Virtuvės profesionalai padės „naikinti“ rudens gėrybes

„Gardu Gardu!“ laidos vedėjai. Nuotr. iš  TV3 archyvo

Paskutiniam rugsėjo šeštadieniui temperamentingieji „Gardu Gardu!“ laidos vedėjai paruošė linksmą laidą apie tai, kaip jiems sekasi kartu mokytis taisyklingos lietuvių kalbos, na ir, žinoma, kaip skaniai apmažinti po karštos vasaros gausiai užgriuvusias daržo bei sodo gėrybes.
Viską sužinosite šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu!“ per TV3, o receptus galite išbandyti jau šį vakarą…

Nuotr. Nuotr. iš  TV3 archyvo

Baklažanų kroketai
Reikės:
• 1 vidutinio baklažano
• 1 svogūno
• 200 g jautienos faršo
• 200 g džiuvėsėlių
• 1 kiaušinio
• 100 ml vandens
• Ypač tyro alyvuogių aliejaus
• Žiupsnelio druskos
• Žiupsnelio prieskonių maltai mėsai

Svogūną susmulkinti. Neluptą baklažaną taip pat supjaustyti smulkiais kubeliais. Į keptuvę įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberti svogūnus. Pakepinti, kol svogūnai suminkštės. Tada suberti baklažanus ir pakepinti. Kai keptuvė išsausėja, įpilti 100 ml vandens, įberti druskos, sumažinti kaitrą ir patroškinti daržoves 3–5 min.
Į didesnį dubenį sudėti faršą, įberti 4–5 valg. š. džiuvėsėlių, įmušti kiaušinį, įberti maltos mėsos prieskonių, sudėti troškintas daržoves ir viską gerai išmaišyti.
Sušlapinti rankas ir iš gautos masės formuoti rutuliuko formos kroketus. Ant lėkštės paberti džiuvėsėlių ir juose apvolioti baklažanų kroketus.
Prikaistuvyje įkaitinti alyvuogių aliejų (įpilti aliejaus tiek, kad gerai apsemtų kroketus) ir jame apskrudinti baklažanų kroketus. Išimtus iš puodo kroketus padėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų aliejaus perteklių, ir pabarstyti druska.
Patiekti, kaip karštą užkandį. Skanūs ir atvėsę.

Nuotr. iš TV3 archyvo

Karamelinis obuolių pyragas
Pagrindui reikės:
• 100 g migdolų riešutų
• 400 g kvietinių miltų
• 120 g cukraus pudros
• 200 g šalto kubeliais pjaustyto sviesto
• 1 kiaušinio
• Žiupsnelio druskos

Obuolių karamelės įdarui reikės:
• 1 kg obuolių
• 200 g cukraus

Į elektrinį smulkintuvą suberti birius produktus: miltus, cukraus pudrą, druską ir riešutus. Sumalti iki smulkių trupinių. Tada po truputį dėti sviesto kubelius ir toliau malti. Tada įmušti kiaušinį ir permalti iki vientisos masės. Gautą masę išlyginti nestoru sluoksniu ant maistinės plėvelės, suvynioti ir padėti pusvalandžiui į šaldytuvą.
Įberti 50 g cukraus į įkaitintą keptuvę ir išlydyti. Taip po truputį suberti visą likusį cukrų ir išlydyti. Gautą karamelę išpilti ant kepimo popieriumi išklotos skardelės ir padėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Obuolius supjaustyti plonomis riekelėmis ir norimu būdu išdėlioti į kepimo formą, kurios dugnas išklotas kepimo popieriumi. Galima pabandyti išdėlioti rožės žiedlapių principu. Palikti nuo formos krašto 3–4 cm laisvus. Ant obuolių viršaus išdėlioti sulaužytos karamelės gabaliukus. Tada ant viršaus per burokinę tarką sutarkuoti sustingusią tešlą ir gražiai užpildyti bei išlyginti kraštus ir paviršių.
Kepti 20-30 minučių iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį išimti iš kepimo formos apverčiant apatine obuolių dalimi į viršų.
Parengta pagal TV3 pranešimą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto