Rietaviškiai ir plungiškiai pasirodė puikiai

Lapkričio 25-ąją Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešojoje bibliotekoje vyko vienuoliktasis regioninis konkursas „Skaitīmā žemaitėškā“, skirtas Simono Daukanto 229-osioms gimimo metinėms ir Žemaičių kalbos metams paminėti.


Žemaitijos regiono skaitymuose varžėsi 56 dalyviai iš Skuodo, Ylakių, Mosėdžio, Telšių, Plungės, Mažeikių, Kretingos, Kūlupėnų, Salantų, Rietavo, Gargždų, Tverų ir Šilutės. Rietaviškiai ir plungiškiai neliko nepastebėti ir namo grįžo su puikiais įvertinimais.
Kaip įprasta, konkurso komisijai pirmininkavo filologijos magistrė, literatūrologė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė Dalia Zabitienė. Jai vertinti skaitovus padėjo režisierius, Skuodo rajono kultūros centro Žemaičių teatro vadovas, rašytojas ir vertėjas Edmundas Untulis, Skuodo rajono savivaldybės mero pavaduotoja Daiva Budrienė, Skuodo rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Jasienė, Klaipėdos rajono žemaičių draugijos pirmininkė Diana Ciparienė, Mažeikių muziejaus direktoriaus pavaduotoja Raimonda Ramanauskienė, Plungės verslo ir technologijų mokyklos mokytoja Diana Gendvilienė, Kretingos Simono Daukanto progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Sigita Dermeitienė.

Džiaugiamės, kad rietaviškiai konkurse pasirodė puikiai ir tapo laureatais.
5–9 klasių grupėje antrąją vietą užėmė Liepa Miškinytė, Rietavo Mykolo Kleopo Oginskio meno mokyklos Teatro skyriaus mokinė (mokytojas Vincas Andriuška). Taip pat Liepai už skaitomą ypatingą kūrinį buvo įteiktas papildomas prizas, kurį įsteigė komisijos narė S. Dirmeitienė.
Suaugusiųjų grupėje antroji vieta atiteko Reginai Tolenienei, skaičiusiai Birutės Lengvenienės kūrinį „Žanīsous“. Genutė Česnauskienė už skaitymo originalumą gavo nominaciją, kurią įsteigė Skuodo rajono savivaldybės Romualdo Granausko viešosios bibliotekos direktorius Jonas Grušas.
Didelį būrį skaitovų į Skuodą lydėjo Plungės „Saulės“ gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Rita Barniškienė. „Džiugu, kad mūsų gimnazistai puoselėja žemaičių tarmę, puikiai ja kalba ir skaito, matyt, todėl ir konkurse juos lydėjo sėkmė“, – po konkurso sakė mokytoja.

10–12 klasių grupėje pagal S. Stripinienės tekstus parengtą pasakojimą „Baidymai“ skaičiusi Plungės „Saulės“ gimnazijos IVg klasės mokinė Viktorija Ramonaitė (mokinę ruošė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė R. Barniškienė) apdovanota regioninio konkurso trečiosios vietos diplomu ir specialiu komisijos prizu už taisyklingai, be kirčiavimo ir tarties klaidų perskaitytą tekstą.
Kompozicijų grupėje geriausiai pasirodė ir pirmąją vietą laimėjo Plungės „Saulės“ gimnazijos mokinių grupė: Aušra Zubytė, Ic kl., Kamilė Daržinskytė, IIIb kl., Martyna Katkutė, IIIb kl., Emilija Pigagaitė, IIIb kl., Viktorija Ramonaitė, IVg kl. (mokines paruošė lietuvių kalbos mokytoja metodininkė R. Barniškienė ir muzikos mokytoja ekspertė Jolanta Raišutienė). Merginos sužavėjo klausytojus ir komisiją poetine kompozicija „Žemaitynai“ pagal žemaičių poetų eiles.

Ne be plungiškių liko ir 1–4 klasių nugalėtojų grupė. Čia trečiąją vietą užėmė Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos mokinė Morta Novoruckytė. Mergaitės mokytoja – Edita Morkienė.
Regioniniame konkurse dalyvavo ir Plungės Senamiesčio mokyklos 1a klasės mokinė Paula Nakopia (mokytoja Stanislava Venslauskienė). Ji konkurse pelnė komisijos simpatijas ir buvo apdovanota Plungės rajono savivaldybės įsteigtu prizu.
„Mūsų skaitovai ir tarmės puoselėtojai dar kartą įrodė, kad žemaičių tarmė gyva ir jungia mus visus. Pasak prof. dr. Juozo Pabrėžos, prigimtinę tarmę žmogus atsineša iš savo tėvų, iš gimtosios vietos, kur auga. Tik vėliau mokykloje pradedama mokytis bendrinės kalbos. Tai reiškia, kad prigimtinė tarmė yra kiekvieno ir gimtoji kalba. Jeigu žmogus ją turi, tai jos niekaip negali užmiršti“, – apibendrindama regioninio konkurso rezultatus akcentavo R. Barniškienė.

Daiva GERIKIENĖ, Rita STANČIUKIENĖ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto