Iki šiol gyvuoja nuostata, kad bent Kovo 8-osios vakarą vyrai turėtų susikeisti pareigomis su savo moterimis – sutvarkyti butą, pasirūpinti vaikais, pagaminti ką nors skanaus ir palepinti žmoną ar draugę.
Jei abu dirba, daugelis čia išvardytų sąlygų savaime atkrinta. Tačiau šventinės vakarienės idėja vis tiek gali būti įgyvendinta.
Manau, kuo rečiau vyras apsilanko virtuvėje, tuo įsimintinesnis bus šis bandymas.
Norėdama palengvinti jūsų kulinarines paieškas, kelių pažįstamų mažeikiškių vyrų, mėgstančių gaminti valgius, paprašiau pasidalyti receptais patiekalų, kurie, jų nuomone, būtų nelabai sudėtingi, bet skanūs ir padarytų įspūdį moterims.
Prieš pradėdama aprašinėti kiekvieną jų siūlomą patiekalą pabandžiau pristatyti savo pagalbininkus. Jų požiūris ir žinios, atrodytų, patvirtina vyraujančią nuomonę, kad būtent vyrai – geri ir išradingi kulinarai.
Vakarui – žuvis
Mažeikiškis Aivaras savo namų virtuvės nelaiko vien tik moteriškos veiklos zona. Priešingai, jis prisipažįsta, kad virėjauti – malonumas. Ypač tada, kai sugalvoja išbandyti kokį nors netradicinį receptą. Nors ir pyragą iškepti vyriškiui nėra problema, jo mėgstamiausia „žaliava“ patiekalams – mėsa arba žuvis.
Paprašytas pasidalyti kokiu nors nesudėtingu „vyrišku“ receptu – tokiu, kokį įgyvendinti nebūtų sunku ir virtuvės nemėgstančiam sutuoktiniui ar draugui, Aivaras pažadėjo pagalvoti.
Trečiadienio rytą manęs, atėjusios į darbą, laukė laiškelis.
„Taip jau susiklostė, kad per kelias dešimtis metų, prabėgusių sėdint po padu sovietų sąjungai, į smegenis giliai nusėdo tradicija tą dieną dovanoti gėles moterims. Lyg tik šią vieną dieną tai reikėtų daryti. Tai reikia daryti visada!“ – taip idėją pradžiuginti mylimą moterį Tarptautinės moters dienos proga pakomentavo Aivaras.
Rytojaus vakarienei mažeikiškis siūlo gaminti žuvies patiekalą.
„Kadangi šventė penktadienį, o penktadienis – darbo diena, tai visi mes dirbsime ir būsime pavargę. Pagalvojau, kad patiekalas neturėtų būti sudėtingas nei gaminti, nei valgyti, nes juk nesivaišinsi sočiai dešimtą ar vienuoliktą valandą vakaro, kad ir penktadienio“, – savo pasirinkimą paaiškino mažeikiškis.
Štai Aivaro siūlomas receptas.
Rankovėje kepta žuvis (upėtakis arba lašiša)
Jums reikės:
lašišos (arba upėtakio) tokio dydžio, kokią žuvį suvalgysite;
rūkytos šoninės 100 g (galima ir daugiau, jei patinka);
petražolių;
krapų;
pusės citrinos sulčių;
druskos, pipirų pagal skonį.
Gaminame patiekalą taip:
Imame lašišą ar upėtakį – tokią ne visai didelę žuvį (juk tik dviem žmonėms). Išskrodžiame ją, nuvalome, nuplauname. Tarp kitko, žuvies galvos galime ir nenupjauti, nes kepsime visą, be to, ir patiekus į stalą tokia gražiau atrodys, juk estetinis vaizdas irgi labai svarbus, ypač tokį vakarą.
Nuvalę lašišą iš vidaus ir iš viršaus ją ištriname druska ir pipirais, apšlakstome citrinos sultimis. Tada paliekame ją ramybėje, sakykime, dvidešimčiai minučių.
Kai jau lašišą sutvarkėme, galime imtis rūkytų lašinukų. Geriausia būtų nusipirkti šaltai rūkytos šoninės. Ją supjaustome kubeliais. Imame pluoštelį krapų ir pluoštelį petražolių. Susmulkiname peiliu arba galima ir kokiu aparatu. Kai jau viską supjaustėme, imame lašišą ir į jos vidų suberiame visa tai, kas supjaustyta, ir dedame lašišą į kepimo rankovę. Padedame ant skardos.
Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių ir pašauname skardą su lašiša pusei valandos. Tiesa, kas mėgsta apskrudusią lašišą, reikėtų po kokių dvidešimties minučių prakirpti kepimo rankovę.
Po pusės valandos atidarome orkaitę, išimame lašišą ir o-lia-lia… ne patiekalas, o pasaka!
Dabar apie garnyrą.
Aivaro nuomone, prie lašišos labiausiai tinka išvirtos ir svieste apkeptos daržovės: brokoliai, žiediniai kopūstai. Tik nepervirkite – sudėkite juos į pasūdytą vandenį ir virkite ne ilgiau kaip 5–7 minutes.
„Ir kokia gi šventė be vyno taurės?“ – reziumuoja mūsų patarėjas.
Greita vakarienė
Tiems, kas nemėgsta žuvies, galima pasiūlyti mėsos patiekalą. Šiais laikais moterys labai mėgsta vištieną, ji – geras įvairių sudėtinių patiekalų pagrindas, be to, moteris paperka liesa mėsa, – įsitikinęs mažeikiškis Airidas.
Airidas neslepia – savo namų virtuvėje šeimininkauja dažnai. Gaminti sudėtingus ir nekasdienius valgius – jo pomėgis. Jais jis mėgsta palepinti šeimą, paskanauti kartu su draugais, o su kai kuriais bendraminčiais, mėgstančiais virti ar kepti, – net pasivaržyti.
Receptų eksperimentams, pasak mažeikiškio, pilnas „visagalis“ internetas. Yra namuose ir kulinarijai skirtų knygų. Airidas gerai vertina receptus iš Beatos Nicolson, Lino Samėno kulinarinių knygų. Kitas informacijos šaltinis kulinariniams eksperimentams – kelionės ir ten išragauti valgiai.
„Man labai patinka ispaniška virtuvė. Patinka gaminti patiekalus iš jautienos, jūros gėrybių, taip pat kinų valgius. Tačiau šį kartą norėčiau pasiūlyti paprastą patiekalą, kurio ingredientų nesunku rasti bet kurioje didesnėje parduotuvėje. Ir laiko daug neužims“, – savo pasirinkimą pakomentavo mažeikiškis.
Štai Airido siūlomas valgis šio penktadienio vakarui.

Vištienos suktinukai
Keturioms porcijoms reikės:
1 vištos krūtinėlės,
150 g plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės,
100 g ožkos sūrio,
pipirų, druskos, čiobrelių (džiovintų arba šviežių).
Kaip pagaminti:
Krūtinėlę reikia padalyti į keturias dalis ir kiekvieną išmušti mėsai skirtu plaktuku. Kadangi vištiena – gana minkšta mėsa, ją geriausia mušti uždengtą maistine plėvele, kad nesuirtų.
Išmušus kiekvieną gabalėlį apiberti druska, pipirais, čiobreliais. Į jį įsukti sūrio (sūrį taip pat padalijame į keturias dalis). Suktinuką dar reikia apvynioti rūkytos šoninės juostelėmis ir susmeigti paprastais dantų krapštukais ar iešmeliais, skirtais nedideliems sumuštiniam-svėrinukams (kanapė).
Suktinukus reikia sudėti į kepimo indą ir pašauti į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Jie kepa nuo 30 iki 40 minučių.
Patiekti suktinukus Airidas pataria su šviežių daržovių salotomis, pomidorais.
…ir desertas
Mažeikiškis Julius patikino: virtuvės jis nebijantis, valgių gaminimas – tai vienas iš jo hobių. Šeimininkaujantis tada, kai yra vienas, alkanas, arba kai žmona įleidžia, – pajuokauja vyriškis. Mėgstamiausių gaminti valgių jis negalėjo išskirti.
„Labiausiai patinka pjaustyti. Išsigaląsti peilį ir kažką supjaustyti, kaifuoti nuo to, kad peilis aštrus“, – juokdamasis apibūdino vyriškis.
Ką gi, mąstant pagal nusistovėjusius stereotipus, šis pomėgis ir vyriškas, ir šeimyniškas – ne kiekviena šeimininkė gali pasigirti po ranka visada turinti gerai išgaląstų peilių.
Julius rytojaus vakarui siūlo pagaminti saldų patiekalą. Juk daugeliui moterų patinka saldėsiai. Ir deserto sudėtis atrodys pateisinama, nes avižiniai dribsniai – labai sveika.
Desertas su avižiniais dribsniais
Reikės:
400 g avižų dribsnių,
100 g sviesto,
vienos stiklinės cukraus,
pakelio spanguolių kisieliaus,
100 g spanguolių,
500 g grietinėlės (35 proc. riebumo),
2 pakelių vanilinio cukraus (po 20 g).
Kaip pagaminti:
Sviestas ištirpinamas keptuvėje. Avižos, cukrus suberiamos į keptuvę ir ant silpnos ugnies kepamos nuolat maišant – iki karamelizacijos (kol paruduoja.)
Mišinys negali prisvilti. Tai svarbiausias patiekalo gaminimo etapas – reikia didelės kantrybės… Tiesiog tikras išbandymas!
Baigiant kepti suberiamas 1 pakelis vanilinio cukraus.
Dabar kitas etapas.
Išverdamas kisielius (skaitykite instrukciją ant pakuotės), suberiamos spanguolės. Tada kisielius atvėsinamas. Kuo jis šaltesnis (4–6 laipsnių), tuo skaniau…
Išplakama grietinėlė (prieš plakant į ją sudėti cukrų – pagal skonį, ir vanilinį cukrų). Galima grietinėlę dar pagardinti migdoliniu aromatu (2–3 lašeliais).
Patiekiama taip:
Į ledainę įpilame kisieliaus, uždedame plaktos grietinėlės ir užbarstome karamelizuotais avižų dribsniais.