Viekšnių muziejuje darbus pristatė Kalvių kalvis

Kalvis Česlovas Pečetauskas parodoje pristatė ir tris savo sukurtas vėjarodes.
Nuotr. iš redakcijos archyvo

Gegužės mėnesį ir beveik visą vasarą Viekšniuose esančiame Lietuvos aviacijos pradininko Aleksandro Griškevičiaus muziejuje galima grožėtis prieš septynerius metus Kalvių kalviu tituluoto Česlovo Pečetausko meninės kalvystės darbais.

Eksponuojami kalvio darbai

Gegužės–liepos mėnesiais čia eksponuojami 23 Mažeikių krašto premijos laureato darbai. Ne vieną parodą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje surengęs tautodailininkas, kurio kalvystės darbų yra Rusijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje ir JAV, teigė, kad šį kartą daugiau eksponuojama jo skulptūrinės formos darbų.

„Patalpa ekspozicijai nedidelė, tad ir darbų čia nėra daug. Be skulptūrinės formos darbų, čia pateikiau ir kelias saulutes, tris vėjarodes. Didžioji dalis šių kūrinių vasario–kovo mėnesiais buvo eksponuojami didelėje parodoje mano gimtinėje Kėdainiuose. Jie taip pat atvežti iš jau ketverius metus Renavo dvaro rūmuose veikiančios mano darbų ekspozicijos“, – sakė 76-erių metų tautodailininkas.
Rudenį į šiuos rūmus vėl bus išvežta apie penkiasdešimt Č. Pečetausko darbų, kur jais bus galima grožėtis.

Idėjų ir sumanymų – daug

Viekšniškis – ketvirtos kartos kalvis.
Jo prosenelis buvo caro kavalerijos kalvis, senelis – dvaro kalvis, amžinatilsį tėvas jau nuo trylikos metų su seneliu dirbo kalvėje. Pašnekovas džiaugiasi, kad darbų ir idėjų yra daug, tik spėk suktis, gaila, kad tik amžius „spaudžiąs“.

„Per dvejus metus pavyko įgyvendinti mano organizuojamo amatininkų plenero „Amatai sukūrė Viekšnius“ idėją – pastatyti mūsų miestelį garsinusių Puodžio, Kalvio, Batsiuvio ir Audėjos skulptūras, lentą su užrašu. Jau esame atidėję medžiagos ir artėjančiam šių metų plenerui, o ir vietos prie lauko estrados dar yra, tad kursime didelės verpstės skulptūrą“, – planais pasidalijo kalvis.
Dar prieš dvejus metus Kairiškiuose (Akmenės rajonas) kalvis sukūrė atminimo ženklą žymiam, iš šio krašto kilusiam prieškario socialdemokratų veikėjui Vladui Sirutavičiui atminti, dabar kalvio planuose – suoliukas prie šio ženklo.

Planuose – vėjarodžių medis

Neužmiršta kalvis ir Viekšnių miestelio, kuriame gyvena ir kuria – pastatė trijų metrų obeliską mokomojo ūkio darbuotojams atminti, su seniūnu aptarė tolimesnius planus – įrengti apžvalgos aikštelėje ant akmens vėjarodžių medį.

Praėjusių metų rudenį vyko regioninė paroda, kuriai Č. Pečetauskas pateikė penkių vėjarodžių kolekciją, jos visos bus padovanotos Viekšniams.
O vienu artimiausių darbų kalvis įvardijo didelės saulutės pastatymą – Ukrinus rugsėjo mėnesį turėtų papuošti didžiulis akmuo, ant kurio puikuosis trijų metrų aukščio kalvio sukurta geležinė saulutė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto