Uogas gerai nuspauskite per tankų audinį. Pamatuokite gautą skystį ir jį sumaišykite su tokiu pat kiekiu cukraus. Masę užkaitinkite, pavirkite apie pusvalandį. Nepervirkite, nes tuomet aviečių drebučiai bus negražios spalvos.
Aviečių drebučius galite paskaninti ir trupučiu agrastų sulčių.
Drebučius supilkite į gerai iškaitintus stiklainius, užsukite. Drebučiai atauš ir tuomet sustings.
Tokiu pat būdu galite pasigaminti raudonųjų ar juodųjų serbentų, agrastų drebučių. Jų pranašumas lyginant su kitomis uogienėmis toks, jog taip verdant uogas nelieka sėklyčių. Tačiau, jeigu aviečių uogienę skirsite vaistams nuo peršalimo, tuomet jas reikėtų virti su sėklytėmis.


Šaldytos avietės su cukrumi

Avietes perrinkite, jeigu reikia – nuplaukite. Avietes mediniu grūstuvu patrinkite, vis įberdami truputį cukraus. Kai cukrus ištirps, avietes supilkite į plastikinius indus arba maišelius ir sudėkite į šaldiklį. Žiemą, atitirpinus avietes, galėsite iš jų gaminti morsą, kisielių, skaninti ledus, blynus, lietinius.


Uogos su medumi

Kokias nors uogas (pavyzdžiui, avietes, juoduosius serbentus, mėlynes) perrinkite, jeigu reikia – nuplaukite. Jeigu neturite šviežio skysto medaus, susicukravusį medų truputį pakaitinkite, bet jokiu būdu neužvirkite, nes tuomet medus praras visas savo gerąsias savybes. 
Ataušusiu medumi užliekite uogas, atsargiai pamaišykite. Uogas sukrėskite į plastikinius indus arba supilkite į maišelius ir dėkite į šaldiklį.
 Žiemą uogas atitirpinsite ir turėsite jau paruoštą desertą, kurį bus galima derinti su kitais skanumynais –  varške, baltu sūriu, ledais – arba patiekti su arbata.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto