Smurto aukos paliktos likimo valiai?

Sigito STRAZDAUSKO nuotr.

Beveik pusantrų metų galioja Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymas, tačiau vis dar nėra tinkamų sąlygų norint padėti nuo smurto nukentėjusioms šeimoms. Krizių centras yra tik Telšiuose, o be pastogės likę ir smurtą patyrę mažeikiškiai gali prisiglausti tik Nakvynės namuose, kurie nėra pritaikyti gyvenimui su mažamečiais vaikais.


Rajone smurtas nesiliauja 

Nuo metų pradžios per keturis mėnesius Mažeikių rajono policijos komisariate registruota  per šimtą pranešimų apie galimą smurtą artimoje aplinkoje. Beveik visi jie pasitvirtino ir yra pradėti ikiteisminiai tyrimai. 
Didžiausią dalį nukentėjusiųjų nuo smurto sudaro moterys – 85, toliau rikiuojasi nepilnamečiai vaikai – 14 ir dvylika vyrų. Šešiolikai smurtautojų buvo taikytos sankcijos: įpareigojimas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jeigu jis gyvena su smurtą patyrusiu asmeniu, arba įpareigojimas  jam nesiartinti prie smurtą patyrusio asmens, nebendrauti, neieškoti ryšių su juo.
Tačiau neretai iš namų tenka išsikraustyti ir smurtą patyrusiems žmonėms, nes ne jie yra tų namų šeimininkai.


Teikiama minimali pagalba 

Sudėtingiausia situacija, kai gatvėje atsiduria mamos su mažamečiais vaikais. Tuomet ir prasideda jų bėdos, nes Mažeikiuose sunku rasti organizaciją, kuri galėtų suteikti skubią pagalbą, pavyzdžiui, mamai su vaikais, gatvėje atsidūrusiai naktį. Dažniausiai specialistai, pareigūnai, į kuriuos kreipiamasi, siūlo tik žodinę, moralinę, psichologinę pagalbą. 
Šiek tiek lengviau buvo, kai buvo vykdomas rajono Socialinių paslaugų tarnybos projektas „Užuovėja“.
Kaip rajone sprendžiamos smurto aukų problemos, skaitykite „Santarvės“ šeštadienio numeryje. 

One Reply to “Smurto aukos paliktos likimo valiai?”

  1. Patyrusi parašė:

    Moterys negali kreiptis i teismus,nes jos neturi tam pinigu. Smurtautojai ta zino ir toliau tai daro. Kas blogiausia,kad smurtautojas sugeba po smurto uzglaistyti savo padarinius ir isvaryti is namu zmona su vaiku i gatve. Bet turetu is namu iskraustyti smurtaujanti! Uzjauciu moteris ir siulau netyleti ,eiti ir kreiptis pagalbos i teisininkus. Karta pakele ranka,pakels ir antra,tai auksine taisykle.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto