Specialistai pataria, kaip šventiniu laikotarpiu išvengti užkrečiamųjų ligų

Nuotr. iš redakcijos archyvo

Šventinis laikotarpis Lietuvoje yra gana ilgas: nuo šv. Kūčių iki Naujųjų metų. Per šventes žmonių nuotaikos šventinės, pakilios, linksmos, mažiau negatyvių minčių ir streso.
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Telšių departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Laima Balsevičienė primena, kad apėmus šventinei nuotaikai nereiktų pamiršti užkrečiamųjų ligų, kurios vienokiu ar kitokiu būdu paliečia kai kuriuos žmones šventiniu laikotarpiu gal net dažniau nei įprastai.

Tinkamas maisto tvarkymas ir higiena

Kad šventės nevirstų persivalgymu ir žarnyno užkrečiamosiomis ligomis bei maisto toksinėmis infekcijomis, reikėtų nepamiršti kelių pagrindinių maisto tvarkymo ir higienos reikalavimų:
* tinkamas terminis maisto paruošimas – gyvūninės kilmės produktus būtina gerai išvirti ar iškepti;
* tinkamas maisto laikymas – nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą reikia padėti į šaldytuvą, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi. Ligą paprastai sukelia pakankamai didelis patekusių su maistu bakterijų kiekis. Ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti;
* vengti kryžminio maisto užteršimo – maistą gaminkite taip, kad mikrobai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į jau paruoštą maistą. Todėl kiekvieną kartą būtina plauti rankas po žalios mėsos dorojimo, taip pat kruopščiai išplauti ir nuvalyti įrankius, stalų paviršius, lenteles, ant kurių buvo išdorota žalia mėsa ar paukštiena. Žalią mėsą, daržoves ir paruoštus produktus geriau pjaustyti ant atskirų lentelių. Stengtis, kad šaldytuve laikomas vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žaliaviniu, o skystis nuo atitirpinamos mėsos nelašėtų ant kitų produktų;
* plauti, valyti – kuo dažniau plaukite, valykite virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Žalią mėsą, daržoves ar gatavus produktus geriau pjaustyti ant atskirų lentelių. Nuolat dezinfekuokite kempinėles, šluostes. Tai galima padaryti virinant, pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus. Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai plaukite po tekančiu vandeniu. Kopūstų, salotų viršutinius lapus geriau nuimti;
* asmens higiena – didžiąją dalį bakterijų galima pašalinti įprastinėmis priemonėmis, t. y. muilu ir vandeniu, todėl visada plaukite rankas ne tik pasinaudojus tualetu ar prieš valgio gaminimą, bet dar dažniau – jį gaminant.
 

Alkoholis – ypač pavojingas

Patariama perkant maistą iš parduotuvės atkreipti dėmesį į galiojimo terminą. Ir turbūt svarbiausia sėdint prie švenčių stalo nepersivalgyti.
L. Balsevičienė pastebi, kad neatsiejama šventine atributika tapo ir alkoholis. Todėl specialistė primena, kad kepenys ne veltui vadinamos pagrindine organizmo laboratorija: per parą jos apdoroja apie 720 l kraujo, kuris dažnai per šventes būna „pripildytas“ alkoholiu.
Kepenų ląstelėse vyksta nuodingų medžiagų nukenksminimas, ne išimtis ir alkoholis. Per didelis alkoholio kiekis skatina kepenų pažeidimų vystymąsi.
Jeigu nepavyko išvengti maistu plintančios infekcinės ligos, pajutus pirmuosius ligos požymius (pykinimą, vėmimą, viduriavimą, pilvo skausmus, karščiavimą), patartina kuo skubiau kreiptis į
gydytoją.
„Šventiniu laikotarpiu pasinaudokime keliomis frazėmis: „…kas per daug, tas nesveika…“, „…visko turi būti po truputį…“ , – pataria specialistė.

Parengta pagal Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Telšių departamento pranešimą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto