Senjorai ne tik bendrauja, bet ir dalijasi kulinarinėmis paslaptimis

Levutės Pleinienės teigimu, senjorai šiais metais leidosi į keliones trylika kartų. Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

„Bendruomenė plius“ tęsia pažintį su Mažeikiuose veikiančiomis bendruomenėmis, organizacijomis – domisi jų veikla bei prašo pasidalyti maisto gaminimo paslaptimis.
Šį kartą savo kulinarinių sugebėjimų ypatumus atskleidė per 270 Mažeikių miesto ir rajono pensininkų vienijanti „Bočių“ bendrija.

Pasirenka pagal pageidavimus

Bendrijos pirmininkė Levutė Pleinienė patikino, kad senjorai ne tik po virtuvę sukinėjasi, bet ir aktyviai keliauja bei dalyvauja įvairiuose renginiuose, šventėse. Vien šiais metais jie vyko į trylika ekskursijų.
Bendrijos pirmininkės teigimu, metų pradžioje surenkami žmonių pageidavimai, ką jie norėtų nuveikti, kur nuvažiuoti, ką aplankyti. Po to atrenkami tie, kurių pageidavo daugiausiai žmonių.
„Be abejo, atsižvelgiame ir į finansines galimybes. Šiais metais vykome ir į kelias nemokamas keliones. Esam pakankamai aktyvūs ir finansavimą gauname, rašydami projektus. Esame įsijungę į vyriausybinės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vykdomą veiklą. Bendraujame ir lankome vaikus iš asocialių šeimų“, – savo veiklą apibūdino bendrijos pirmininkė L. Pleinienė.

Džiaugiasi susitikimais

Pasak pašnekovės, senjorai noriai dalyvauja įvairiuose renginiuose, nes jiems trūksta progų susitikti, elementaraus bendravimo.
„Mūsų bendrija garsi savo dainomis, rengiamomis šventėmis, kurios pritraukia didelį būrį svečių ne tik iš rajono, bet ir iš kaimyninių šalių ir rajonų“, – džiaugėsi L. Pleinienė.
Susibūrimų, vakaronių metu senjorai vaišinasi pačių paruoštais valgiais: pradedant keptomis voveraitėmis, baigiant lietuviškais bulvių patiekalais.
Artėjant didžiosioms metų šventėms „Bočiai“ siūlo ir „Bendruomenės plius“ skaitytojams vaišių stalą paįvairinti patiekalais, pagamintais pagal jų receptus.

„Bočiai“ įvairių švenčių ir renginių metu dalijasi savo kulinarinėmis paslaptimis.

Kūčių mišrainė
Reikės: 250 g bulvių, 150 g kopūstų, 150 g raugintų agurkų, 2 šaukštų aliejaus, acto. Pagal skonį druskos, cukraus, pipirų, krapų.

Paruošimas.
Išvirti neskustų bulvių. Jas atvėsinus, nulupti ir supjaustyti kubeliais. Kopūstus smulkiai supjaustyti, pasūdyti ir pusvalandį palaikyti. Po to sumaišyti su bulvėmis ir susmulkintais agurkais.
Mišrainę užpilti padažu, pagamintu iš aliejaus, acto ir pipirų. Užberti krapų.

Rudens gėrybių salotos

Reikės: agurkų, porų, žiedinių kopūstų, įvairių pupų ir pupelių (šparaginių, vijoklinių, sojos), paprikos, svogūnų, pakepintų saulėgrąžų, moliūgų, krapų, petražolių, fermentinio sūrio, virto kiaušinio baltymo.
Pagardinimui pagal skonį: alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos, arba: jogurtinės grietinės, sumaišytos su majonezu.

Paruošimas.
Agurkus, papriką, moliūgą supjaustyti šiaudeliais, svogūnus – pusžiedžiais, o sūrį ir kaušinio baltymą – kubeliais. Pupeles ir pupas išvirti. Supjaustytus žiedinius kopūstus ir svogūnus pamarinuoti su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir druska. Tačiau kopūstus ir svogūnus marinuoti būtina atskirai.
Šeimininkės primena, kad ruošiant šias salotas, supjaustytas daržoves reikia laikyti atskiruose induose, ir viską sumaišyti ne iš anksto, o tik prieš tiekiant į stalą.

Bulvių suktinukai

Reikės: 0,5 kg neriebaus kiaulienos faršo, 1 kiaušinio, 2–3 svogūnų. Pagal skonį druskos, pipirų, mėsos prieskonių ir pomidorų padažo.
Tešlai: 1 kg su lupenomis virtų bulvių, 2–3 stiklinių miltų, 2–3 kiaušinių.

Paruošimas.
Į faršą įmušti kiaušinį, pagal skonį įberti druskos, pipirų ir mėsos prieskonių. Masę gerai išminkyti.
Bulves nulupti, sumalti mėsmale. Į gautą masę įmušti kiaušinius, suberti miltus ir išminkyti. Jei tešla limpa prie rankų, dar įdėti miltų. Gautą tešlą iškočioti ir supjaustyti juostelėmis arba kvadratais. Į jų vidų dėti faršo ir suformuoti suktinukus. Galų nesulipinti.
Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir į jį dėti suktinukus. Kepti, kol gražiai paruduos.
Patiekti su acte marinuotais svogūnais ir pomidorų padažu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto