***SANTARVĖS virtuvėlė:*** Pirmąjį derlių – į atsargas

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Soduose, daržuose lapkočius nokina rabarbarai, žalius lapus kelia rūgštynės, špinatai.

Šios daržovės, be abejo, skaniausios šviežios, tačiau žiemą retsykiais taip pat norisi tikros, vasarą primenančios rūgštelės. Norui nuraminti pasitarnaus rabarbarų ir rūgštynių atsargos, špinatai gi pravers kepant pyragus, kiaušinienę.


RABARBARŲ DREBUČIAI SU APELSINAIS

Jiems pagaminti reikės 1,5 kg rabarbarų, 3 neluptų apelsinų, 1,25 kg pektininio cukraus (1+1) (tokio cukraus yra pirkti prekybos centruose ir jo būna įvairaus, svarbu, kokie skaičiai užrašyti ant pakelio).
Rabarbarus nulupkite, supjaustykite 3 cm ilgio gabalėliais. Apelsinus nulupkite labai plonai – tik oranžinį sluoksnį. Apelsino žievelę ir rabarbarus užpilkite 500 g vandens ir virkite 5 minutes.
Po 15 minučių, kai rabarbarai šiek tiek atvės, juos gerai nukoškite per medvilninį skudurėlį, tirščius nuspauskite. Nuo apelsinų nulupkite baltąjį sluoksnį, išsunkite sultis. Jas sumaišykite su rabarbarų sultimis, užkaiskite, įberkite pektininio cukraus tiek, kiek tūrio buvo sulčių.
Virkite dar porą minučių arba kaip bus nurodyta ant cukraus pakelio. Nuslūgus putoms, drebučius supilkite į stiklainį. Į sultis dar galima sudėti kapotą apelsinų minkštimą, svarbu, kad nebūtų plėvių.
Kad ir ką gamintumėte iš rabarbarų, žinokite, kad prie jų labai dera vanilė, cinamonas, citrusinių vaisių žievelė, kompotui – obuoliai ir imbieras.


PADAŽAMS

Tyrei pagaminti reikės 1 kg špinatų lapų, 300 g petražolių lapų, 50 g baziliko, 200 g įvairių pavasarinių žalumynų: portulakos, dilgėlės, rūgštynių, žąsinės sidabražolės, gysločio – visko lygiomis dalimis. Jei ko ir nerasite – ne bėda.
Špinatus ir žoles perrinkite, gerai nuplaukite ir nenuvarvintus dėkite į puodą, kuriame žalumynus troškinkite, kol lapai sukris ir patamsės.
Tuomet sukrėskite į sietą ir nuvarvinkite. Po to daržoves nuspauskite ir sukapokite. Kapotą masę padalinkite į porcijas, sukrėskite į polietileninius maišelius ir sudėkite į šaldymo kamerą.


PADAŽAI IŠ ŠPINATŲ TYRĖS

Pesto padažas. Jam pagaminti reikės kelių šaukštų užšaldytos špinatų tyrės, 2 skiltelių česnako, 100 g alyvuogių aliejaus, vieno šaukšto išlukštentų kedro riešutų. Viską gerai ištrinkite, į padažą pagal skonį įberkite druskos, pipirų. Šis padažas tinka prie makaronų, pupelių ir pomidorų patiekalų.
Žaliasis padažas. Į kelis šaukštus špinatų tyrės įmaišykite vieną kietai virtą ir sukapotą kiaušinį, 100 g natūralaus jogurto, 4 šaukštus aliejaus, įberkite druskos ir pipirų. Tinka prie virtos mėsos.


NATŪRALIOS RŪGŠTYNĖS

Šviežius rūgštynių lapus perrinkite, nuplaukite, galite šiek tiek susmulkinti, nuplikykite. 
Po to sukimškite į nedidelius stiklainius, užpilkite verdančiu vandeniu, pridenkite dangteliais ir gerą valandą kaitinkite verdančiame vandenyje. Po to dangtelius užsukite.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto